UFC

Sve što trebate znati o večerašnjem UFC-ovom eventu: Termin održavanja priredbe posebno će vas oduševiti!

Paul Craig (lijevo) i Brendan Allen (desno)

 George Tewkesbury/Pa Images/Profimedia| Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
UFC Fight Night 232 event možete pogledati bez previše muke da ostanete budni

UFC-ov večerašnji event ne nudi imena koja će privući širu masu i izazvati velik interes javnosti. Ipak, ako ste pravi fan ovog sporta, sigurno ste prepoznali sav potencijal večerašnjeg UFC Fight Night 232 eventa.

Glavna borba večeri nudi stilski jako interesantan meč. Brendan Allen i Paul Craig borit će se u srednjoj kategoriji, a radi se o dvojici boraca koji zajedno imaju čak 26 pobjeda ‘‘submissionom‘‘. Svaki od njih 13 puta je slavio na taj način i vještine u parteru njihov su forte.

Njihove tendencije u parteru ipak su nešto drukčije. Paul Craig najopasniji je kada se nađe u donjoj poziciji u parter. Čak osam puta Craig je slavio ‘‘trokut gušenjem‘‘. Ponajbolji škotski borac nevjerojatnom brzinom ključa ‘‘trokut gušenje‘‘, a mnogi elitni borci izvukli su deblji kraj kroz borbu u parteru s Paulom Craigom.

Tako Craig u svom rezimeu ima pobjede nad Jamahalom Hillom, Nikitom Krylovim, ‘‘Shogun‘‘ Ruom i Magomedon Ankalaevim. Pobjeda protiv Ankalaeva zapravo je pobjeda kojom je Craig osvojio širu javnost.

‘‘Bearjew‘‘ je uoči meča s Ankalaevim bio u nizu od dva uzastopna poraza unutar UFC-a, a sekunde su ga dijelile od trećeg. Ankalaev je dominirao od prve o gotovo posljednje sekunde, ali desetak sekundi prije kraja meča, Craig je iskoristio nepažnju Ankalaeva, zaključao je ‘‘trokut‘‘ i krenuo po finiš. Sekundu prije kraja Ankalaev je tapkao i na nevjerojatan način ostao je bez pobjede. Craig je tom pobjedom osigurao ostanak u promociji, a privukao je i veliku pažnju javnosti.

Već u sljedećem nastupu Craig je izgubio od tada velikog talenta, Jimmyja Crutea, ali nakon toga uslijedili su jako dobri rezultati. Craig je upisao šest pobjeda u sljedećih osam nastupa, a izgubio je samo od Alonza Menifielda. Nanizavši pobjede nad Antigulovim, Ruom, Hillom i Krylovim, činilo se kao da je Craig spreman na dodatni iskorak. Međutim, uslijedilo je užasno izdanje protiv Volkana Oezdemira, a zatim i poraz nokautom u meču protiv Johnnyja Walkera.

Paul Craig ima ozbiljne probleme kada ne uspije nametnuti svoju igru. Tada njegovi mečevi nerijetko izgledaju tragikomično, pretežno zbog manjka kvalitete u borbi na nogama. Craig u takvim situacijama ponekad iz očaja pokušava povlačiti gard, poziva protivnike u parter i pritom izgleda kao borac koji je zapeo u nekim davnim erama ovog sporta.

Nakon dva uzastopna poraza u poluteškoj kategoriji, Craig se spustio u srednju kategoriju. Odmah u debiju uparen je s Andreom Munizom, fantastičnim ‘‘grapplerom‘‘ koji je čak 15 puta slavio ‘‘submissionom‘‘. Naravno da se Craig upuštao u ‘‘grappling‘‘ razmjene i s takvim borcem, a na koncu je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Craig je pokazao određene promjene u svojoj igri tijekom tog meča i nije težio samo donjoj poziciji u parteru. Uspostavljao je Škot kontrolu iz gornje pozicije, počeo je nanositi štetu i udarcima, a to ga je dovelo do pobjede tehničkim nokautom. Tom pobjedom Craig se pozicionirao na 13. mjesto u poretku izazivača unutar srednje kategorije.

Andre Muniz porazom protiv Craiga upisao je drugi uzastopni poraz, a prije toga izgubio je upravo od Brendana Allena. Zanimljivo, Brendan Allen također se upuštao u ‘‘grappling‘‘ s Munizom, a Brazilca je završio ‘‘submissionom‘‘ u trećoj rundi. Munizu je to prvi i zasad jedini poraz ‘‘submissionom‘‘, a to vam dovoljno govori o kvaliteti Brendana Allena.

Za razliku od Craiga koji većinu svojih finiša pronalazi iz donje pozicije, Brendan Allen preferira ‘‘stražnje gušenje‘‘ (‘RNC‘). Deset svojih pobjeda Allen je upisao ‘‘RNC-om‘‘, a posljednja tri meča završio je na taj način.

Allen je jako efektivan u uzimanju protivnikovih leđa, a jednom kada uspostavi kontrolu s leđa, njegove šanse za pobjedu drastično rastu.

Dok Paul Craig nikog ne oduševljava svojim vještinama u stojci, isto ne možemo reći za Brendana Allena. Američki borac tehnički je ipak nešto bolji od Craiga, a svoje vještine lijepo je prezentirao u prošlom nastupu.

Allen se upustio u otvorenu razmjenu s nokauterom kakav je Bruno Silva, ali Brazilac je izvukao deblji kraj u tim razmjenama. Allen je uspio uzdrmati Silvu, a posao je dovršio svojom specijalkom, stražnjim gušenjem.

Dugo je Brendan Allen na glasu kao veliki potencijal u srednjoj kategoriji, ali nikako ne uspijeva napraviti dodatni iskorak. Deset pobjeda i dva poraza upisao je unutar UFC-a, ali zasad je na desetom mjestu u poretku izazivača. Još uvijek Allen čeka pobjedu protiv elitnih boraca srednje kategorije, a dosad je gubio od Seana Stricklanda i Chrisa Curtisa. Obojica su ga nokautirali u drugoj rundi.

Pobjeda nad Paulom Craigom također ne bi bila pobjeda nad top 10 borcem srednje kategorije. Ipak, Paul Craig dugo je kotirao kao top 10 borac u poluteškoj kategoriji i pruži li Allen dominantnu izvedbu protiv borca kao što je Craig, sigurno će dobiti priliku protiv nekog od visokorangiranih boraca u kategoriji.

Dakle, Allen i Craig majstori su partera. Obojica imaju 13 pobjeda ‘‘submissionom‘‘ i obojica su jednom prisiljeni na predaju. Craiga je na taj način završio spomenuti Crute, dok je Allen davne 2016. godine upisao svoj jedini poraz ‘‘submissionom‘‘. U svom trećem profesionalnom nastupu, Allen se borio protiv Trevina Gilesa, a Giles ga je završio ‘‘RNC-om‘‘.

Meč ovakva dva ‘‘grapplera‘‘ mogao bi ponuditi pravu poslasticu za ljubitelje partera, ali nerijetko ovakvi mečevi ostanu na nogama od prve do posljednje sekunde. Gdje god se borba odvijala, radi se o dvojici boraca kojima je sekunda dovoljna da osiguraju poziciju za završiti meč. 30-godišnji Allen ne smije ponovo pokleknuti u situaciji kada je vrijeme za iskorak, dok 35-godišnji Paul Craig nema previše prostora i vremena za nove poraze. Tko će biti uspješniji, saznat ćemo večeras.

‘‘Vječni talent‘‘ testirat će veliku nadu UFC-ove velter kategorije

Sunaslovna borba večeri nudi okršaj dvojice velteraša. Iako još nije napunio niti 30 godina, Jake Matthews borac je kojem već možemo priskrbiti status ‘‘veterana‘‘. 29-godišnji Australac još od 2014. godine član je UFC-a, a odradio je čak 18 mečeva unutar organizacije. 12 pobjeda i šest poraza upisao je Matthews, a radi se o borcu koji ima sličnu priču kao Brendan Allen.

Jako mlad je došao u UFC, dugo je glasio kao potencijal za velike stvari, ali još nismo dočekali taj famozni iskorak. Jake Matthews u svojevrsnom je vrtlogu koji se sastoji od nekoliko dobrih pobjeda, a kad god treba proći određenu granicu i pridružiti se eliti, Matthews poklekne.

U dva navrata Jake je bio u nizu od tri uzastopne pobjede, a dobivao je respektabilne borce poput Bojana Veličkovića, Li Jinglianga, Diega Sancheza itd. Međutim, zapinjao je Matthews na imenima kao što su James Vick, Kevin Lee, Anthony Rocco Martin, Sean Brady i posljednji među njima, Matthew Semelsberger.

Takvi borci uglavnom su prepreke koje stoje na putu ka višim dometima, ali za Matthewsa to su nepremostive prepreke. Na takvu prepreku Matthews će vjerojatno naići i večeras.

Michael Morales borac je koji će danas ukrstiti rukavice s Matthewsom. 24-godišnji Ekvadorac neporažen je nakon 15 profesionalnih nastupa, a unutar UFC-a upisao je tri pobjede. Morales je čak 11 puta slavio nokautom, ali radi se o borcu koji je potkovan u svim segmentima ove igre.

Morales je fizički moćan, tehnički potkovan, ali i taktički djeluje zrelo za borca koji je još uvijek vrlo mlad. Morales je u UFC-ovom kavezu porazio dobre borce poput Trevina Gilesa, Adama Fugitta i Maxa Griffina. Posebno impresivna je pobjeda protiv Maxa Griffina, jer Morales je dokazao da može odraditi kvalitetnih 15 minuta protiv iskusnog veterana kao što je Griffin. Mnogi perspektivni borci ‘‘lomili su zube‘‘ na Maxu Griffinu, ali ne i Michael Morales.

Jake Matthews mogao bi testirati BJJ vještine Michaela Moralesa, ali teško je vidjeti kako Matthews može poraziti Moralesa. Naravno, nikada ne možemo unaprijed otpisati borce na ovoj razini i ukoliko se okolnosti savršeno poklope, Matthews može iznenaditi. No, sama činjenica da bi njegova pobjeda bila okarakterizirana ‘‘iznenađenjem‘‘, govori vam tko je jasan favorit u ovom obračunu. Morales bi trebao ostati neporažen i nakon 16. profesionalnog nastupa, a pobjedom nad Matthewsom zaslužio bi borbu protiv nekog od rangiranih velteraša.

Uroš Medić otvara ‘‘main card‘‘, a čeka nas i obračun bivših cimerica

Ostatak ‘‘main carda‘‘ nudi blago rečeno, ‘‘svašta‘‘. Chase Hooper i Jordan Leavitt borci su koji ponekad ničime ne odaju dojam da pripadaju najjačoj svjetskoj MMA organizaciji, ali ipak uspijevaju pronaći načine za doći do pobjede.

Obojica preferiraju borbu u parter, ali Chase Hooper u prošlom meču prezentirao je drastičan napredak u stojci i protiv Nicka Fiorea pogodio je čak 149 značajnih udaraca. Jordan Leavitt također je u prošlom nastupu prezentirao napredak u stojci, a Victora Martineza nokautirao je koljenima u klinču.

‘‘Nikad prije nisam nekoga uzdrmao.‘‘, rekao je Leavitt nakon tog meča, a to vam dovoljno govori o njegovim vještinama u stojci.

Teško je reći gdje će se odvijati meč između Leavitta i Hoopera. Nađu li se u parteru, borba bi mogla ponuditi kvalitetne ‘‘scrambleove‘‘ i pokušaje ‘‘submissiona‘‘, ali zanimljivo bi moglo biti i ako borba ostane na nogama. Tada nećemo gledati tehnički atraktivan meč, ali to ne znači da razmjene neće biti zabavne i uzbudljive.

Payton Talbott (6-0) ime je koje se pomalo neočekivano našlo na ‘‘main cardu‘‘. 25-godišnji bantamaš ove godine je izborio ugovor s UFC-om, porazivši Reyesa Corteza na DWCS eventu. Reyes Cortez inače je brat UFC-ove borkinje Tracy Cortez, a u meču protiv Talbotta uvjerljivo je poražen.

Talentirani Talbott posjeduje interesantan set vještina. Konstantan pritisak i profinjene boksačke tehnike njegovi su glavni aduti. Talbotta neki nazivaju novim ‘‘Seanom O‘Malleyjem‘‘, a sličnosti se mogu pronaći. Kao i Sean, Talbott također ima nesvakidašnju frizuru, a ugovor s UFC-om izborio je kvalitetnom izvedbom na DWCS-u. Uz sve to, Talbott je također borac bantam kategorije.

Stilom borbe Talbott trenutno više podsjeća na Seana Stricklanda. Kao i Strickland, Talbott većinu svojih napada temelji na boksačkim kombinacijama, a svojim neprekidnim pritiskom lomi protivnike. Payton Talbott rekorder je DWCS-a kad su u pitanju pogođeni značajni udarci. Talentirani bantamaš pogodio je čak 145 značajnih udaraca tijekom tri runde s Cortezom. Rekord je nekoć držao Farid Basharat sa 116 pogođenih značajnih udaraca.

Talbottov protivnik bit će Meksikanac Nick Aguirre (7-1-0). Aguirre je dosad odradio jedan UFC nastup, a jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je od Dana Arguete. Aguirre je u tom meču nathrvan, a danas ga čeka protivnik koji preferira borbu u stojci. Dojam je kako UFC-ovi čelnici planiraju graditi ‘‘hype‘‘ oko Paytona Talbotta, a Nicka Aguirrea vide kao idealnog protivnika za Talbottov debi. Očekuje se uvjerljiva pobjeda Talbotta, a nastupom na ‘‘main cardu‘‘, Talbott će privući veću pažnju javnosti.

Amanda Ribas i Luana Pinheiro također su dio ‘‘main carda‘‘. Brazilke su nekoć bile cimerice dok su se bavile judom. Zajedno s još 24 djevojke stanovale su u domu u kojem su bile smještene perspektivne brazilske sportašice, a dosta godina kasnije, Ribas i Pinheiro dijelit će UFC-ov kavez.

Pinheiro je neporažena nakon tri nastupa u UFC-u, a jedini poraz u profesionalnoj karijeri upisala je izvan UFC-a, još 2016. godine. Amanda Ribas s druge strane osjetno je iskusnija kad je u pitanju UFC-ov kavez. Devet mečeva odradila je Ribas u UFC-u, a upisala je šest pobjeda i tri poraza. Ribas uglavno gubi od borkinja koje imaju svoje mjesto unutar top 10, dok ostale pobjeđuje.

Bit će ovo interesantan okršaj dvije ratoborne Brazilke koje posjeduju jako dobre judaške vještine. Luana Pinheiro najbolje se snalazi u situacijama kad je pritisnuta uz ogradu kaveza. Pinheiro tada kontrira sjajnim judo bacanjima, a ovu situaciju ističemo iz posebnog razloga.

Dok Pinheiro preferira biti leđima oslonjena na ogradu kaveza, Amanda Ribas ima tendenciju pritiskati svoje protivnice uz žicu. Ribas se također voli oslanjati na judo bacanja, a bit će zanimljivo vidjeti čije judo vještine će prevladati kad se Ribas i Pinheiro nađu uz ogradu kaveza. Bit će to situacija u kojoj se obje borkinje nalaze u preferiranom položaju i traže rušenje.

‘‘Main card‘‘ će otvoriti Uroš Medić i Myktybek Orolbai. Srpski borac velter kategorije borit će se protiv Kirgistanca kojemu će to biti debi unutar UFC-a. Nećemo previše duljiti o ovom meču, jer Myktybeka Orolbaija predstavili smo u zasebnom tekstu kojem možete pristupiti klikom na LINK.

‘‘Prelimsi‘‘ bi mogli ponuditi najbolju borbu večeri

Preliminarni dio eventa sastoji se od ukupno osam mečeva, a fokus stavite na posljednji meč ‘‘prelimsa‘‘. Jonathan Pearce i Joanderson Brito ponajbolji su nerangirani borci unutar UFC-ove perolake kategorije.

Obojica pokazuju potencijal za dobivanje tog broja pokraj svog imena, ali zasad su i dalje nerangirani. Joanderson Brito četiri puta je kročio u UFC-ov kavez, a nakon poraza od Billa Algea u UFC debiju, Brito je upisao tri pobjede u prvoj rundi.

Brazilac je nokautirao Andrea Filija za samo 41 sekundu, zatim je ugušio Lucasa Alexandera, a potom je tehničkim nokautom porazio Westina Wilsona. Brito je strašno eksplozivan borac i najopasniji je u prvoj rundi.

Njegov princip rada zasniva se na izmjenama eksplozije i oporavka. Problem je što Brito ne barata najbolje raspodjelom energije u tim ciklusima. Njegove eksplozije često crpe previše energije. Nerijetko smo viđali Brita kako nepotrebno podiže protivnike gotovo pa iznad glave, a zatim ih ‘‘slamom‘‘ polaže na tlo. To bi radio čak i nekoliko puta zaredom i svim silama pokušavao bi doći do finiša. Dok uspijeva doći do finiša, problema nema. Međutim, problem se pojavi kada naiđe na borca kakav je Bill Algeo, odnosno na borca kojeg je teško završiti u tom prvom ciklusu ‘‘eksplozije‘‘. Tada uslijedi dug period u kojem Brito skuplja energiju za nove napade, ali protivniku se pruža prilika da marljivo skuplja bodove i odvlači rundu na svoju stranu. Brito će morati pametnije raspolagati svojom energijom, posebno u današnjem meču.

Jonathan Pearce nije eksplozivan i atletičan poput Brita, ali posjeduje mnoštvo drugih kvaliteta o kojima Brito trenutno može samo sanjati. Prije svega, Jonathan Pearce maestralan je parteraš. Njegovi ‘‘scrambleovi‘‘, osjećaj za kontrolu u parteru, prepoznavanje pozicija i opasnih situacija, gotovo uvijek ga drže korak ispred protivnika.

Bitna Pearceova odlika je njegova kondicijska sprema. 31-godišnjak nadimka ‘‘JSP‘‘ nameće visok tempo svim svojim protivnicima, a ako vam kažemo da se i jedan Darren Elkins teško nosio s njegovim tempom, bit će vam jasnije o čemu govorimo.

Osim vrhunske kondicijske spreme, Jonathan Pearce gaji i visoku borilačku inteligenciju. Radi se o borcu koji ne paničari i neće olako kompromitirati dominantne pozicije. Pearce je u UFC-ovom kavezu samo jedanput poražen, još 2019. godine. Tada ga je Joe Lauzon porazio tehničkim nokautom u prvoj rundi, a Pearce je uzeo gotovo godinu dana pauze do svog sljedećeg nastupa. Vratio se ‘‘JSP‘‘ puno bolji nego prije i nanizao je pet impresivnih pobjeda.

Istaknuli smo da se radi o vrhunskom majstoru partera, ali zanimljiv je podatak da je Pearce čak devet pobjeda upisao nokautom. Naime, Jonathan Pearce često nanosi veliku štetu iz gornje pozicije u parteru, a laktovima je posebno ubojit. To je na svojoj koži osjetio Darren Elkins kojeg Pearce nije uspio završiti, ali lice Elkinsa bilo je preplavljeno krvlju po završetku borbe.

Brito i Pearce lako bi mogli ponuditi najbolju borbu večeri i ovaj meč nikako nemojte propustiti.

Kada počinje event i gdje možete pogledati prijenos?

UFC Fight Night 232 event održat će se u UFC-ovom Apexu, odnosno u Las Vegasu. Unatoč tome, termin održavanja eventa jako je dobar za europsku publiku.

Preliminarni dio priredbe počinje već od 20:00h, dok ‘‘main card‘‘ starta u 23:00h. Uroš Medić i Myktybek Oralbai otvaraju ‘‘main card‘‘, dakle od 23:00h možete očekivati njihov meč.

Prijenos ‘‘main carda‘‘ možete pogledati na SK Fight kanalu od 23:00h, a ukoliko ste pretplaćeni na UFC-ov Fight Pass, kompletan event možete pogledati putem tog streaming servisa.

Popis borbi pogledajte OVDJE

Linker
27. travanj 2024 05:12