UFC

(VIDEO) Ovo se nikada nije dogodilo na UFC-ovim eventima! Dva meča zaredom završila su nesvakidašnjim nokautima

Drakkar Klose vs. Joe Solecki (lijevo) | Cody Brundage vs. Zachary Reese (desno)

 Justin Renfroe/Zuma Press/Profimedia | Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia
UFC je održao 672 eventa u svojoj povijesti, ali nešto ovakvo nije se dogodilo sve do sinoć

Termin ‘‘slam‘‘ na engleskom označava potez svojstven hrvanju, ali i slobodnoj borbi, a radi se o potezu prilikom kojeg borac/hrvač podiže svog protivnika i zatim protivnikovim tijelom (i glavom) snažno udara o tlo.

U UFC-u takve poteze najčešće viđamo u situacijama kada se borac u gornjoj poziciji u parteru nađe unutar nezahvalne pozicije, odnosno zaključan u ‘‘submission‘‘. Obično se radi o ‘‘trokut‘‘ gušenju ili ‘‘armbaru‘‘ iz donje pozicije, a nerijetko je ‘‘slam‘‘ jedna od najboljih opcija za izvući se iz tih pozicija.

Ponekad taj ‘‘slam‘‘ bude dovoljan za izvlačenje i borba se nastavi. Međutim, povremeno se dogode situacije gdje borac u donjoj poziciji završi nokautiran nakon ‘‘slama‘‘.

14 puta u povijesti UFC-a svjedočili smo nečem takvom, a sinoć smo prvi puta u povijesti imali event na kojem smo vidjeli dva nokauta ‘‘slamom‘‘. Ne samo da smo vidjeli dva nokauta, nego su ti nokauti došli u dva uzastopna meča.

Prvo je Drakkar Klose upisao pobjedu na taj način. UFC-ov borac lake kategorije našao se u opasnosti kad je Joe Solecki počeo prijetiti ‘‘armbarom‘‘ iz donje pozicije. Klose je reagirao podigavši svog protivnika, a zatim je Soleckog snažno otresao o tlo. Solecki je bočnom stranom glave udario o podlogu i ostao je ležati bez svijesti.

Već u sljedećem meču, Cody Brundage na gotovo identičan način došao je do pobjede nad Zacharyjem Reeseom. Za razliku od Klosea, Brundage se nije našao zaključan u ‘‘armbar‘‘, nego u ‘‘trokut‘‘ gušenje. Baš kao i Klose, Brundage se odlučio na ‘‘slam‘‘, a Reese je također završio nokautiran nakon tog slama.

Vrlo brzo društvenim mrežama počele su kružiti raznorazne zanimljive statistike. Tako je Michael Carroll putem Twittera naveo nokaute ‘‘slamom‘‘ po godinama, od osnutka UFC-a pa sve do danas. Samo 2001. godine imali smo dva nokauta ‘‘slamom‘‘ unutar kalendarske godine, a od 2020. godine nismo svjedočili ovakvoj završnici.

I onda je došao UFC on ESPN 52 event, a Drakkar Klose i Cody Brundage jedan za drugim nokautirali su svoje protivnike na taj spektakularan način. Vrlo brzo je Caposa putem Twittera objavio i kompilaciju svih nokauta ‘‘slamom‘‘, a ukupno ih je bilo 14 kroz povijest UFC-a.

Neki od njegovih pratitelja zapitali su se zašto određeni nokauti nisu uvršteni na listu. Recimo, Jarred Brooks je 2017. godine nokautiran na taj način u meču protiv Josea Torresa. Caposa je pojasnio kako je Brooks službeno nokautirao samog sebe i zato Jose Torres nije uvršten u statistiku boraca koji su slavili nokautirajući svog protivnika ‘‘slamom‘‘.

Vjerojatno nitko nije niti pomišljao da ćemo vidjeti nokaute ‘‘slamom‘‘ u dva uzastopna meča na istom UFC-ovom eventu, ali eto, iznenađenja dolaze na svakakve načine.

Linker
26. travanj 2024 22:30