UFC

Joe Rogan o velikom UFC-ovom talentu: ‘On ima ‘ono nešto‘, ima taj ‘x‘ faktor‘

Joe Rogan

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Popularni UFC-ov komentator oduševljen je mladom zvijezdom velter kategorije

Gotovo svake godine nekoliko mladih boraca pokažu potencijal za postati novim velikim UFC-ovim zvijezdama. Naravno da na kraju dobar dio njih otpadne i ‘‘hype‘‘ se brzo ugasi, ali neki se uspiju probiti do samog vrha i u potpunosti opravdaju potencijal.

Khamzat Chimaev ističe se kao vjerojatno najveći potencijal kojeg je UFC doveo kroz proteklih par godina, a zasad je itekako opravdao očekivanja. Tu su od prošle godine i borci poput Bo Nickala, Raula Rosasa, Ikrama Aliskerova itd., ali među potencijalima za ponajveću zvijezdu u organizaciji ističe se i mladi irski velteraš.

Radi se o Ianu Garryju, 25-godišnjaku iza kojeg je pet UFC nastupa, a slavio je u svih pet. Garry je u UFC-u debitirao u 11. mjesecu 2021. godine, a odmah je dobio priliku nastupiti u Madison Square Gardenu. Borac nadimka ‘‘The Future‘‘ nokautirao je Jordana Williamsa u prvoj rundi i pokazao je da pripada najjačoj svjetskoj organizaciji.

Uslijedile su dvije pobjede na bodove, a Garry je shvatio da mora napraviti dodatni iskorak te početi završavati protivnike. Kenana Songa nokautirao je u trećem mjesecu ove godine, a samo dva mjeseca kasnije ponovno je kročio u kavez i nokautirao je Daniela Rodrigueza.

Nokautiravši Rodrigueza, Garry je skočio na 13. mjesto u poretku izazivača unutar velter kategorije, a postao je i prvim borcem koji je nokautirao Daniela Rodrigueza. Iskusni ‘‘D-Rod‘‘ iza sebe je imao 20 mečeva uoči tog meča protiv Garryja, a nitko ga nikada nije nokautirao. Jednom je izgubio ‘‘submissionom‘‘ (od Neila Magnyja), ali nokautom nikada. Ulazio je Rodriguez u kavez s moćnim udaračima poput Li Jinglianga i Mikea Perryja, ali u tim mečevima je dolazio do pobjede.

Ian Garry najavio je da će nokautirati Rodrigueza, a to je napravio već u prvoj rundi. Sjajno je Garry pogodio desnim ‘‘high kickom‘‘, a zatim je posao dovršio ‘‘ground and poundom‘‘. Najveća je to pobjeda u dosadašnjoj karijeri mladog Irca, a takvom impresivnom pobjedom privukao je i pažnju Joea Rogana, najpopularnijeg UFC-ovog komentatora.

‘‘On (Garry) je neporažen, tako samouvjeren i inteligentan. Velika je stvar poraziti Daniela Rodrigueza na takav način i postati prvim čovjekom koji je Rodrigueza zaustavio udarcima. Garry ima ‘ono nešto‘. Što god to bilo, ima taj ‘x‘ faktor. On je na putu prema vrhu.‘‘, rekao je Rogan u svom podcastu prilikom razgovora s legendarnim Basom Ruttenom.

Činjenica je da oko Iana Garryja zbilja vlada opći dojam da se radi o rijetkom talentu pred kojim je blistava karijera. Najteži ispiti ipak tek slijede za ovog talentiranog borca, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi protiv elitnih ‘‘grapplera‘‘ u velter kategoriji. Zasad mu je UFC podosta izlazio u susret s uparivanjima, ali ukoliko želi dogurati do samog vrha, morat će se dokazati i protiv boraca koji mu stilski ne odgovaraju.

Linker
16. travanj 2024 17:19