UFC

Sanjamo li ili je UFC upravo složio najbolji ‘fight card‘ u povijesti? Zastrašujući Kubanac debitirat će na UFC 299 eventu!

Robelis Despaigne (lijevo) | Sean O‘Malley (gore desno) | Benoit Saint Denis (dolje desno)

 Instagram (robelis Despaigne) | Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
UFC-ova priredba u Miamiju izgleda nevjerojatno

Dok MMA fanovi i mediji nagađaju tko će predvoditi UFC 300 event i očekuju najbolji ‘‘fight card‘‘ u povijesti organizacije, UFC 299 event potiho je isplivao kao potencijalno bolji event!

Znamo da smo UFC 296 event najavljivali na sličan način, a na kraju smo ostali podosta razočarani kvalitetom mečeva. Ne možemo ipak odoliti, a da ne najavimo UFC 299 event kao jedan od najboljih u povijesti, barem na papiru.

Sean O‘Malley i Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera predvodit će UFC 299 event. Da, slažemo se da UFC ima boljih izazivača od Ekvadorca Vere. Merab Dvalishvili puno više zaslužuje napad na titulu, pa čak i Cory Sandhagen koji je prošle godine deklasirao Veru. UFC je ipak išao ka marketinški isplativijoj opciji.

Marlon Vera zasad je jedini borac koji je uspio poraziti Seana O‘Malleyja, ali pobjedi je uvelike kumovala nesvakidašnja ozljeda Seana O‘Malleyja. Vera je jednim od ‘‘low kickova‘‘ pogodio peronealni živac O‘Malleyjeve noge i time je ‘‘umrtvio‘‘ Seanovo stopalo. O‘Malley se otežano kretao i na koncu je izgubio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Ponekad se dogode takvi slučajevi, ali ne pretjerano često.

O‘Malley se nikada nije pomirio s tim porazom i nerijetko ističe da je Vera samo ‘‘imao sreće‘‘. Vera se naravno ne slaže, a obojica će u noći s 9.3. na 10.3. imati priliku dokazati da su u pravu. O‘Malley ulazi u meč kao branitelj naslova prvaka u bantam kategoriji, ali pritisak je sigurno još veći zbog poraza u prvom međusobnom obračunu. Marlon Vera s druge strane nema puno toga za izgubiti. ‘‘Title shot‘‘ je dobio preskakanjem reda, u meč ulazi kao autsajder, a eventualni poraz ga neće gurnuti u ništa lošiju poziciju od one trenutne.

Osim u cjelokupnoj pozadini ovog revanša, zanimljivost meča leži i u samom stilu koji gaje ova dvojica boraca. Obojica su nokauteri i prefeiraju borbu na nogama. Sean O‘Malley izrazito je atraktivan, tehnički potkovan, sjajno se kreće i nevjerojatno je brz. Marlon Vera osjetno je drukčiji. ‘‘Chito‘‘ je statičan, ali nerijetko mu je samo jedan udarac dovoljan da u potpunosti preokrene tijek meča. Uostalom, to je napravio i u prvom međusobnom obračunu s O‘Malleyjem. Sjajan meč, dostojan statusa glavne borbe večeri.

Srce nam je zaigralo nakon ugovaranja ovog meča

Sunaslovna borba večeri ne nudi obračun za pojas, ali nudi favorita za najbolji meč u 2024. godini. Možda je prerano za takve najave, ali ne postoji ljubitelj MMA-a kojem srce nije ‘‘zaigralo‘‘ nakon što je UFC službeno obznanio meč između Dustina Poiriera i Benoita Saint Denisa.

Dustin Poirier jedan je od najatraktivnijih boraca u povijesti UFC-a. Gotovo je nemoguće prisjetiti se dosadnog meča u režiji Dustina Poiriera. ‘‘Diamond‘‘ je fantastičan boksač, strašno čvrst, kondicijski strašno pripremljen i uvijek spreman na pravi rat. Iza sebe ima mnoštvo odrađenih ratova unutar kaveza, a borilište je dijelio s gotovo svim velikanima svoje generacije. Sada ga čeka meč s jednim od predvodnika ‘‘nove generacije‘‘.

28-godišnji Benoit Saint Denis bivši je pripadnik specijalnih postrojba Francuske vojske. Karizmatični Francuz sudjelovao je u brojnim opasnim vojnim misijama, ali ljubav ka borilačkim sportovima odvela ga je u MMA vode.

Saint Denis je 2021. godine debitirao u UFC-ovoj velter kategoriji, a nakon tri odlične runde, Francuz je izgubio od puno iskusnijeg Elizeua Zaleskog dos Santosa. Napravio ej Saint Denis tranziciju u laku kategoriju nakon tog poraza i uslijedio je nagli uzlet.

Pet pobjeda u pet nastupa upisao je Saint Denis, a svih pet pobjeda upisao je prekidom. Nevjerojatna agresivnost i neustrašivost krasi ovog bivšeg vojnika, a vještine prate njegovu psihičku snagu. Saint Denis je potkovan u svim segmentima borbe, ali rijetko ćete vidjeti Benoita da teži nekakvom tehničkom nadmetanju i ‘‘šahovskoj partiji‘‘. Saint Denis od prve sekunde traži prekid, a Dustin Poirier ima vjerojatno dvoznamenkast broj takvih ratova iza sebe.

Hoće li iskustvo poraziti mladost? Je li vrijeme za smjenu generacija? Saznat ćemo za točno dva mjeseca.

Mladost protiv iskustva glavna je priča ‘‘main carda‘‘

Ostatak ‘‘fight carda‘‘ ovaj put nećemo tako detaljno secirati, ali istaknut ćemo one najzvučnije mečeve. Curtis Blaydes i Jailton Almeida također nude svojevrsni obračun ‘‘stare‘‘ i ‘‘nove‘‘ generacije. Almeida je borac čiji protivnici nisu imali odgovor na njegov ‘‘grappling‘‘, ali Curtis Blaydes ponajbolji je hrvač u povijesti UFC-ove teške kategorije. Možda je upravo Blaydes ‘‘penicilin‘‘ za Almeidu.

Gilbert Burns i Jack Della Maddalena. Treba li išta govoriti o ovom meču? Sjajni Burns uvijek je spreman poginuti u kavezu i nikada neće pasti bez ispaljenog metka. S druge strane, Jack Della Maddalena u istoj je kategoriji kao Jailton Almeida i Benoit Saint Denis. Maddalena je budućnost velter kategorije, a Gilbert Burns morat će dokazati da još uvijek nije ‘‘prošlost‘‘ velter kategorije. Bit će ovo jedna strašna tučnjava, nema dileme.

Michael ‘‘Venom‘‘ Page zanimljivo je UFC-ovo ovogodišnje pojačanje. Jedan od najpopularnijih Bellatorovih boraca napustio je Bellator i napokon se priključio ‘‘NBA ligi‘‘ u svijetu MMA-a. ‘‘Venom‘‘ je uvjeren da će svoju klasu potvrditi i među ‘‘velikim dečkima‘‘, a UFC je pronašao savršenog protivnika za njegov debi. Kevin Holland pokušat će pokvariti Pageov UFC debi, a nema sumnje da posjeduje alate za nešto takvo. Ovdje imamo još jedan obračun boraca koji ne preferiraju borbu u parteru i sve će pokušati okončati borbom u stojci.

Bivši prvaci i top 10 borci nastupit će na ‘‘prelimsima‘‘

Mateusz Gamrot protiv Rafaela dos Anjosa, Petr Yan protiv Songa Yadonga, Pedro Munhoz protiv Kylera Phillipsa. Ovo su neki od mečevi na preliminarnom dijelu UFC 299 priredbe! Ne, nije došlo do pogreške. Prema trenutno planiranom rasporedu, ovi mečevi čine preliminarni dio ‘‘fight carda‘‘.

Rafael dos Anjos i Petr Yan bivši su UFC-ovi prvaci. Mateusz Gamrot jedan je od najboljih boraca lake kategorije, a Song Yadong i Kyler Phillips veliki su potencijali bantam kategorije. Pedro Munhoz prekaljeni je veteran na kojem su mnogi veliki talenti ‘‘lomili zube‘‘. Svi nabrojani su rangirani borci, kao Katyln Chookagian i Maycee Barber, borkinje koje su također pronašle svoje mjesto na ‘‘prelimsima‘‘.

Zastrašujuće kubansko ‘‘čudovište‘‘ debitirat će u Miamiju

Rani preliminarni dio nudi sjajan okršaj Michela ‘‘Demolidora‘‘ Pereire i Michala Oleksiejczuka. ‘‘Demolidor‘‘ će nastaviti svoj pohod u srednjoj kategoriji nakon što je porazio Andrea Petroskog u desetom mjesecu prošle godine. Poljak Oleksiejczuk UFC-ov je veteran, a iza sebe ima 14 pobjeda nokautom. Nikada ga ne možemo unaprijed otpisati.

Veliku pažnju privući će Kubanac Robelis Despaigne. Radi se o bivšem olimpijcu koji je 2012. godine osvojio brončanu medalju u taekwondou. Dvije bronce osvojio je i na Svjetskim prvenstvima, a sredinom 2022. godine okušao se u MMA-u.

Četiri pobjede u četiri nastupa upisao je Despaigne, a sve četiri okončao je nokautom u prvoj rundi. Posljednja tri Despaigneova nastupa trajala su ukupno 19 sekundi! Travisa Gregoirea nokautirao je za 12 sekundi, četiri sekunde trebao je za nokautirati Milesa Banksa, a Stevie Payne pao je nakon samo tri sekunde. Strašna statistika, ali radi se o borcima koji su debitirali ili imali samo jedan profesionalni MMA nastup iza sebe.

Despaigne je inače 201 centimetar visok, a njegov ‘‘reach‘‘ (raspon ruku) iznosi 87 inča (221 cm). Nikada UFC nije imao borca s tolikim rasponom ruku, a Kubanac je uistinu fizičko ‘‘čudovište‘‘.

Godine su njegov najveći problem. Despaigne je u kolovozu (osmi mjesec) proslavio 35. rođendan, ali s obzirom da se radi o teškašu, sigurno može nastupati još nekoliko godina. Uostalom, nije pretrpio puno štete.

Despaigne će debitirati na UFC 299 eventu, a protivnik će mu biti Josh Parisian. 34-godišnji američki teškaš pripada najnižem rangu UFC-ovih teškaša, ali ipak su 22 profesionalna nastupa iza njega (15-7-0, 2-4 UFC). Osjetno je iskusniji od Despaignea, ali ne sumnjamo da će Despaigne biti veliki favorit u ovom dvoboju.

CJ Vergara i Asu Almabaev također su potvrđeni za UFC 299, a neki će reći da su ‘‘zalutali‘‘ na taj event. Sigurno se radi o najmanje zanimljivom meču, ali možda baš zato Vergara i Almabaev daju sve od sebe da opravdaju ukazano povjerenje.

Vjerojatno će neki od ovih mečeva otpasti zbog ozljeda ili nekih neplaniranih razloga, ali nadajmo se da će toga biti što manje. UFC 299 ima ogroman potencijal, čak 16 rangiranih boraca zasad je dodano na ‘‘fight card‘‘, a nama preostaje čekati još dva mjeseca.

Linker
28. travanj 2024 08:39