UFC

Ponzinibbio pred dugo očekivani povratak: 'Rekli su mi da sam jednu pobjedu od napada na titulu'

Santiago Ponzinibbio
 Pedro H. Tesch / Brazil Photo Press / AFP
Vrh UFC-ove velter kategorije uskoro bi trebao biti pojačan povratkom najboljeg argentinskog borca

Gotovo dvije godine su prošle otkako smo 34-godišnjeg Santiaga Ponzinibbia (27-3, 9-2 UFC) posljednji put gledali u UFC-ovom Octagonu. 17. studenog 2018. bio je jedan od najljepših dana njegove karijere. Pred svojim navijačima i sunarodnjacima u Argentini je savladao Neila Magnyja i sve je izgledalo sjajno za Top 10 rangiranog velteraša. Bila mu je to sedma pobjeda u nizu i bio je zapravo u tom trenutku hit ime kategorije do 77 kilograma. No, možemo reći kako mu se tada dogodio život i ono što on vrlo često neočekivano donosi.

Gotovo cijelu 2019. godinu proveo je po bolnicama i terapijama, o čemu je detaljnije već ranije govorio, da bi ga u 2020. zatekla pandemija. Borbu nije uspijevao dogovoriti, dogodila se još jedna manja ozljeda i slijedom svega je uklonjen sa službene ljestvice kategorije. No, čini se da je nova borba blizu. Kriterija oko protivnika nema, samo se želi ponovno boriti, posebno nakon što mu je ne tako davno i sam nastavak karijere bio upitan.

Nešto o svom povratku sjajni je Argentinac rekao u razgovoru za Hablemos MMA, podcast MMA Junkieja na španjolskom jeziku.

"Nakon moje pobjede u Argentini, rekli su mi da mi treba još jedna pobjeda i onda ću se boriti za titulu. Nevjerojatno je pomisliti da sam od situacije gdje sam toliko blizu borbi za titulu došao do toga da se u bolnici borim za svoj život. U jednom trenutku su mi rekli da se više nikad neću boriti jer je infekcija ušla u moje kosti i uništila baš sve. Sada, nakon što sam sve to prošao, gladniji sam nego ikad i želim se vratiti na posao. Zahvaljujem Bogu, nakon što prođeš kroz tako nešto, počneš bitne stvari više cijeniti", rekao je Ponzinibbio, dodavši kako nema što čekati:

"Nemam nikakve sumnje da se vraćam već ove godine. Nije mi bitno protiv koga kao niti to je li rangiran ili ne. Naravno da bih najradije borbu protiv nekoga iz Top 5 ili glavnu borbu Fight Nighta. Zaslužio sam to svime što sam dao ovoj organizaciji. Osim toga, svaki put kad sam bio glavna borba sam slavio nokautom uz bonus za izvedbu večeri i to protiv rangiranih boraca. U posljednje sam tri borbe savladao rangirane protivnike. Imao sam ovu pauzu i lošu sreću koja ide uz to. No, problemi su iza mene i fizički se osjećam bolje nego ikad prije. Ne mogu opisati koliko gorim od želje vratiti se u Octagon."

Smatra kako nije problem što je uklonjen s rankinga. Vjeruje da će ga dobar nastup u prvoj borbi već vratiti tamo gdje je bio, na poziciju s koje može gledati prema vrhu. Kategorija dugo nije bila ovako uzbudljiva kao danas i "Gente Boa" mora biti spreman na teške izazove. Ali, na tako nešto mora biti spreman svatko tko ima ambiciju postati UFC-ov prvak.

"Trebam se samo vratiti i pobijediti pa će se sve vratiti na staro. Bit ću u nizu od osam pobjeda i vjerujem da ću se na rankingu automatski vratiti tamo gdje sam bio. Ljudi će me se opet prisjetiti, a ja ću postati kandidat za napad na titulu. Možda će mi nakon te trebati još jedna pobjeda, gledajući kako se divizija u međuvremenu posložila. No, upravo zbog toga se želim boriti ove godine i onda kroz dvije borbe u 2021. doći do titule. To je plan", otkrio je kako trenutno razmišlja.

Do kraja godine ima još dovoljno priredbi na programu kojih bi se moglo naći njegovo ime, posebno u ovoj situaciji gdje oko protivnika nema apsolutno nikakve zahtjeve. Dvije godine je dugo pauza i svaki idući dan izvan Octagona samo dodatno odmaže svemu.

Linker
21. travanj 2024 15:08