UFC

UFC dobiva novu članicu Kuće slavnih: ‘Joanna je jedna od najvećih sportašica u povijesti borilačkih sportova‘

Joanna Jedrzejczyk

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Nekadašnja prvakinja UFC-ove slamka kategorije zasluženo dobiva svoje mjesto u Kući slavnih

Wanderlei Silva i Frankie Edgar ranije ove godine potvrđeni su kao novi članovi UFC-ove Kuće slavnih. Kasnije ove godine, točnije, krajem šestog mjeseca (tijekom International Fight Weeka), održat će se službena ceremonija na kojoj će Silva i Edgar biti uvršteni u ‘‘Hall of Fame‘‘.

Tamo će im se pridružiti i Joanna Jedrzejczyk. Danas tijekom održavanja UFC 299 eventa, potvrđeno je kako će Poljakinja također postati dijelom UFC-ove Kuće slavnih.

‘‘Joanna je jedna od najvećih sportašica u povijesti borilačkih sportova. Ona je sjajna osoba koja je nekoć bila nevjerojatna prvakinja. Uz to, ona je ambasador i uzor u ženskom MMA-u, kao i apsolutni ubojica unutar kaveza. Borila se s najboljima u svojoj kategoriji i nikada nije izbjegavala protivnike. Joanna je jedna od najčvršćih sportašica koje smo ikad vidjeli i bit će čast uvrstiti ju u UFC-ovu Kuću slavnih ovog ljeta tijekom International Fight Weeka.‘‘, rekao je UFC-ov predsjednik Dana White u službenom priopćenju za medije.

Joanna Jedrzejczyk bila je na tribinama Kaseya Centera u Miamiju tijekom potvrde ovih vijesti i uz osmijeh, ali i suze na licu, slušala je kako ju čeka velika čast. Poljakinja će postati dijelom takozvanog ‘‘Modernog krila‘‘ (‘Modern Wing‘), a radi se o odjeljku u koji su uključeni borci čiji je debi nastupio nakon 28.11.2000. godine, odnosno, nakon implementiranja unificiranih MMA pravila koja su u UFC-u na snazi od spomenutog datuma.

11 boraca dosad je činilo ‘‘Modern Wing‘‘ UFC-ove Kuće slavnih, a Frankie Edgar i Joanna Jedrzejczyk povećat će brojku na 13 članova. Wanderlei Silva mjesto dobiva u ‘‘Pioneer Wingu‘‘.

Joanna Jedrzejczyk povukla se iz sporta u šestom mjesecu 2022. godine, nakon drugog poraza od Kineskinje Zhang Weili. Poljakinja je karijeru okončala upisavši 16 pobjeda i pet poraza, a unutar UFC-ovog kaveza slavila je 10 puta, dok je pet puta gubila.

Već u trećem nastupu pod okriljem UFC-a, Joanna je osvojila titulu prvakinje u slamka kategoriji. Do pojasa je došla deklasiravši tadašnju prvakinju Claudiu Gadelhu. Jedrzejczyk je tada bila u fantastičnoj formi i pojas je uspješno branila čak pet puta. Joanna je i dalje rekorderka kategorije kad su u pitanju obrane titule, a drugo mjesto dijeke Zhang Weili i Rose Namajunas s dvije obrane pojasa.

Joanna je vlasnica niza rekorda u UFC-ovoj slamka kategoriji. Najviše puta borila se u mečevima za titulu (9) i najviše pobjeda upisala je u mečevima za titulu unutar slamka kategorije (6). Zajedno s Carlom Esparzom i Angelom Hill dijeli prvo mjesto po broju pobjeda u toj kategoriji (10), a njenih osam uzastopnih pobjeda najdulji je pobjednički niz u toj kategoriji.

Jedrzejczyk je prva osoba s poljskim državljanstvom koja je došla do UFC-ovog pojasa i prva je Europljanka s titulom UFC-ove prvakinje. Krajem 2018. godine borila se za pojas u muha kategoriji, ali Valentina Shevchenko ipak je zaustavila Joannu na putu ka drugoj tituli prvakinje.

Njena karijera u UFC-u stvarno je bogata i Joanna s punim pravom dobiva mjesto u UFC-ovoj Kući slavnih. Prije nego je započela MMA karijeru, Joanna je bilježila brojne zapažene uspjehe u kickboksu i Muay Thaiju. Jedrzejczyk će biti druga žena u UFC-ovoj Kući slavnih. Ronda Rousey uvrštena je u ‘‘Hall of Fame‘‘ još 2018. godine. Listu svih članova UFC-ove Kuće slavnih možete pogledati klikom na LINK.

Linker
27. travanj 2024 08:02