UFC

Ngannou iznio probleme koji ga muče u UFC-u: ‘Kompanija je sve jača, a borci gube svu svoju moć‘

Kamaru Usman i Francis Ngannou

 Instagram (francis Ngannou)
Prvak UFC-ove teške kategorije smatra kako postoji serija problema koje treba ukloniti

Jučer ste imali priliku čitati izjavu Francisa Ngannoua o trenutnoj situaciji s njegovim ugovorom. UFC-ov prvak teške kategorije još uvijek nije produljio ugovor koji mu ističe početkom sljedeće godine i postoji mogućnost da ga nikad više ne gledamo pod okriljem UFC-a.

‘‘Predator‘‘ je jasan, klauzula o boksačkom meču (po mogućnosti protiv Tysona Furyja) mora biti uključena unutar novog ugovora, općepoznato je kako UFC ne dopušta svojim borcima izlete u boks, osim ako se borac ne zove Conor McGregor. Ngannou je još početkom godine isticao kako želi više slobode i da mu novčani aspekt nije bitan kao ta sloboda na kojoj inzistira.

U razgovoru za Sirius XM Radio, Ngannou se ponovno osvrnuo na tu temu i detaljnije je pojasnio što podrazumijeva pod tom ‘‘slobodom‘‘, odnosno što očekuje u novom ugovoru.

‘‘Kad gledate na ovaj sport, mislite da je sve perfektno? Nije, ne mislim da je sve perfektno. S vremenom sam shvatio da je puno problema koji se mogu popraviti. U nekim trenucima bivao sam frustriran jer sam se osjećao nezaštićenim, a to je situacija u kakvoj se nalaze i svi drugi borci također. Želim da UFC razmisli o svom odnosu prema borcima. Sponzorski ugovori prije svega. Mislim da bi borci trebali imati pravo stavljati svoje sponzore na majice koje nose, ali ne iz razloga da bi samo UFC zarađivao od toga. Borci ne zarađuju od tih sponzora koje reklamiraju. Razumijem da žele oformiti uniforme i žele da sport izgleda čisto i jasno. Shvaćam sve to, kao i zabranu da neki drugi sponzori ulaze u kavez i da se njihove oznake nose unutar kaveza. To razumijem i slažem se s tim, ali trebamo pronaći neki način gdje će nekim sponzorima biti odobreno da ih reklamiramo i zarađujemo od toga. Kako vrijeme odmiče, UFC-ovi borci imaju sve manje moći. Kompanija postaje sve veća i snažnija, a mi gubimo moć.‘‘, započeo je Francis, a zatim je pojasnio kako nitko zapravo ne štiti borce u takvim situacijama.

‘‘Nemam nikog da se bori za nas. Nikog nije briga za borce, iako nas je oko 700 u organizaciji. Mislim da trebaju zaposliti nekog tko će zastupati interese boraca, jer ne vjerujem da oni rade sve ovo da naštete borce, nego jednostavno ne razumiju kako je biti u poziciji boraca. Kad bismo imali da nas zastupa na njihovim sastancima, onda bi ih ta osoba mogla podsjetiti da trebaju razmišljati i o boricma. Tada bi stvari bile nešto bolje. Puno je stvari koje treba promijeniti. Plaće boraca, to je ogroman problem kojeg su svi svjesni, a čini se kao da jednostavno idemo dalje kao da se ništa ne događa i da problem ne postoji. Zdravstveno osiguranje, ista stvar. Želim da se neki od tih problema riješe.‘‘, dodao je Francis.

UFC-ov prvak teške kategorije jedna je od najvećih zvijezda u organizaciji i sjajna je stvar što je upravo on odlučio istupiti i zauzeti se za promjene. UFC bi bio na velikom gubitku ako ih Ngannou napusti, a čini se da je i Ngannou svjestan svog utjecaja i mogućnosti da potakne na promjene.

‘‘Moj cilj je ne završiti u istoj poziciji u kakvoj sam bio prije. Ako mogu spriječiti da se sve to dogodi nekom drugom, bit ću sretan. Učinimo ovaj sport najvećim sportom. Mnogi su se borili za ovaj sport da postane ono što je danas, a mislim da je i dužnost naš boraca da ovaj sport ostavimo boljim za sljedeće generacije.‘‘, završio je Ngannou koji ima uistinu zrelo i pozitivno razmišljanje po pitanju cjelokupne situacije.

Iako UFC mjesecima ne želi udovoljiti njegovim uvjetima, on je i dalje otvoren za pregovore te samo želi poboljšanja koja će osjetiti i svi ostali borci, a ne samo on. Nadamo se da će UFC prepoznati svoje probleme i da će postepeno krenuti s promjenama.

Linker
08. svibanj 2024 15:42