UFC

KOMENTAR: UFC je zabrljao! Hill i Pereira nisu ono što su fanovi priželjkivali, a upropašten je i UFC-ov event u Brazilu

Dana White

 John Rivera/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Najveća svjetska MMA organizacija napravila je nekoliko pogrešaka s ugovaranjem mečeva i sastavljanjem velikih evenata

Conor McGregor, Jon Jones, Tom Aspinall, Stipe Miočić, Israel Adesanya, Leon Edwards, Khamzat Chimaev, Dricus Du Plessis, pa čak i Brock Lesnar. Ovo su neka od najistaknutijih imena koja su se povezivala s UFC 300 eventom, točnije, s glavnom borbom večeri na UFC-ovoj povijesnoj priredbi.

Početkom godine mogli ste na našem portalu čitati članak koji smo naslovili riječima: ‘‘Najveći UFC-ov event pretvara se u najveći UFC-ov promašaj? Sve je manje opcija za jubilarni event‘‘.

Još tada pisali smo vam kako ne treba imati velika očekivanja po pitanju ‘‘main eventa‘‘, jer UFC jednostavno nema opciju kojom će fanove ‘‘ostaviti bez daha‘‘. Mjesec i pol dana kasnije, ispostavilo se da smo bili u pravu.

Jamahal Hill i Alex Pereira predvodit će spektakularni UFC 300. Alex Pereira konstantno je bio u kombinacijama, a kao potencijalni protivnici najčešće su se spominjali Tom Aspinall i Israel Adesanya. No, tresla se brda, rodio se Jamahal Hill.

Da razjasnimo prije svega. Jamahal Hill odličan je borac, ujedno i bivši prvak poluteške kategorije, a pojas mu nitko nije preoteo, nego je Hill gospodski napustio tron nakon teške ozljede Ahilove tetive. No, Jamahal Hill daleko je od spektakularnog imena kakvo su UFC-ovi fanovi iščekivali.

Hill definitivno ne pripada kategoriji najvećih zvijezda. Atraktivan je borac, ali nitko ga ne spominje kao jednog od najatraktivnijih boraca u organizaciji. Uz sve to, Hill se nije borio od siječnja (1. mjesec) 2023. godine, a nakon toga oporavljao se od već spomenute teške ozljede.

Čitajući komentare i reakcije fanova na društvenim mrežama, lako možete zaključiti da fanovi definitivno nisu zadovoljni. Uostalom, sigurno ni vi sami niste osjetili neko specijalno uzbuđenje nakon što je Dana White nakon UFC 298 eventa obznanio tko će predvoditi UFC 300.

Možemo li kriviti UFC i loš ‘‘matchmaking‘‘?

‘‘Imali smo tri strašne priredbe prije UFC 300, a u ovom poslu se svašta može dogoditi i vi se sa svime morate izboriti. Nemate pojma što se događa iza kulisa. O UFC 300 govorimo već dugo vremena, a pokušavamo na njega staviti najbolje borbe koje možemo. Imamo još dva meča za dogovoriti za ovu priredbu‘‘, riječi su kojima je Dana White pokušao opravdati odabir glavne borbe večeri.

Sama činjenica da White traži svojevrsno opravdanje, jasan je pokazatelj da niti on sam nije zadovoljan raspletom cjelokupne situacije. Prije nešto manje od mjesec dana, Dana White je obećao kako će ‘‘main event biti ludo dobar‘‘, a to obećanje očito nije ispunio.

Bitno je međutim istaknuti dio rečenice u kojem Dana govori: ‘‘Imali smo tri strašne priredbe prije UFC 300 eventa...‘‘

UFC 297 ne možemo okarakterizirati ‘‘strašnom priredbom‘‘, ali White je možda aludirao na UFC 296 event koji je uistinu dobro izgledao, barem na papiru. UFC 298 i UFC 299 također su prekrcani sjajnim mečevima i tu su UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ donekle pogriješili.

Neke od glavnih zvijezda iskoristili su za evente koji su neposredno prije UFC 300 priredbe. Primjera radi, meč između Alexandera Volkanovskog i Ilije Topurije na papiru je sigurno veći i zvučniji od ovog između Hilla i Pereire. Volkanovskog i Topuriju moglo se sačuvati za UFC 300, a sigurno bi i Volkanovskom dobro došla nešto dulja pauza nakon teškog poraza od Islama Makhacheva.

UFC 296 predvodili su Colby Covington i Leon Edwards. Taj meč također je privlačio ogromnu pažnju i pratila ga je velika medijska pompa. Istina da borba nije opravdala očekivanja, ali da vas je netko prije UFC 296 eventa pitao: ‘‘Koja borba je veća i zanimljivija? Colby protiv Leona ili Pereira protiv Hilla?‘‘ - jasno je što bi većina odabrala u tom trenutku.

UFC 299 predvodit će Sean O‘Malley i Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera. Taj meč realno nema veličinu i težinu za predvoditi UFC 300 event.

Dakle, kad se sve zbroji i oduzme, UFC je mogao neke mečeve ‘‘sačuvati‘‘ za UFC 300, ali činjenica je da su ih zatekle i brojne neočekivane situacije. Conor McGregor vjerojatno se neće niti vratiti sportu, Jon Jones oporavlja se od ozljede, dok Islam Makhachev zbog ozljede i ramazanskog posta također nije dostupan za UFC 300. Ramazanski post spriječio je i Chimaeva da nastupi na UFC 300 priredbi, a od većih zvijezda možemo još izdvojiti Israela Adesanyu. Bivši prvak srednje kategorije pružio je blijedo izdanje u posljednjem nastupu i odlučio je uzeti kraću pauzu od sporta. Njegov status nije na nekadašnjoj razini i Adesanya je također ispao iz kombinacija.

Nije UFC-u bilo lako, ali mogli su bolje odigrati s ‘‘kartama‘‘ koje su imali u rukama. Ovako nam preostaje prihvatiti činjenicu da će UFC 300 predvoditi Jamahal Hill i Alex Pereira.

Upropaštena je i UFC-ova priredba u Brazilu

Još jedan problem veže se na odabir Hilla i Pereire kao predvoditelja UFC 300 priredbe. Naime, UFC 301 event jučer je potvrđen od strane UFC-a, a Rio de Janeiro bit će grad domaćin. Dakle, najveća svjetska MMA organizacija dolazi u Brazil, ali njihova najveća brazilska zvijezda neće predvoditi tu priredbu.

Naravno, tu mislimo na Alexa Pereiru. ‘‘Poatan‘‘ sigurno neće nastupiti 20 dana nakon UFC 300 priredbe, bez obzira na ishod same borbe. Dakle, UFC je na neki način ‘‘upropastio‘‘ svoju priredbu u Brazilu.

Problem bi bio manji kad bi Charles Oliveira predvodio spektakl u Rio de Janeiru. ‘‘Do Bronx‘‘ je također velika MMA zvijezda i ljubimac brazilske publike. Ali, svi već znate, Charles Oliveira također će nastupiti na UFC 300 eventu.

Dakle, UFC je nanizao seriju grešaka po pitanju organizacije i ‘‘matchmakinga‘‘, a nećemo se previše iznenaditi ako meč Oliveire i Armana Tsarukyana na kraju bude prebačen na UFC 301 event. U suprotnom, Alexandre Pantoja ili eventualno Jailton Almeida (nastupa na UFC 299) preostaju im kao opcije za ‘‘main event‘‘ u Riju.

Zabrljali su!

Dana White je u pravu kad kaže da ‘‘ne znamo što se događa iza kulisa‘‘. Posao njega i njegovih kolega nikako nije lak i pregršt je varijabli koje utječu na ugovaranje mečeva i program koji uspiju složiti za svaku pojedinu priredbu. Whiteu i njegovim kolegama svaka čast na poslu koji odrađuju. UFC 300 event krasi jako dobar ‘‘fight card‘‘, ali zaključak je u ovom slučaju više nego jasan - UFC je zabrljao.

Linker
08. svibanj 2024 08:34