UFC

‘Gdje, kada, kako?‘ Saznajte sve što želite znati o UFC 298 eventu!

Alexander Volkanovski (lijevo) i Ilia Topuria (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Samo za vas, saželi smo sve najbitnije informacije o spektakularnom UFC 298 eventu

Kako dobro izgleda ‘‘fight card‘‘ UFC 298 eventa! UFC ovu kalendarsku godinu započeo je eventima koji nas nisu pretjerano oduševili, ali večeras sigurno nećemo ostati razočarani.

UFC 298 nudi mnoštvo fantastičnih mečeva koje ne želite propustiti. Alexander Volkanovski i Ilia Topuria ipak su u glavnim ulogama. Sjajni Volkanovski tražit će 12. pobjedu u svom 12. nastupu unutar UFC-ove perolake kategorije. Osim 12. pobjede u toj kategoriji, Australac makedonskih korijena pokušat će doći i do šeste obrane naslova prvaka. Rekorder je Jose Aldo s devet uspješnih obrana, ali Volkanovski je sve bliže.

Na suprotnoj strani kaveza naći će se Ilia Topuria (14-0), 27-godišnji španjolsko-gruzijski borac, rodom iz Njemačke. Njegova biografija djeluje komplicirano, ali ono što pruža u kavezu zapravo je sasvim jednostavno, jednom riječju - destrukcija. Ilia Topuria završio je 12 od ukupno 14 svojih protivnika. Svestrani borac perolake kategorije snalazi se u svim situacijama i dosad je imao rješenje za svakog protivnika.

Sjajan boks, osjećaj za distancu, vrhunsko hrvanje i jako dobre BJJ vještine, sve ovo krasi Topuriju. Osim vještina, Topuria je fizički uvijek maksimalno pripremljen, a mentalna snaga možda je i glavna njegova odlika. Topuria je nevjerojatno samouvjeren, što govori činjenica da je na svom Instagram profilu već naveo samog sebe kao prvaka UFC-ove perolake kategorije i borca s 15 pobjeda u karijeri. Topuria je jedan od onih boraca koji jednostavno ‘‘zrače‘‘ tim pobjedničkim duhom.

Međutim, Alexander Volkanovski jedan je od najboljih boraca u povijesti ovog sporta, a u meč s Topurijom ulazi silno motiviran. ‘‘Volk‘‘ želi ušutkati ponekad i bahatog Topuriju, a sve to garancija je odličnog meča. Kad sve uzmemo u obzir, UFC teško može ponuditi kvalitetnije uparivanje od ovog, jer u igri su dva strašno dobra borca.

Ostatak ‘‘fight carda‘‘ izgleda nevjerojatno dobro

Glavna borba večeri nije jedina borba zbog koje ovaj event zaslužuje pažnju. Sunaslovna borba večeri lako bi mogla ukrasti ‘‘show‘‘. Robert Whittaker poznat je kao borac koji nam je tijekom proteklih godina priuštio mnoštvo mečeva za pamćenje, a takav bismo mogli dobiti i večeras.

Paulo Costa bit će njegov protivnik na UFC 298 eventu. Brazilac je u proteklom periodu trpio mnoštvo kritika od strane fanova, ali s razlogom. Nekoliko otkazivanja mečeva, komplikacije na vaganju uoči meča s Marvinom Vettorijem i općenito neozbiljan pristup svome poslu naveli su fanove da razviju određeni animozitet ka Paulu Costi. Treba ipak reći kako Paulo Costa djeluje motiviranije nego ikad prije.

Vaganje je odradio bez ikakvih problema, na konferencijama za medije djeluje fokusirano i krajnje je vrijeme da se uozbilji i počne koristiti svoj potencijal. Costa je u posljednja četiri meča na polovičnom uspjehu (2-2), a posljednju pobjedu upisao je u kolovozu (8. mjesec) 2022. godine. Tada se namučio u meču protiv ‘‘potrošenog‘‘ Lukea Rockholda, ali sva ‘‘blijeda izdanja‘‘ padaju u vodu, ako Costa večeras porazi Whittakera.

Ian Garry također je dio UFC 298 eventa. Talentirani i neporaženi Irac rado bi uživao status najveće zvijezde na ovom eventu, ali njegov status među MMA fanovima nikada nije bio na nižoj razini. Više puta pisali smo o njegovom sukobu s MMA javnošću, a na udaru si bili on i njegova supruga Layla. Nećemo se vraćati na toliko puta ispričanu priču.

Činjenica je da Garry trenutno nije u dobrom položaju, ali već svi znamo kako funkcioniraju stvari u ovom sportu. Jedna uvjerljiva pobjeda bacit će u zaborav sve njegove probleme i sukobe s fanovima. Porazi li ozbiljnog borca poput Neala, Garry će ušutkati ‘‘hejtere‘‘, ali će dokazati kako je spreman za top 5 protivnike u velter kategoriji.

Geoff Neal dat će sve od sebe da se to ne dogodi, ali povijest mu ne ide u prilog. Kad god bi se Neal susreo s dugačkim, visokim borcima koji dobro kontroliraju distancu i mogu mu parirati u stojci, Neal bi gubio takve mečeve.

Kevin Holland još prije UFC-a, zatim Stephen Thompson, Neil Magny i Shavkat Rakhmonov borci su od kojih je Neal gubio. Lako je uočiti spomenuti ‘‘obrazac‘‘, a Ian Garry sve je ono s čime se Neal mučio proteklih godina. Možda je Geoff napravio određene preinake u svojoj igri, ali činjenica je da Ian Garry također napreduje iz borbe u borbu. U svakom slučaju, ljubitelji borbe na nogama uživat će u ovom meču.

Merab Dvalishvili i Henry Cejudo također bi mogli ukrasti ‘‘show‘‘. Gruzijac ulazi u ovaj meč nakon devet uzastopnih pobjeda, ali za napad na titulu trebat će i desetu. Merabu je naštetio period u kojem je Aljamain Sterling držao titulu prvaka, jer Gruzijac je tada odbijao boriti se za pojas. On i Sterling jako su dobri prijatelji, a Dana White i UFC bili su frustrirani Merabovim odbijenicama. Silno su htjeli sukob dvojice prijatelja, ali Merab se nije dao prodati.

To ga je dovelo do situacije gdje će trebati deset pobjeda zaredom prije napada na pojas, a Henry Cejudo posljednja je stepenica na tom putu. ‘‘Triple C‘‘ prošle godine vratio se sportu nakon pauze koja je potrajala dulje od tri godine. Podijeljenom sudačkom odlukom porazio ga je Aljamain Sterling, a Cejudo je razmišljao o povratku u mirovinu.

Srećom, brzo se predomislio i odlučio je još jednom pokušati. Pobjeda nad Merabom otvorit će mu vrata ka novom napadu na pojas, ali Cejudo jasno ističe: ‘‘Izgubim li ovaj meč, odlazim u mirovinu‘‘. Ulog je velik za obojicu, kao i pritisak, ali obojica su više puta pokazali kako se dobro nose s takvim situacijama. Bit će ovo fantastičan meč.

‘‘Main card‘‘ otvorit će Anthony Hernandez i Roman Kopylov, dvojica boraca koji trenutno nisu u istom rangu kao ostalih osam boraca koje smo dosad spomenuli. Nemojte ipak zapostaviti Kopylova i Hernandeza.

Obojica su u prijašnjim mečevima pokazali potencijal za velike stvari, a ovaj meč odlučit će tko nastavlja svoj put ka vrhu. Anthony Hernandez trenutno je u boljoj poziciji jer je rangiran borac (15. mjesto), ali Roman Kopylov nokautirao je posljednja četiri protivnika i u Anaheim dolazi s jasnim namjerama. Peta uzastopna pobjeda njegova je glavna misija, ali isti cilj ima i Anthony Hernandez. ‘‘Fluffy‘‘ je također u pobjedničkom nizu, a bit će jako zanimljivo vidjeti kako će izgledati ovaj sudar stilova. Kopylov preferira zadržati borbu na nogama, dok je Anthony Hernandez neumoljivi ‘‘grappler‘‘, poznat po odličnom hrvanju i kontroli iz gornje pozicije.

Supertalentirani Japanac nastupit će na ‘‘prelimsima‘‘

Nećemo se predugo zadržavati na ‘‘prelimsima‘‘. Amanda Lemos i Mackenzie Dern predvode preliminarni dio priredbe, a gledat ćemo i jedan zanimljiv okršaj teškaša. Junior Tafa uskočio je u posljednji tren umjesto ozlijeđenog brata Justina Tafe, a meč između Tafe i Marcosa Rogerija de Lime teško će dogurati do sudačke odluke.

Pažnju svakako obratite na Rinyu Nakamuru, japanskog borca bantam kategorije. Nakamura je 2017. godine postao svjetskim U-23 prvakom u hrvanju slobodnim stilom, ali nakon što je pandemija koronavirusa uzrokovala odgodu Olimpijskih igara u Tokiju, Rinya se povukao iz hrvanja i posvetio se MMA-u.

Osam pobjeda u osam dosadašnjih nastupa ostvario je Nakamura. Pod okriljem UFC-a upisao je dvije pobjede, a danas ga čeka Carlos Vera. Nakamura je najveći favorit na cijelom eventu i očekuje se nova uvjerljiva pobjeda. Sve osim toga bilo bi iznenađenje, ali iznenađenja uvijek su moguća.

‘‘Gdje, kada, kako...?‘‘

Ono što vas uvijek najviše zanima, ostavili smo za kraj ovog teksta. Radi se o tehnikalijama samog eventa. UFC 298 održat će se u Anaheimu, što znači da event nećemo gledati u terminu koji odgovara europskoj publici.

Priredba je podijeljena na rani preliminarni dio (‘Early prelims‘), preliminarni dio (‘Prelims‘) i na ‘‘Main card‘‘, odnosno glavni dio priredbe.

image

UFC 298 - fight card

Wikipedia

Event, odnosno rani preliminarni dio priredbe počet će iza ponoći, točnije, u 0:30h. Nakon tri meča na ‘‘Early prelimsima‘‘, slijede ‘‘prelimsi‘‘ sačinjeni od četiri meča. Taj dio programa startat će od 2:00h ujutro.

Najuzbudljiviji dio, takozvani ‘‘main card‘‘ započet će u 4:00h ujutro. Volkanovskog i Topuriju u kavezu možete očekivati u nedjelju, oko 6:30h ujutro. Dakle, možete ostati budni cijelu noć ili vam preostaje buditi se na određeni dio priredbe. Sve ovisi o vašim obavezama, ali i o tome koliko ste zagriženi fanovi UFC-a.

Tko će prenositi UFC 298 event?

Prijenos eventa bit će dostupan na SK Fight kanalu, kao i na portalu Gol.hr. Bitno je napomenuti kako će prijenosi na tim platformama započeti u 4:00h ujutro, dakle, SK Fight i Gol.hr prenosit će samo pet glavnih mečeva (‘main card‘).

Ostatak eventa možete pogledati putem UFC Fight Passa, ukoliko posjedujete pretplatu na UFC-ov streaming servis.

Nadamo se da smo vam omogućili sve što vas je zanimalo u vezi UFC 298 eventa. Sada nam preostaje čekati ‘‘sitne‘‘ nedjeljne sate kako bismo uživali u ovom spektaklu.

Linker
27. travanj 2024 11:48