UFC

Nedodirljivi kralj perolake kategorije! Alexander Volkanovski lakoćom je porazio Yaira Rodrigueza

Alexander Volkanovski

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Prvak UFC-ove perolake kategorije upisao je petu obranu titule u toj težinskoj kategoriji

Kulminacija fantastičnog UFC 290 eventa nastupila je borbom za titulu prvaka u perolakoj kategoriji. Alexander Volkanovski i Yair Rodriguez našli su se na suprotnim stranama, a očekivali smo još jedan fantastičan meč. Meč je bio interesantan, ali ispostavilo se da Yair Rodriguez ipak ne može parirati kralju perolake kategorije. Alexander Volkanovski dominirao je velikim dijelom ove borbe, a do pobjede je došao tehničkim nokautom u trećoj rundi.

Prva runda:

Nešto opreznije borci su otvorili meč i tražili su osjećaj za distancu. Prije nego smo vidjeli nešto konkretnije u stojci, Volkanovski je uhvatio jedan od Yairovih ‘‘kickova‘‘ i srušio je Meksikanca u parter. Prvak je zauzeo gornju poziciju u zatvorenom gardu Meksikanca, a morao je biti vrlo oprezan, jer Rodriguez sa svojim dugim udovima u trenutku može napasti pokušajem ‘‘submissiona‘‘. Držao je Volkanovski Rodrigueza u donjoj poziciji otprilike dvije minute, ali nije mu napravio konkretniju štetu u parteru. Rodriguez se dobro branio, pridigao se na noge, ali brzo ga je Volkanovski vratio u parter. Australac je ovaj put došao do gornje pozicije u polugardu, a 50 sekundi prije kraja runde uočio je priliku za ‘‘arm triangle‘‘ gušenje. Napetost je rasla u tim trenucima, ali Rodriguez se izvukao prije nego je Volkanovski konkretnije i pokušao zaključati gušenje. Prva runda tako je protekla u dominaciji prvaka iz gornje pozicije u parteru, a Volkanovski je upisao ukupno tri rušenja u prvoj rundi. Dobar pristup Volkanovskog protiv izazivača iz Meksika.

Druga runda:

Agresivnije je Rodriguez ušao u drugu rundu i tražio je šansu preko svojih atraktivnih pokušaja ‘‘kickovima‘‘. Volkanovski je ostao smiren i gotovo sve pokušaje izazivača uspješno je eskivirao. Rodriguez je morao biti oprezan s takvim pokušajima, jer radi se o tehnikama koje crpe podosta energije. Otprilike minutu i pol unutar druge runde Volkanovski je lijepo pogodio Rodrigueza koji se povlačio i leđima se oslonio na ogradu kaveza. Pomalo neoprezan bio je Volkanovski u tom naletu i Rodriguez ga je pogodio lijepom kontrom. Nije to ipak bilo dovoljno za spriječiti nalet Volkanovskog koji je ubrzo došao do novog rušenja. Mučio se Rodriguez s hrvačkim vještinama Volkanovskog, a prvak je ovaj put uspostavio bočnu kontrolu. Laktovima je pogađao Volkanovski i sve veću štetu je radio na licu svog protivnika. Rodriguez je uspio zatvoriti gard, ali Volkanovski je i dalje dominirao iz gornje pozicije. Sve više krvi bilo je na licu Rodrigueza, a Volkanovski je jako pametno odrađivao ovaj meč. Fantastično je Volkanovski odradio drugu rundu ovog meča.

Treća runda:

Morao je Yair što bolje koristiti trenutke dok se borba odvija u stojci, jer Volkanovski je vrlo lako dolazio do rušenja. Stoga je Rodriguez eksplozivno ušao u treću rundu i ‘‘kickovima‘‘ je konstantno prijetio. To ga je koštalo jedne kontre od strane Volkanovskog, a prvak je desnicom sjajno pogodio Rodrigueza u bradu. Nedovoljno snažno da ga uzdrma, ali dovoljno snažno da natjera Rodrigueza na nešto veći oprez. Počeo je Rodriguez bolje tempirati svoje kombinacije i nakon dvije minute lijevim ‘‘high kickom‘‘ lijepo je pogodio Volkanovskog. Bio je to najkonkretniji Yairov udarac u dotadašnjem dijelu meča, a Meksikanac je dobro kontrolirao i distancu tijekom te treće runde. Tri minute i 17 sekundi unutar treće runde došlo je do sudara glavama. Volkanovski je zapravo glavom udario Rodrigueza u bradu, a bio je to vrlo silovit udarac. Srećom, Meksikanac nije bio teže uzdrman, a sudac Herb Dean pružio mu je i kraću stanku kako bi se adekvatno oporavio nakon ove nes(p)retne situacije. Sve poletniji bio je Yair Rodriguez u trećoj rundi i prezentirao je raskoš svog talenta. Kombinacije ručnih tehnika i ‘‘kickova‘‘ izazvale su poštovanje od strane Volkanovskog, ali i motiv da doda gas. Shvatio je Volkanovski da samopouzdanje Yaira Rodrigueza eksponencijalno raste i morao je nešto poduzeti po tom pitanju. Krošeom je Volkanovski kontrirao Yairov pokušaj ‘‘high kicka‘‘, a Meksikanac je zateturao nakon tog udarca. Volkanovski je pritisnuo Rodrigueza uz ogradu kaveza, desnicom ga je nekoliko puta pogodio u tijelo, a zatim ga je podigao i bacio na tlo. Uslijedio je silovit ‘‘ground and pound‘‘, a Yair Rodriguez nije se više adekvatno branio. Herb Dean vidio je dovoljno i odlučio je prekinuti meč 41 sekundu prije kraja treće runde.

Volkanovski je nedodirljivi kralj perolake kategorije

Nevjerojatan performans Alexandera Volkanovskog. Australac je nezaustavljiv unutar perolake kategorije i ovo mu je peta uspješna obrana pojasa u toj kategoriji. Yair Rodriguez počeo se dizati u trećoj rundi, ali Volkanovski nas je brzo podsjetio kako mu jednostavno nema ravnog u kategoriji do 66 kilograma. 34-godišnjak makedonskih korijena jedan je od najvećih boraca u povijesti ovog sporta i jednostavno uživajte dok je aktivan na borilačkoj sceni.

Alexandre Pantoja ponovno porazio Morena, Du Plessis ušutkao kritičare

Ostatak ‘‘main carda‘‘ ponudio je zbilja fantastične mečeve. Brandon Moreno i Alexandre Pantoja odradili su pravi rat na pet rundi u sunaslovnoj borbi večeri. Moreno je branio titulu, pružio je odličan meč, ali nedovoljno dobar za poraziti Alexandrea Pantoju. Brazilac je ‘‘penicilin‘‘ za Brandona Morena i treći put u karijeri porazio je Meksikanca.

Podijeljenom sudačkom odlukom Pantoja je došao do pobjede u ovom meču, a teško je ukratko opisati što se sve događalo u toj borbi. Detaljan izvještaj tog meča možete pročitati u zasebnom članku kojem možete pristupiti putem LINKA.

Uoči borbe između Brandona Morena i Alexandrea Pantoje, svjedočili smo obračunu u srednjoj kategoriji. Bio je to svojevrsni ‘‘title eliminator‘‘ između Dricusa Du Plessisa i Roberta Whittakera, a do pobjede je došao autsajder. Du Plessis je po tko zna koji put ušutkao kritičare i nokautom u drugoj rundi zaustavio je Whittakera.

Borba za titulu sljedeći je korak za Du Plessisa, a Južnoafrikanac je odmah nakon meča odradio sučeljavanje s prvakom Israelom Adesanyom. ‘‘Izzy‘‘ se nije proslavio tijekom tog sučeljavanja i naći će se na meti brojnih kritika zbog toga.

Bo Nickal dominantno do pobjede, Hooker i Turner odradili su fantastičan meč

‘‘Main card‘‘ UFC 290 eventa započeo je s dva interesantna meča. Bo Nickal otvorio je glavni dio programa, a ‘‘hype‘‘ oko sjajnog američkog hrvača i dalje raste. 27-godišnji Nickal nije morao niti prezentirati svoj hrvački repertoar, jer već nakon 38 sekundi borbe nokautirao je Vala Woodburna koji je u meč uskočio na ‘‘short notice‘‘, četiri dana uoči samog eventa.

Nakon ekspresne pobjede Nickala, u kavez su kročili Jalin Turner i Dan Hooker, a gledali smo tri runde fantastičnog obračuna. Turner je djelovao bolje kroz prvu polovicu meča, a Hookera je imao i uzdrmanog sredinom druge runde. Međutim, Hooker se nakon toga probudio i ‘‘uraganski‘‘ je odradio drugu polovicu meča. U nekoliko navrata Hooker je bio i blizu samog finiša, a na koncu je slavio podijeljenom sudačkom odlukom. Detaljan izvještaj tog meča pročitajte klikom na LINK.

Zvijezda preliminarnog dijela priredbe bez dileme bio je Robbie Lawler. Legendarni ‘‘Ruthless‘‘ još ranije najavio je kako će mu meč na UFC 290 eventu ujedno biti i oproštajni. Niko Price bio je protivnik kojeg mu je UFC namijenio za oproštaj, a Lawler je posao odradio bez ikakvih problema. 38 sekundi potrajao je Lawlerov oproštajni meč, a Robbie je slavio nokautom u prvoj rundi. Nije Lawler mogao suspregnuti suze u govoru nakon meča, a više o njegovom oproštajnom meču i ostatku ‘‘prelimsa‘‘ možete pročitati OVDJE.

Kompletni rezultati UFC 290 eventa nalaze se u nastavku članka.

UFC 290 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Alexander Volkanovski def. Yair Rodriguez via TKO - R3, 4:19

Alexandre Pantoja def. Brandon Moreno via podijeljenom sudačkom odlukom (46-49, 48-47, 48-47) | IZVJEŠTAJ

Dricus Du Plessis def. Robert Whitaker via TKO - R2, 2:23 | IZVJEŠTAJ

Dan Hooker def. Jalin Turner via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28, 28-29, 29-28) | IZVJEŠTAJ

Bo Nickal def. Val Woodburn via TKO - R1, 0:38 | IZVJEŠTAJ

Preliminarni dio priredbe:

Robbie Lawler def. Niko Price via KO - R1, 0:38 | IZVJEŠTAJ

Tatsuro Taira def. Edgar Chairez via jednoglasnom odlukom sudaca (29-27 x3)

Denise Gomes def. Yazmin Jauregui via KO - R1, 0:20

Alonzo Menifield def. Jimmy Crute via submission (giljotina) - R2, 1:55

Vitor Petrino def. Marcin Prachnio via submission (arm triangle) - R3, 3:42

Cameron Saaiman def. Terrence Mitchell via KO - R1, 3:10

Jesus Aguilar def. Shannon Ross via KO - R1, 0:17

Esteban Ribovics def. Kamuela Kirk via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Linker
27. travanj 2024 20:07