UFC

MMA Junkie proglasio najbolju borkinju u 2023. godini: Fantastična Meksikanka dobila je priznanje

Sep 16, 2023; Las Vegas, Nevada, USA; Alexa Grasso (red gloves) prepares to fight Valentina Shevchenko (not pictured) during UFC Fight Night at T-Mobile Arena.,Image: 805924105, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
30-godišnja prvakinja UFC-ove muha kategorije imala je godinu za pamćenje

Nakon što je Sean Strickland proglašen za najboljeg borca godine prema izboru MMA Junkieja, poznati američki MMA portal birao je i najbolju borkinju u 2023. godini.

Nekoliko borkinja konkuriralo je za ovu nagradu, a uži krug kandidatkinja činile su Zhang Weili, Larissa pacheco, Liz Carmouche, Stamp Fairtex i Alexa Grasso. Ova potonja na kraju je dobila priznanje.

Meksikanka Alexa Grasso imala je godinu za pamćenje, iako je upisala ‘‘samo‘‘ jednu pobjedu u dva nastupa. Grasso je u trećem mjesecu ove godine priredila veliko iznenađenje detroniziravši moćnu Valentinu Shevchenko.

Kirgistanka je od 2018. godine držala titulu prvakinje u muha kategoriji i sve do ove godine bila je prva i jedina UFC-ova prvakinja u toj težinskoj kategoriji. Sedam puta je Shevchenko branila titulu i činilo se da je nepobjediva unutar muha kategorije.

Tada je na scenu stupila Alexa Grasso. 30-godišnja meksička borkinja iz borbe u borbu prezentira napredak, ali mnogi i dalje nisu vjerovali da je dovoljno dobra za iznenaditi Shevchenko. Razuvjerila nas je Grasso prisilivši Valentinu na predaju krajem četvrte runde.

Radi se o ponajvećem MMA iznenađenju u ovoj kalendarskoj godini, a šest mjeseci kasnije uslijedio je revanš. Pet rundi odradile su Grasso i Shevchenko, a borba je završila neriješenim ishodom. Izazivačica mora poraziti prvakinju ako ju želi skinuti s trona, a s obzirom na neriješen ishod, Grasso je zadržala tron u muha kategoriji.

Da, radi se o ‘‘samo‘‘ dva meča i jednoj pobjedi, ali Grasso je odradila dva meča protiv jedne od najboljih borkinja svih vremena. Niti u jednom od ta dva meča nije poražena i radi se o impresivnom postignuću.

Prepoznali su to i novinari MMA Junkieja, a možemo reći da je Alexa Grasso zasluženo proglašena najboljom borkinjom u 2023. godini.

Linker
08. travanj 2024 23:50