UFC

Jedan od najvećih ikad se vraća: Cejudo otkrio koji su ga borci motivirali na povratak

Henry Cejudo

 Douglas P. DeFelice/Getty images/Profimedia
35-godišnji ‘‘Triple C‘‘ spreman je za nastavak svoje već uspješne karijere

Gotovo pune dvije godine prošle su od posljednjeg nastupa Henryja Cejuda (16-2-0, 10-2 UFC). ''Triple C'' tada je nokautirao Dominicka Cruza u drugoj rundi i tako je obranio svoj pojas prvaka u UFC-ovoj bantam kategoriji. Cejudo se ubrzo nakon tog povukao, u nadi kako će ga UFC financijski izdašnom ponudom navesti na ostanak.

Promocija nije pokazala naročiti interes, odnosno nisu uopće očajavali zbog odlaska Cejuda. Iako je Henry sjajan borac, nije jedna od najvećih zvijezda u sportu i UFC nije dopustio ucjenu od takvog borca.

Poznavajući Cejuda i njegovu kompetitivni duh te želju za nadmetanjem, vjerovali su čelnici UFC-a kako će mu zasigurno doći volja za povratkom. Cejudo već neko vrijeme najavljuje kako je spreman vratiti se, naročito ako mu UFC omogući borbu za treći pojas, onaj u perolakoj kategoriji.

UFC-ov predsjednik Dana White isticao je kako Cejudo priliku za pojas mora zaslužiti, ali prije svega trebao bi se vratiti u USADA-in protokol kojim testiraju borce i rade prevenciju uporabe nedopuštenih supstanci. Čini se kako je Cejudo napokon ozbiljno naumio vratiti se.

''Razgovarat ću s Alijem Abdelazizom oko povratka u USADA-in protokol testiranja. Volkanovski nema konkurenciju u svojoj kategoriji, osim Maxa (Hollowayja). Što se Alje (Sterlinga) i T.J.-a (Dillashawa) tiče: Mogao bih obojicu pobijediti za titulu koju nikad nisam niti izgubio. Vrijeme je za povratak kralja.'', izjavio je Cejudo u svom ''Triple C and The Schmo Showu'', a ubrzo se oglasio i njegov menadžer Ali Abdelaziz.

''Kralj Henry Cejudo je natrag. Sakrijte vaše žene i djecu, nitko više nije siguran.'', ''tvit'' je poznatog MMA menadžera.

Pomno je Cejudo pratio UFC 273 event. Volkanovski je obranio pojas prvaka perolake kategorije, dok je Aljamain Sterling pobijedio Petra Yana u borbi za prvaka bantam kategorije. Dojam je kako Cejuda ipak nešto više zanima perolaka kategorija, jer osvajanjem pojasa u tom kategoriji, ispisao bi povijest UFC-a. Niti jedan borac nije osvajao pojaseve u tri različite težinske kategorije, a Cejudo silno želi biti prvi.

''Alexander Volkanovski, ti si me motivirao na povratak. Kad je u pitanju hrvanje, ti ne možeš 'tuširati' (prikvačiti) ni 'tvit'. Srušio bih te dolje, a period u kojem bih te ugušio bio bi kraći od onog u kojem se McGregor vrati alkoholu. Potpiši ugovor.'', Cejudova je poruka nakon pobjede Volkanovskog.

Što se dijela o hrvanju tiče, vjerojatno je potrebno objašnjenje Cejudove izjave. Pojam ''pin'' označava nešto što je u našem hrvačkom vokabularu poznato kao ''tuširanje''. Ako dođe do ''tuša'', meč je završen, a hrvač koji je ''tuširao'' svog protivnika, zapravo je pobijedio prekidom.

''Tuširanjem'' se smatra hrvač kojega protivnik zadrži na oba ramena na strunjači dovoljno dugo da sudac može konstatirati potpunu kontrolu tuša. Da bi bio priznat tuš na rubu strunjače, ramena hrvača trebaju biti sasvim u kontaktu sa zonom pasivnosti, a glava ne smije dodirivati zaštitni dio.

''Pin'' također može biti i glagol koji znači ''prikvačiti'', a na Twitteru postoji posebna rubrika ''Prikvačenih tweetova (Pinned tweets)''. Dakle, Cejudov humor ima puno više smisla na njegovom materinjem jeziku, nego li na našem hrvatskom.

Povratak Henryja Cejuda iz sportske perspektive sjajna je stvar za ovaj sport. Neki se možda neće složiti s naslovom ovog teksta u kojem se Cejuda naziva ''jednim od najvećih ikad'', ali Henry to uistinu jeste. Radi se o borcu koji je u MMA prešao kao olimpijski prvak u hrvanju slobodnim stilom, a zatim je ispisao povijest u UFC-u. Titule je osvajao u dvije različite težinske kategorije (muha i bantam), a oba pojasa uspješno je obranio.

Pobijedio je borce poput Demetriousa Johnsona, Dominicka Cruza i T.J. Dillashawa, a karijeru je zaključio sa šest uzastopnih pobjeda. Mnogi ne vole Cejuda zbog njegove ''cringe'' osobnosti i načina kojim se nekad prezentira javnosti, ali činjenica je kako se radi o vrhunskom borcu koji je u relativno kratkom periodu napravio nevjerojatno velike stvari. Osvoji li pojas i u trećoj različitoj težinskoj kategoriji, samo će zacementirati svoje mjesto među najvećima u povijesti ovog sporta.

Linker
27. travanj 2024 00:59