UFC

Rose Namajunas ostaje prvakinja: Weili Zhang bila je jako blizu vraćanja titule u svoje vlasništvo

Rose Namajunas

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
‘‘Thug‘‘ Rose puno teži posao imala je ovaj puta protiv jako dobre Weili Zhang

Teško je bilo očekivati da će Rose Namajunas ponovno nokautirati Weili Zhang u prvoj rundi. Taj scenarij nismo gledali u današnjem revanšu, a Namajunas se dobrano namučila da zadrži pojas prvakinje u slamka kategoriji. Weili Zhang izgubila je od Namajunas podijeljenom sudačkom odlukom (48-47, 47-48, 49-46).

Rose je od početka borbe zauzela sredinu kaveza. Obje borkinje jako dobro su se kretale, no konkretnije akcije nije bilo nakon prve dvije minute borbe. Weili Zhang zatim body lockom dolazi do rušenja i završava kao gornja u gardu Rose Namajunas. ''Thug'' Rose djeluje potkovanije u parteru te relativno brzo vraća borbu na noge, bez da je pretrpila ikakvu konkretnu štetu. Borkinje su se u stojci držale na poprilično velikoj distanci i dojam je kako su obje gajile određeno poštovanje prema udaračkoj moći protivnice. Zhang je pokušavala pogađati i low kickom što je više moguće, a ukoliko ste pratili Embeded serijal, mogli ste čuti kako je to nešto što joj je Henry Cejudo savjetovao, uz hrvanje naravno.

Kretanje Rose Namajunas sve je raznovrsnije početkom druge runde te je djelovala brže i agilnije od svoje protivnice. Međutim, Zhang također povremeno pogađa svojom desnicom, a i njen desni low kick i dalje je bio prisutan. Weili drugom polovicom runde dobro pogađa lijevom rukom i blago je uzdrmala Namajunas. Nedugo poslije, borkinje su ponovno u parteru, Namajunas je donja, no Zhang niti ovaj puta ne uspijeva konkretnije iskoristiti tu situaciju. Trideset sekundi prije kraja runde, Namajunas dolazi do rušenja, pokazuje Kineskinji kako i ona ima hrvanje u svom repertoaru, a upravo to će biti presudno u kasnijoj fazi ovog meča.

Prve dvije minute u trećoj rundi gledali smo opreznu borbu s distance od strane obje borkinje. Rose se i dalje odlično kretala, no Kineskinja unatoč tome što je sporija, dobro pogađa u razmjenama. Zanimljive razmjene gledali smo od obje borkinje, a dojam je kako Rose radi probleme lijevim krošeom, no nije ga dovoljno često koristila. Zhang Weili došla je do novog rušenja 30-ak sekundi prije kraja runde. Pokušala je Kineskinja uzeti leđa svoje protivnice, no nakon ''scramblea'', Zhang je završila u full mountu netom prije kraja runde.

Ponovno je Zhang došla do rušenja, ovaj put nakon nešto manje od minute unutar četvrte runde. Međutim, Rose je neprekidno bacala upkickove i ekspresno se pridigla te upustila u otvorenu razmjenu s Rose. Ipak, niti minutu kasnije, Zhang ponovno odlučuje hrvati i završava na leđima prvakinje. Namajunas prezentira dobre vještine u parteru i uspijeva preokrenuti situaciju te završava kao gornja u gardu izazivačice. Borkinje su u parteru provele ostatak runde i u petu rundu ulaze poprilično izjednačene.

Sjajno rušenje izvela je prvakinja početkom posljednje runde. Bacila je Rose udarac desnicom koji je zapravo poslužio kao uvertira za sjajan ulazak u rušenje. Velike su šanse bile da upravo peta runda odluči pobjednicu i Rose se na temelju kontrole u prošloj rundi odlučila ponovno odvesti borbu u parter. Kontrolirala je Namajunas borbu do samog kraja, a Zhang je odradila dobar posao nedopustivši Rose da pređe u neku od dominantnijih pozicija u parteru. Međutim, Kineskinja je trebala nešto konkretnije od toga kako ne bi izgubila posljednju rundu.

Poprilično tijesnu borbu smo gledali. Weili Zhang dokazala je kako je puno bolja od onog što je prezentirala u prvom meču protiv Namajunas kada je završila nokautirana nakon samo 78 sekundi borbe. Blizu pobjede bila je Kineskinja, no Namajunas je ipak ostavila blago bolji dojam te je izuzetno zrelo odradila posljednje dvije runde.

Linker
16. travanj 2024 15:38