UFC

(VIDEO) ‘Dobro došli u Suga show!‘: Od samih početaka znalo se da će biti velik, pogledajte O‘Malleyjev put do UFC-ovog pojasa

Sean O‘Malley

 Screenshot (youtube, Ufc)
29-godišnji Sean O‘Malley došao je u UFC uz veliku pompu

Dana White‘s Contender Series naziv je ‘‘showa‘‘ preko kojeg Dana White pojačava UFC-ov roster talentiranim i perspektivnim borcima. 2017. godine White je započeo s ovim projektom, a prva sezona ponudila je osam evenata koji su najčešće sačinjeni od pet mečeva.

UFC-ov predsjednik uživo gleda mečeve, a nakon što event završi, White uručuje ugovore onima koji su ga najviše impresionirali. Inauguralna sezona DWCS-a dala je nekoliko odličnih boraca koje i dan-danas gledamo unutar UFC-ovog kaveza.

Među njima se svakako ističu Geoff Neal, Grant Dawson, Alex Perez, Matt Frevola, a posebno se ističe ime koje smo gledali na drugom DWCS-u eventu tijekom prve sezone. Unutar UFC-ovog Training Centera, s osmijehom na licu, mršavi mladić kuštrave kose trčkarao je prema kavezu, spreman oduševiti Danu Whitea.

7-0 bio je njegov ‘‘score‘‘ uoči tog nastupa, a za UFC-ov ugovor borio se protiv Alfrea Khashakyana (8-3-0 uoči tog meča), američkog borca armenskih korijena. Već spomenuti vižljasti mladić poigravao se s Khashakyanom i radio je pravi ‘‘show‘‘ unutar kaveza. Ubrzo smo saznali kako taj ‘‘show‘‘ ima svoje ime.

‘‘Dobro došli u Suga Show!‘‘, vikao je taj perspektivni borac nakon što je nokautirao Khashakyana u prvoj rundi dvoboja, a mnogi pamte i reakciju Snoop Dogga koji je bio u ekstazi po završetku tog meča.

Dana White oduševljeno je gledao, znajući da ima potencijalnu megazvijezdu u rukama. MMA javnost tada je upoznala Seana O‘Malleyja, a nešto više od šest godina kasnije, i dalje uživamo u ‘‘Suga Showu‘‘.

Naravno da je Sean O‘Malley dobio ugovor s UFC-om nakon pobjede na DWCS-u. Najavljivao je Sean kako će UFC profitirati dovedu li ga, jer ne samo da je dobar borac, nego posjeduje i velik marketinški potencijal. Mnoge je na neki način podsjećao i na Conora McGregora, kako stilom borbe, tako i samopouzdanjem kojim je odisao.

Njegova UFC karijera dobro je započela. Nizao je O‘Malley pobjedu za pobjedom, iako je već u drugom nastupu unutar UFC-ovog kaveza mogao biti poražen. Ozlijedio je O‘Malley stopalo tijekom treće runde, mučio se s oslanjanjem na tu nogu i gotovo pa se nije mogao niti podići iz partera. Mogao je Andre Souktamthath inzistirati da se O‘Malley pridigne, ali Souktamthath je pokazao nisku borilačku inteligenciju i pristao je na borbu u parteru, iako se pobjeda nudila na pladnju. Sean O‘Malley slavio je jednoglasnom odlukom u tom meču, a nakon toga nanizao je još dvije pobjede.

U kolovozu (osmi mjesec) 2020. godine, O‘Malley je naišao na prvu prepreku tijekom svog puta ka vrhu. Nakon četiri uzastopne pobjede u UFC-ovom oktogonu, O‘Malley je osjetio prvi poraz. Marlon ‘‘Chito‘‘ Vera pokazao se pretvrdim protivnikom u tom trenutku.

Iako je Sean djelovao nešto bolje na samom početku borbe, Vera je strpljivo čekao svoju priliku, napadao je noge O‘Malleyja, a ‘‘kickom‘‘ u peronealni živac okrenuo je meč u svoju korist. ‘‘Umrtvio‘‘ je Vera nogu svog protivnika, O‘Malley se mučio s kretnjama i nedugo poslije završio je u donjoj poziciji u parteru. Vera je snažnim udarcima laktom iz gornje pozicije nokautirao Seana i nakratko je Ekvadorac zaustavio sav ‘‘hype‘‘ oko ‘‘Suga Showa‘‘.

Mnogi su sumnjali u Seana zbog učestalih problema s ozljedama noge, ali O‘Malleyjev uspon krenuo je nakon poraza od Vere. Dolazile su pobjeda za pobjedom, a Sean je u nekim nastupima izgledao briljantno.

Thomasa Almeidu deklasirao je i zatim nokautirao u trećoj rundi, a mnogi će se složiti kako je bolno gledati što je O‘Malley napravio ‘‘sirotom‘‘ Krisu Moutinhu. Lakoćom je O‘Malley porazio i Rauliana Paivu koji se trebao pokazati nešto ozbiljnijim izazovom.

Manje probleme Sean je imao sredinom 2022. godine u borbi protiv Pedra Munhoza. Lošu prvu rundu odradio je ‘‘Suga‘‘, a zatim je došlo do neslavnog prekida meča nakon O‘Malleyjevog uboda u Munhozovo oko. Borba je završila ‘‘no contestom‘‘ u drugoj rundi, ali Sean kasnije te godine dobiva priliku kakva se ne propušta.

Iako je držao ‘‘tek‘‘ deseto mjesto u poretku izazivača, UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ smatrali su kako je dobar potez upariti O‘Malleyja s Petrom Yanom. Oba borca sjajni su boksači, atraktivni su borci i UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ nisu pogriješili. Gledali smo odličan meč na tri runde u kojem je O‘Malley slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Povlačili su se repovi nakon tog meča. Yan je smatrao da je pokraden, mnogi su se slagali s njegovom teorijom, ali Sean O‘Malley dokazao je kako se može nositi s najboljim borcima na svijetu. Ipak, i dalje nas je zanimalo kako će se Sean snaći s borcem koji posjeduje elitne grappling vještine.

Odgovore smo dobili u kolovozu (osmi mjesec) prošle godine. O‘Malley je napao pojas u bantam kategoriji, a prvak Aljamain Sterling trebao je testirati Seanove hrvačke i BJJ vještine. Sjajno je O‘Malley neutralizirao Sterlingova najjača oružja i nokautirao je prvaka već početkom druge runde.

O‘Malley nije u potpunosti opravdao očekivanja

Još od samih početaka, točnije od nastupa na DWCS-u, vidjelo se da je Sean O‘Malley borac koji ima ‘‘ono nešto‘‘. Spoj vještina i zanimljive osobnosti bio je vidljiv još po dolasku u UFC i to je dobro uočio i Dana White.

Međutim, Sean O‘Malley još uvijek nije u potpunosti opravdao očekivanja. ‘‘Suga‘‘ je već trebao postati novom megazvijezdom u ovom sportu, ali činjenica je da O‘Malley ne uspijeva izgraditi takav status.

Neki ga smatraju ‘‘lošom kopijom‘‘ Conora McGregora i žele više autentičnosti s njegove strane. Dojam je da Sean možda ipak nije tako karizmatičan koliko se činio na početku svoje UFC karijere.

Ključno je ipak da nastavi s kvalitetnim nastupima. Tek mu je 29 godina i zadrži li se na tronu nešto dulje, njegova popularnost neminovno će rasti. Dobar korak bila bi pobjeda nad starim znancem Marlonom Verom. Sean O‘Malley i ‘‘Chito‘‘ Vera predvode ovotjedni UFC 299 event, a ususret njihovom obračunu, prisjetite se Seanovog puta ka UFC-ovoj tituli.

Video se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
26. travanj 2024 15:31