UFC

GSP otkrio: ‘Prije prve borbe protiv Matta Hughesa, bio sam na smrt preplašen‘

GSP vs. Matt Hughes
 Francis Specker/Alamy/Alamy/Profimedia
Legendarni borac iz Kanade opisao je svoje mentalno stanje prije prve borbe za UFC-ovu titulu

Iako je Georges St-Pierre jedan od najvećih MMA boraca u povijesti te se prilikom njegovih nastupa činilo kao da uistinu uživa, niti Kanađanin nije bio lišen straha od borbe i nekih protivnika. Tako je legendarni GSP gostovao kod Burta Watsona u ''Legend 2 Legend'' podcastu i priznao kako je bio preplašen na smrt prije prve borbe protiv Matta Hughesa koja se dogodila još 2004. godine u sklopu UFC 50 priredbe.

Radilo se o borbi za pojas UFC-ove velter kategorije, a tada 23-godišnji GSP imao je tek sedam profesionalnih mečeva iza sebe. Matt Hughes s druge strane imao je 31 godinu i odrađivao je 41. borbu u karijeri. Dakle, ogromna razlika u iskustvu između dvojice boraca. Hughes je na koncu slavio ''armbarom'' jednu sekundu prije kraja prve runde, a pojas prvaka držao je do studenog 2006. godine kada ga je porazio upravo GSP tehničkim nokautom u drugoj rundi. Georges St-Pierre podijelio je svoje dojmove i stavove iz 2004. godine kada se trebao boriti protiv Hughesa.

''Svoju treću borbu u UFC-u morao sam odraditi protiv Matta Hughesa. Kada mi je Dana White rekao da ćemo se boriti za titulu, mislio sam da je to šala. Nisam mu vjerovao. Iskreno da vam kažem, nisam hto tu borbu. Bio sam preplašen na smrt. Nisam se htio boriti protiv njega (Hughesa). Znao sam da nisam spreman. Bila je to noćna mora za mene. Ljudi ponekad zaborave koliko je strašan bio Matt Hughes. On bi podizao ljude i bacao bi ih na glavu. Bio je jako strašan tip za boriti se protiv njega. Jedan od pionira MMA-a u Kanadi bio je Carlos Newton. On je bio prvi Kanađanin s UFC titulom. Većina boraca gledala ga je kao boga. Onda se pojavio Matt Hughes, zgrabio je iz pozicije 'trokut gušenja', ustao se i otresao je Newtona od pod. Pritom ga je i nokautirao. Jedan od najbrutalnijih nokauta u povijesti UFC-a.'', prisjetio se GSP i objasnio tko je i što je bio legendarni Matt Hughes.

Ipak, nakon svoje prve borbe protiv Hughesa, GSP je shvatio da se ipak može nositi s takvim borcima, mentalno se sabrao i uspio ga pobijediti dvije godine kasnije.

''Dobro sam se borio (prvi puta) i izdržao sam neko vrijeme dok mi nije izvukao polugu. Međutim, nakon što sam pogledao borbu, shvatio sam da je moj problem bio s mentalne strane. Ušao sam u kavez bez želje da pobijedim. Moj cilj je bio da ne izgubim. Nakon te borbe rekao sam si kako mogu parirati najboljima na svijetu te da mogu savladati bilo kojeg borca.'', dodao je St-Pierre.

Tako nekako uistinu je i bilo jer je GSP u dva navrata osvajao pojas velter kategorije, a obranio ga je još devet puta. Karijeru je okrunio u studenom 2017. godine savladavši Michaela Bispinga u borbi za prvaka UFC-ove srednje kategorije. To je ujedno i zadnji MMA nastup GSP-a koji bi se rado okušao u boksu kada njegov ugovor s UFC-om konačno istekne (za cca dvije godine).

Linker
20. travanj 2024 05:27