UFC

Johnny Walker ‘kickovima‘ uništio Anthonyja Smitha i došao do najveće pobjede u dosadašnjoj karijeri

Johnny Walker i Anthony Smith  

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
"Svakoga to može povrijediti. Ako ne blokiraš, bit ćeš ozlijeđen", rekao je Brazilac o udarcima kojima je kažnjavao "Lionhearta"

Borba između Anthonyja Smitha i Jonnyja Walkera, odnosno petoplasiranog i sedmoplasiranog borca UFC-ove poluteške divizije, trebala je incijalno biti "main event" na Fight Nightu u Charlotteu, ali je, naknadno, ipak postavljena za sunaslovnu borbu, nakon što je ugovoren okršaj Jairzinha Rozenstruika i Jailtona Almeide. U njoj smo gledali jednog novog, zrelijeg, Walkera, koji je u Sjevernu Karolinu stigao s jasnim planom i dobro razrađenom strategijom, koja mu je, na koncu, donijela najveću pobjedu u karijeri i plasman u sami gornji dom "light heavyweight" kategorije.

Već na samom otvaranju borbe bilo je jasno da je Walker u svoj "gameplan" implementirao ono o čemu je u posljednjih dana javno govorio, a to je da mora promijeniti svoj pristup, racionalnije napadati i razmišljati o defenzivi. Prepustio je Smithu sredinu oktogona i marljivo skupljao bodove - ponajprije udarcima nogom. Nakon tri minute napao je Smitha letećim koljenom, ali nije pogodio metu. Nedugo nakon toga sijevnuo je Smithov desni "overhand", Walker ga je blokirao, ali istovremeno podigao nogu i pogodio Amerikanca u genitalije, zbog čega je uslijedila stanka. Minutu i pol krije kraja prve runde Smith je krenuo u ofenzivu ručnim tehnikama, ali je ga je pritom Walker zakačio snažnim desnim krošeom i poslao ga na pod. Smith je s poda očajnički hvatao "single leg" i nije puštao Brazilčevu nogu unatoč brojnim udarcima u glavu koje je u tim trenucima primao. Na koncu je uspio srušiti Walkera i uzeti "half guard" poziciju, iz koje je pogodio jedan lakat, ali se Walker bez većih problema uspio dići na samom isteku runde.

Walker je drugu rundu otvorio s dva "low kicka", nakon čega je primio Smithov desni "overhand". U nastavku smo gledali nekoliko sličnih sekvenci; Walkerove "calf kickove", na koje je Amerikanac odgovarao kontrama u vidu širokih krošea. Na polovici runde kod Smitha su se dale primijetiti naznake umore i posljedice ranije primljene štete, njegovi udarci bili su ponešto slabiji, a reakcije sporije. Walker je također ubacio u nižu brzinu, pa je ritam u drugoj polovici druge runde osjetno pao. Brazilac je i dalje bacao "kickove" nakon kojih se povlačio unazad, a Smith je držao sredinu kaveza, ali bez značajnije inicijative. Krajem runde Smith je bacio snažan desni kroše koji je završio u Walkerovom bloku, a Brazilac je uvratio "middle kickom".

Oba borca u treću su rundu ušla u sličnom ritmu i s gotovo istim navikama. Walker je inzistirao na "low kickovima" a Smith ga je pokušavao dohvatiti širokim krošeima. Nakon otprilike minutu borbe, dogodio se "eye poke" s Walkerove strane, zbog čega je Smith odmorio tridesetak sekundi. Prst u oku kao da je pomalo naljutio Smitha, koji u nastavku desnim krošeom gađa svog protivnika, ali brazilski poluteškaš dalje ne odustaje od svog "gameplana" i nastavlja bacati udarce nogama. Krajem runde ponovila se slična situacija kao i s početka prve, Smith se opet našao na podu i pokušavao uhvatiti Walkerovu nogu, ali ga je Brazilac kažnjavao velikim brojem udaraca u glavu i nanosio mu štetu. Uspio se pridići, ali ga je, sedam sekundi prije kraja Walker letećim koljenom pogodio i ozbiljno uzdrmao. Djelovao je Smith kao da je zreo za nokaut, ali je Walker pustio da vrijeme isteče, ćvrsto vjerujući u svoju pobjedu na bodove. Njegovu uvjerenost nekoliko trenutaka kasnije oplemenio je i Bruce Buffer, proglasivši ga pobjednikom prema sve tri sudačke kartice.

- Svakoga to može povrijediti. Ako ne blokiraš, bit ćeš ozlijeđen, smanjit će ti se mobilnost i mećeš se moći kretati - rekao je Walker nakon pobjede o svojim "kickovima" koji su se ispostavili kao njegovo primarno oružje na putu prema navećoj pobjedi u dosadašnjoj karijeri.

Linker
24. travanj 2024 20:05