UFC

Sean Strickland školovao je Israela Adesanyu i zasluženo odnio pojas prvaka srednje kategorije!

Sean Strickland

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Ovo je bila nevjerojatna ‘škola boksa‘ Seana Stricklanda

Nakon svega, došlo je i vrijeme za glavnu borbu večeri. Israel Adesanya nastupio je po drugi put ove godine, a kocka je ovog puta pala na Seana Stricklanda. Očekivalo se da će njegov idući izazivač biti Dricus Du Plessis, no on nije bio u mogućnosti boriti se, a to je Strickland jedva dočekao te je stao na crtu jednom od najuspješnijih UFC prvaka posljednjih nekoliko godina u borbi za pojas srednje kategorije.

Akcije prije ove borbe nije nedostajalo, bilo je tu mnogo međusobnih prozivki, a sada je došlo vrijeme da konačni obračun odrade u oktogonu. Adesanya je posljednji nastup odradio u travnju kada je vratio pojas od Alexa Pereire, a Strickland je zadnji put slavio protiv Abusa Magomedova prvog dana sedmog mjeseca ove godine.

Briljatna boksačka izvedba ‘Tarzana‘

Borbu su otvorili dosta mirno, bez neke žustre akcije, sve je prolazilo u međusobnom ispitivanju snaga. Tek nakon tri i pol minute, Strickland je počeo pogađati jednostavne kombinacije koje se mogu okarakterizirati kao jače. Na samom kraju runde, "Tarzan" je uzdrmao Adesanyu 1-2 kombinacijom i bio je jako blizu da ga završi, ali Marc Goddard je procijenio da ne treba prekidati rundu i prvak se jedva spasio na samom kraju prvih pet minuta, ali jasno je tko je uzeo prvu rundu.

Strickland je, očekivano, nastavio pritiskati početkom druge runde. Adesanya je bacao podosta "high kickova", ali još uvijek je pokušavao pročitati svog protivnika. Minutu prije kraja runde prvi put je dobro pogodio protivnika, ali nije uzrokovao značajnu štetu. Konstantno je mijenjao svoj gard i bio ponešto konkretniji, ali nije napravio ništa značajno da bi uspio ugroziti Stricklanda na kraju druge runde koju je definitivno dobio.

Zvižduci publike odlično opisuju zbivanja u prvoj polovici treće runde. Iako je prvak bio nešto aktivniji, nije bilo akcije koja bi podigla publiku na noge te se čekao neki riskantniji potez s bilo koje strane. Strickland je bio taj koji je krajem runde pokazao više te je nastavio s pritiskom i pogađao jednostavne kombinacije te si time priskrbio treću rundu, ali mora se priznati da je ova dionica bila poprilično dosadna za gledati.

Ušli smo u "šampionske" runde. "Tarzan" je nastavio s pritiskom i pogodio jako dobar lijevi kroše te pomalo ugrozio prvaka, ali nije ga uspio uzdrmati kao u prvoj rundi. Nastavio je dobro pogađati Adesanyu koji nije imao najbolji govor tijela te se konstantno micao uz ogradu po cijelom oktogonu. Tako je bilo sve do kraja četvrte runde koja je najvjerojatnije otišla na stranu izazivača te je narativ bio da Adesanya mora imati "ogromnu" posljednju rundu ako želi zadržati pojas.

Ipak, početkom te zadnje runde nije ulazio u preveliki rizik te je Strickland nastavio sa svojim pritiskom, a publika je to opet nagradila zvižducima. Štoviše, činilo se da Strickland opet čišće pogađa. Dvije minute prije kraja, Adesanya je napokon krenuo nešto žustrije te je pogađao direkte, ali opet je izgubio tu kontrolu i Strickland je nastavio sjajno pogađati, a na kraju borbe počeo je s "trash talkom" i priveo 25 minuta kraju dominantno pobijedivši prvaka!

Ovo je bila nevjerojatna ‘škola boksa‘ Seana Stricklanda koji uopće nije koristio svoj "grappling" te je zasluženo slavio jednoglasnom sudačkom odlukom (49-46 x3).

Volkov dominantno porazio Tuivasu, Turkalj upisao treći UFC poraz

Što se tiče ostatka "carda", u sunaslovnoj borbi večeri Alexander Volkov završio je Taija Tuivasu "Ezekiel" gušenjem na samom kraju druge runde. "Drago" je bio dominantan tijekom cijelog meča te je bio blizu da završi meč i u prvoj rundi, no Tuivasu je spasilo zvono. Pobjednički niz nastavio je i Manel Kape koji je jednoglasnom sudačkom odlukom porazio hrabrog brazilskog debitanta, Felipea dos Santosa te upisao četvrti trijumf u nizu, a u intervjuu nakon borbe prozvao je svog prvotno planiranog protivnika, Kai Kara-Francea te se očekuje da će upravo taj meč biti iduća velika stvar na samom vrhu muha kategorije.

Justin Tafa i Austen Lane odradili su svoj revanš nakon što je njihova prva borba završila nakon samo 25 sekundi zbog uboda oko te Tafa tada nije mogao nastaviti meč. Ovoga puta sve je prošlo u najboljem redu, pogotovo za domaćeg borca koji je uputio sjajni lijevi kroše i nokautirao Lanea nakon manje od minute i pol u prvoj rundi. Nažalost, otvaranje "main carda" nije prošlo najbolje po hrvatske navijače jer je Anton Turkalj nokautiran nakon samo dvije minute u prvoj rundi. "The Pleasure Man" je dobro otvorio meč te se činilo da sve ide u dobrom smjeru, no Tyson Pedro ga je uspio uzdrmati dobrom kombinacijom, poslati na pod i završiti ga sa stilom.

Što se tiče preliminarnog dijela priredbe, dominirali su završetci prisiljavanjem na predaju, a upravo tako je slavio i onaj koji je predvodio preliminarni dio, Carlos Ulberg. Iako je meč otišao do samog kraja, suci su utvrdili da je njegov protivnik tapkao na gušenje 11 sekundi prije kraja te je promijenjena odluka u pobjedu prekidom. Tri su borbe išle na odluku sudaca, a slavili su redom Jamie Mullarkey, Nasrat Haqparast i Charlie Radtke, a sve rezultate ove priredbe uskoro ćete moći vidjeti na dnu članka.

UFC 293 - rezultati

Glavni dio

Sean Strickland def. Israel Adesanya via jednoglasna sudačka odluka (49-46, 49-46, 49-46) - za pojas srednje kategorije IZVJEŠTAJ

Alexander Volkov def. Tai Tuivasa via submission (Ezekiel choke) – Round 2, 4:37 IZVJEŠTAJ

Manel Kape def. Felipe dos Santos via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 29-28, 29-28) IZVJEŠTAJ

Justin Tafa def. Austen Lane via TKO – R1, 1:22 IZVJEŠTAJ

Tyson Pedro def. Anton Turkalj via KO – R1, 2:12 IZVJEŠTAJ

Preliminarni dio

Carlos Ulberg def. Da Woon Jung via submission (rear naked choke) - R3, 4:49

Chepe Mariscal def. Jack Jenkins via verbal submission (arm injury) – R2, 3:19

Jamie Mullarkey def. John Makdessi via jednoglasna sudačka odluka (29-28, 29-28, 29-28)

Nasrat Haqparast def. Landon Quinones via jednoglasna sudačka odluka (30-27, 30-27, 30-27)

Charlie Radtke def. Blood Diamond via jednoglasna sudačka odluka (29-27, 29-27, 29-27)

Gabriel Miranda def. Shane Young via submission (neck crank) – R1, 0:59

Kevin Jousset def. Kiefer Crosbie via submission (rear-naked choke) – R1, 4:49

Linker
27. travanj 2024 14:23