UFC

(VIDEO) Brian Ortega majstor je ‘submissiona‘, ali i preokreta: Prisjetite se kako je ugušio Swansona

Cub Swanson vs. Brian Ortega

 Screenshot (youtube, Ufc)
Drugorangirani izazivač UFC-ove perolake kategorije nevjerojatno je opasan s BJJ zahvatima

Jako zanimljiv obračun u perolakoj kategoriji čeka nas ovog vikenda na UFC on ABC 3 eventu. Brian Ortega i Yair Rodriguez borit će se u ‘‘main eventu‘‘ spomenute priredbe, a radi se o dvoboju dvojice visokorangiranih izazivača.

Ortega je trenutno drugoplasirani izazivač perolake kategorije i dvaput se borio za titulu (oba put izgubio), dok Rodriguez dijeli treće mjesto s Emmettom.

Oba borca poražena su u svojim posljednjim nastupima. Ortega je brutalno pretučen od strane Volkanovskog u devetom mjesecu protekle godine, a Yair Rodriguez odradio je pravi rat protiv Maxa Hollowayja u 11. mjesecu iste godine. Volkanovski i Holloway očito su priča za sebe unutar te kategorije, ali Brian Ortega i Rodriguez uistinu su sjajni borci.

Bit će to zapravo i zanimljiv sukob stilova. Yair Rodriguez borac je koji preferira stojku i njegov repertoar sačinjen je od pregršt atraktivnih poteza. Brian Ortega s druge strane jedan je od najopasnijih majstora BJJ-a na cijelom rosteru, ali i njegova stojka napreduje kako vrijeme odmiče.

Dugo je Ortega bio poprilično jednodimenzionalan borac. Kroz prvih nekoliko UFC mečeva, postao je poznat kao borac koji gotovo uvijek gubi sve dok ne dođe do prilike za ‘‘submission‘‘. Diego Brandao i Renato Moicano dobro su upoznati s takvim ishodima, a Clay Guida izgubio je nokautom od Ortege.

Jedan od boraca koji je bio bolji nakon prve runde jeste i legendarni Cub Swanson. On se krajem 2017. godine obračunao s Ortegom, a dojam je kako je u prvoj rundi ipak bio bolji. Kvalitetnije je Swanson djelovao u stojci, ali Ortega je strpljivo čekao svoju priliku za ‘‘submission‘‘. Brian je priliku dočekao nakon nešto više od tri minute unutar druge runde.

On i Swanson bili su usred razmjene u klinču, a Ortega je iskoristio priliku za hvatanje ‘‘giljotine‘‘ iako su obojica bili u stojećem položaju. Swanson je znao da je u nevolji, a Ortega je ubrzo krenuo u realiziranje svog ‘‘submissiona‘‘. Sjajno je gledati kako se Ortega više puta namjestio u odgovarajući položaj i pritom je namještao i svoje ruke kako bi zahvat bio što bolji i konkretniji. Swanson je ubrzo morao ‘‘tapkati‘‘ i Ortega je došao do vjerojatno najveće pobjede u dotadašnjoj karijeri.

Pobijedio je Brian nešto kasnije Frankieja Edgara i ‘‘Korejskog Zombija‘‘, ali UFC nas je počastio Orteginom izvedbom protiv Cuba Swansona.

Kompletan meč možete pogledati pri dnu ovog teksta. Nema sumnje kako je Yair Rodriguez već dobro proučio taj meč, a bitno je istaknuti kako Meksikanac nikad u svojih 17 nastupa nije izgubio ‘‘submissionom‘‘. U noći sa subote na nedjelju bit će na pravoj kušnji da zadrži tu nulu.

Linker
20. travanj 2024 02:53