UFC

Jose Aldo nastavlja pohod ka vrhu bantama, Fiziev sjajnim nokautom zaustavio Riddella

Jose Aldo

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
UFC on ESPN 31 priredba poslužila je kao sjajna uvertira za UFC 269 spektakl koji nas čeka idućeg vikenda

Sjajnu UFC priredbu imali smo prilike večeras gledati. Ukupno 14 mečeva našlo se na programu, a uzbuđenja nije nedostajalo. Od sjajnih submissiona pa sve do nokauta i velikih preokreta kao što je onaj u režiji Clayja Guide. Ipak, glavni akteri večeri bili su Jose Aldo i Rob Font, a pobjedu je odnio legendarni Brazilac koji na taj način nastavlja svoj pohod ka samom vrhu bantam kategorije.

Rob Font poprilično dinamično ušao je u meč i koristio je svoj prednji direkt kako bi ispitivao distancu. Aldo je bio nešto pasivniji, a pomalo iznenađujuće, Rob Font počeo je hrvati i tražio je rušenje. Ipak, općepoznato je da Jose Aldo fantastično brani rušenja, a tako je bilo i ovaj put. Font je prvu rundu nametnuo poprilično visok tempo, no Aldo je ostao smiren i nije srljao. Krajem prve runde, Jose sjajno pogađa kombinacijom prednjeg i zadnjeg direkta, Font je bio ozbiljno uzdrman i završio je na podu, no Aldo je imao premalo vremena da eventualno završi Fonta.

Font se dobro oporavio između rundi, a prepoznao je to i Aldo koji je nastavio staloženo raditi i nije tražio prekid na osnovu prošle runde. Ponovno je Aldo uzrokovao puno problema Fontu desnim direktom. Nakon nešto manje od dvije minute, čisto je Jose pogodio, no Font se ponovno jako brzo oporavio. Dojam je kako Font ima prednost velikim dijelom runde, no Aldovi udarci bivaju osjetno konkretniji i snažniji. Rob Font bio je aktivniji i više je udaraca plasirao, dok je Aldo konstantno čekao priliku za konkretnije uudarce.

Aldo je između drugu i treće runde dobio naputak iz kuta da počne bacat low kickove. Zazivao je i Michael Bisping onu ''vintage'' verziju Josea Alda, a Brazilac je upravo tako i započeo treću rundu. Već u prvih 40 sekundi treće runde, Aldo je pogodio Fonta s nekoliko low kickova. Font je ponovno pokušao rušiti Alda, no bio je to loš pokušaj nakon kojeg je Jose Aldo završio u gornjoj poziciji iz polu-garda. Dobar dio runde, borci su se zadržali u parteru, no nakon nešto više od tri minute unutar treće runde, ponovno su borci u stojci. Aldo je nastavio s low kickovima, a jednim je čak i poslao Fonta na pod. Font s druge strane i dalje se dobro kretao, miksao je raznorazne kombinacije udaraca, no najviše se služio prednjim direktom. Loš pokušaj rušenja, vjerojatno ga je koštao ove runde. Desno oko Josea Alda bilo je sve zatvorenije zbog otekline nastale Fontovim udarcima.

Legendarni brazilski borac sjajno je otvorio četvrtu rundu i Font je ponovno bio donekle uzdrman te je završio kao donji u parteru. Dok je Aldov problem s desnim okom postajao sve veći, Font je imao jako slične probleme s lijevim okom. Kontrolirao je Aldo svog protivnika iz gornje pozicije sve do kraja runde. Ipak, nije Jose nanosio konkretnu štetu, a Font je pokušavao osvojiti suce tako što Alda udarao laktovima iz donje pozicije.

Font je bio svjestan da mu trebo dominantna peta runda, a vjerojatno i prekid. Agresivno je američki borac napao osjetno umornijeg Alda. Ipak, pomalo je nejasno zašto je Font forsirao klinč sredinom runde jer se radilo o situaciji iz koje teško može doći do prekida, a Jose Aldo se uspijevao i odmoriti. Sredinom runde, Aldo je u još jednom naletu. Kombinacijom boksačkih tehnika u glavu i tijelo protivnika, Aldo je ponovno uzdrmao Fonta, i borba je opet završila u parteru. Bivši prvak perolake kategorije ponovno je imao gornju poziciju, no ovaj put iz full mounta. Font se pokušavao izvući na sve moguće načine, no velika je razilka u snazi između dvojice boraca. Uzeo je Aldo i Fontova leđa krajem runde, imao je dobar pokušaj gušenja, no ishod je otišao sucima u ruke.

Jose Aldo na koncu je slavio jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 50-45, 49-46). Treća je to pobjeda zaredom za 35-godišnjeg Brazilca i time se i on priključuje samom vrhu kategorije, kao jedan od mogućih izazivača za pojas. Fontov niz od četiri uzastopne pobjede, prekinut je današnjim porazom od Josea Alda.

Sunaslovna borba večera ponudila je obračun 12-rangiranog (Riddella) i 14-rangiranog (Fizieva) izazivača lake kategorije

Velika su očekivanja postavljena ispred Brada Riddella i Rafaela Fizieva. Borci lake kategorije na glasu su kao jedni od najtraktivnijih u cijeloj kategoriji. Obojica su u ovaj meč ušli s četiri pobjede u nizu, a pobjeda u ovom meču znači dodatan pomak ka samom vrhu kategoriju.

Nisu Fiziev i Riddell ipak započeli toliko agresivno koliko se očekivalo. Međutim, cijela prva runda protekla je u stojci, a vidjeli smo seriju snažnih kickova od strane oba borca, a Riddell je blago bolji bio s boksačkim kombinacijama. Naročito dobro pogađao je desnicom, a krajem runde povezao je dobru kombinaciju kojom je blago i uzdrmao Fizieva. Ipak, u globalu smo gledali izuzetno neizvjesnu rundu.

Fiziev je i u drugoj rundi borac koji kontrolira sredinu Octagona, no oba borca dobro pogađaju u razmjenama. Brad Riddell djeluje nešto oprezniji nego u prijašnjim mečevima i njegova obrana na višoj je razini od uobičajene. Kombinacije s prednjim direktom donosile su mu uspjeh, no i Fiziev je s vremena na vrijeme prezentirao brzinu svojih ruku. Riddell je prepuštao Fizievu kontrolu kaveza, no bio je nešto konkretniji u udaračkim razmjenama. Kako je runda odmicala Fiziev je uspio pogoditi nekoliko dobrih udaraca te je u konačnici zadao više značajnih udaraca u drugoj rundi.

Jako, jako tijesnu borbu gledali smo u prve dvije runde. Brad Riddell odlučio je nešto promijeniti u trećoj rundi te je iznenadio Fizieva rušenjem, no nije ga uspio dugo zadržati u parteru. Hvalio je Brad hrvanje Fizieva ranije ovog tjedna, tokom gostovanja u MMA Houru. Međutim, Novozelanđanin je bio taj koji pokušava hrvat. Ipak, Fiziev je olakšao sucima i završio je Riddella u trećoj runda. No kakav je to finiš bio! Kružnim udarcem desnom nogom pogodio je Fiziev ravno u glavu Brada Riddella koji je s određenom zadrškom pao, a Herb Dean također je pravovremeno reagirao i prekinuo je meč. Rafael Fiziev nije niti pokušao zadati dodatne udarce, a vjerojatno je na njega utjecala činjenica kako su on i Riddell zapravo prijatelji i nekadašnji sparing partneri.

Ostatak glavnog dijela priredbe ponudio je jako puno uzbuđenja. Chris Curtis dugo je čekao debi u UFC-u, a sada je ostvario drugu pobjedu u razmaku od mjesec dana. Favorizirani Brendan Allen nokautiran je u drugoj rundi jako zabavnog meča.

Jamahal Hill u obračunu potencijala poluteške kategorije, brutalno je nokautirao Jimmyja Crutea nakon samo 48 sekundi borbe. Odlično je Hill pogodio desnim krošeomm, ravno u bradu svog protivnika. Hill se vratio pobjedama nakon poraza od Paula Craiga u lipnju ove godine, dok je Crute na dva poraza u nizu. U četvrtom mjesecu ove godine, izgubio je od Anthonyja Smitha.

Alex Morono savladao je Mickeyja Galla jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3), ali kakav preokret je pružio neuništivi Clay Guida. 39-godišnji veteran 17. put slavio je u najjačoj svjetskoj MMA promociji, a meč protiv Leonarda Santosa bio je Guidin 32. pod okriljem UFC-a. Santos je tokom prve runde bio nevjerojatno blizu pobjedi. Ozbiljno je Brazilac ugrozio Guidu jednim kickom u tijelu, a zatim je neprekidno udarao Guidu koji se hrvanjem držao u meču. Santos se na koncu kondicijski ispuhao, a Clay Guida preživio je do druge runde.

Guida je u drugoj rundi priuštio veliko iznenađenje ugušivši Leonarda Santosa RNC-om. Inače, 41-godišnji Santos poznat je kao vrsni BJJ majstor, a Guida mu je nanio prvi poraz submissionom u 24. MMA nastupu.

Preliminarni dio priredbe privukao je pažnju MMA fanove iz naše regije. Duško Todorović tražio je prekid gubitničkog niza nakon dva uzastopna poraza. Uspješno je Todorović odradio svoj meč protiv Makija Pitola i slavio je tehničkim nokautom u prvoj rundi. Više o toj borbi možete pročitati OVDJE.

Manel Kape i Zhalgas Zhumagulov pružili su četiri minute s pregršt uzbudljivosti i visokog tempa. Slavio je Kape, nokautiravši Zhumagulova 58 sekundi prije kraja meča. Claudio Puelles pobijedio je Chrisa Gruetzmachera odličnim submissionom (kneebar), dok je Vince Morales priredbu otvorio nokautiravši Louisa Smolku u prvoj rundi. William Knight, Cheyanne Buys i Bryan Barberena slavili su jednoglasnim odlukama.

Kompletne rezultate odlične sinoćnje priredbe, možete pročitati pri dnu teksta.

UFC on ESPN 31 - rezultati:

Jose Aldo def. Rob Font via jednoglasnom sudačkom odlukom (50-45 x2, 49-46)

Rafael Fiziev def. Brad Riddell via KO - R3, 02:20

Jamahal Hill def. Jimmy Crute via KO - R1, 00:48

Clay Guida def. Leonardo Santos via submission (RNC) - R2, 01:21

Chris Curtis def. Brendan Allen via TKO - R2, 01:58

Alex Morono def. Mickey Gall via jednoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Preliminarni dio priredbe:

Duško Todorović def. Maki Pitolo via TKO - R1, 04:34

Manel Kape def. Zhalgas Zhumagulov via TKO - R1, 04:02

Bryan Barberena def. Darian Weeks via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Cheyanne Vlismas def. Mallory Martin via jednoglasna sudačka odlukom (30-27, 29-28 x2)

William Knight def. Alonzo Menifield via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Claudio Puelles def. Chris Gruetzemacher via submission (kneebar) - R3, 03:25

Vince Morales def. Louis Smolka via KO - R1, 02:02

Linker
23. travanj 2024 15:44