K1 i Boks

KOMENTAR: Ngannou je pogodio odlaskom iz UFC-a, a Tyson Fury troši vrijeme na besmislene mečeve

Francis Ngannou (lijevo) i Tyson Fury (desno)

 Louis Grasse/Zuma Press/Profimedia |zac Goodwin/Pa Images/Profimediazac Goodwin/Pa Images/Profimedia
Bivši prvak UFC-ove teške kategorije izborio je ono što mu UFC-ovi čelnici nisu htjeli omogućiti

Svijetom borilačkih sportova danas je odjeknula vijest o velikom boksačkom meču između Tysona Furyja i Francisa Ngannoua. Prvi put u povijesti imati ćemo priliku gledati ovakav obračun. Na jednoj strani naći će se Francis Ngannou, po mnogima najbolji MMA borac među teškašima, a s druge strane ringa stajati će Tyson Fury, vjerojatno najbolji boksač teške kategorije (uz Oleksandra Usyka).

Naravno da će nam promotori prodavati ovaj meč kao borbu u kojoj ćemo saznati tko je uistinu najbolji teškaš na svijetu, ali s obzirom da se radi o boksačkom meču, jasno je kako pravila idu u korist Furyju. ‘‘Gypsy King‘‘ bit će ogroman favorit protiv Ngannoua koji iza sebe nema niti jedan jedini profesionalni boksački meč, ali Ngannou nikada nije bezopasan.

Ngannou je 2017. godine testiran u UFC-ovom ‘‘Performance Instituteu‘‘, a na testu jačine udarca, Ngannou je postigao najbolji rezultat u povijesti UFC-ovih testiranja. Sjećamo se i izjava UFC-ovog predsjednika Dane Whitea uoči prvog meča između Ngannoua i Stipe Miočića. White je tada tvrdio kako je udarac Ngannoua ekvivalentan udarcu automobila s motorom jačine 96 konjskih snaga.

‘‘To je jednako kao da vas udari Ford Escort pri punoj brzini.‘‘, bile su riječi Dana Whitea.

Dakle, Francis Ngannou posjeduje tu nokautersku snagu i kroz svoje MMA nastupe dokazao je kako mu je često dovoljan samo jedan čisti udarac da dođe do pobjede nokautom. Tyson Fury morat će biti oprezan, ali snažni udarači nisu ništa novo za Furyja koji je triput boksao protiv Deontayja Wildera.

Ngannou je htio ostati u UFC-u, ali uvjet je bila dozvola za odrađivanje boksačkog meča

No, Francis Ngannou vjerojatno ne mari previše kako će ovaj meč završiti. Bivši UFC-ov prvak teške kategorije dobio je sve ono što je zapravo i tražio. Još krajem 2021. godine, Ngannou je izašao u javnost i otkrio je kako neće potpisati novi ugovor s UFC-om, ukoliko mu ne dozvole nastup u boksačkom meču. Dana White i UFC od samog početka pregovora bili su vrlo jasni da mu takav ustupak neće napraviti, ali Ngannou je inzistirao.

"To (boks) je uvijek bilo tu negdje. To je nešto od čega moj pogled ne bježi. Čak i ako ostanem u UFC-u, ako napokon dovršimo pregovore i potpišemo ugovor, boks mora biti unutar njega. Ja jednostavno ne vidim odlazak u mirovinu bez da sam boksao. Tyson Fury i Deontay Wilder, želim se testirati protiv boksača njihovog nivoa. Znam da to nije isti sport. Ja sam prvak i u vrhu sam svoje divizije, ali prije svega sam netko tko živi od bacanja udaraca. Imam jako dobar način plasiranja bombi koje posjedujem. I siguran sam da tim udarcima, ako ih budem dobro odaslao, mogu svakome naštetiti", rekao je Ngannou u jednom od intervjua za TMZ na samom početku 2022. godine, a dva tjedna kasnije slične je zahtjeve iznosio i preko intervju za MMA Fighting.

"U pregovorima smo već preko godinu dana i mislio sam da sve ide u dobrom smjeru. Da, želim boksati i volio bih da UFC bude uključen u to. Kad se oni uključe sve bude još veće. Na trenutke bih rekao da su zainteresirani, na trenutke nisu, pa više ne znam gdje stojimo po tom pitanju.‘‘, isticao je Francis.

Dakle, Ngannou je bio otvoren za potpisivanje novog ugovora s UFC-om i htio je da u suradnji s UFC-om odradi boksački meč. Pomalo je nejasno zašto UFC nije bio otvoren za ovu ideju, jer sigurno bi i oni kao organizacija izvukli određen profit iz svega toga.

Naravno, tu postoji opasnost da niz ostalih boraca počne inzistirati na boksačkom meču, ali UFC se u takvu opasnost doveo još 2017. godine dopustivši Conoru McGregoru da boksa protiv Floyda Mayweathera.

Nisu UFC-ovi čelnici popuštali kroz cijelu 2022. godinu, ali nije popuštao niti Francis Ngannou. ‘‘Predator‘‘ je početkom 2022. obranio titulu prvaka porazivši Ciryla Ganea, a ugovor s UFC-om trebao mu je isteći godinu dana kasnije. Ngannou je jasno isticao kako se neće boriti prema tada važećem ugovoru i čekao je UFC da mu ponude ugovor unutar kojeg je uključeno dopuštenje za odrađivanje boksačkog meča. To se nije dogodilo i Ngannou je početkom 2023. godine napustio organizaciju.

Brojne rasprave potezale su se nakon što je Ngannou službeno otišao iz UFC-a. Jedna strana podržavala je Ngannoua jer je ustrajao u svojim težnjama, ali mnogi su vjerovali da je napravio veliku pogrešku odlaskom iz UFC-a i da nikada neće doći do tog velikog boksačkog meča.

‘‘Vrijeme mu je da se probudi i nazove Danu Whitea‘‘ - iz dana u dan povećavala se brojka onih koji su smatrali da je Ngannou napravio veliku grešku

Kako je vrijeme odmicalo, apsolutno ništa nije se događalo po pitanju Francisovog boksačkog meča, kao niti po pitanju potpisa ugovora s nekom drugom velikom MMA organizacijom. Sve to samo je pojačavalo dojam da je Ngannou napravio pogrešku i da je krivo procijenio svoju vrijednost na tržištu.

‘‘Iskreno, mislim da je pogriješio. Nisam bio siguran zašto je tako postupio. Donekle je izgubio svoj sjaj (reputaciju) zbog načina na koji se to odvilo, ali želim mu sve najbolje.‘‘, izjavio je Conor McGregor u trećem mjesecu.

Chael Sonnen savjetovao je Ngannoua da što prije nazove Danu Whitea i da zatraži povratak u UFC.

‘‘Da vam sve to stavim u perspektivu. Tyson Fury se na Twitteru našalio za Prvi april da se 15.4. bori protiv Ngannoua. Fury se sprda s tim. Francis je promijenio cijeli svoj život jer se nadao da će upasti u taj sport, a sada ga tip koristi kao sprdnju. Što se događa? Mislim da mu je vrijeme da se probudi, digne slušalicu i nazove Danu‘‘, rekao je Sonnen početkom četvrtog mjeseca na BKFC-ovoj konferenciji za medije.

Slična mišljenja dijelili su Michael Bisping, Sean O‘Malley, Jose Aldo i Dave Feldman, čelni čovjek BKFC-a. Svi oni smatrali su da je Ngannou napravio veliku pogrešku i da njegova vrijednost svakog dana opada.

‘‘Francis, ovo govorim od prvog dana kada si počeo pisati sr**a o UFC-u po Twitteru: to će biti najveća greška u tvom životu. Tyson Fury više nije zainteresiran za Ngannoua. Francis ga je zanimao dok je bio prvak UFC-a, bio je najstrašniji čovjek na je**nom svijetu. Sada je van UFC-a, sada uopće više nije intrigantno. Tko je sada Francis? Francis je čovjek koji se nije borio dvije godine, ta borba nije toliko zanimljiva više‘‘, izjava je Seana O‘Malleyja.

Ngannou ipak nije pogriješio, dobio je sve ono što je i tražio

Kao što vidite, mnoga istaknuta MMA lica vjerovala su da je Ngannou pogriješio, ali danas se svi zajedno mogu ‘‘posuti pepelom‘‘. Francis Ngannou u nekoliko navrata poručivao je da budemo strpljivi i da će dokazati kako nije pogriješio.

U petom mjesecu ove godine potpisao je fantastičan ugovor s PFL-om. Ngannou će navodno zarađivati nešto manje od deset milijuna dolara po meču unutar PFL-a, a osim izdašnog honorara, ‘‘Predator‘‘ je dobio mjesto u savjetodavnom odboru, kao i upravljačku poziciju unutar PFL-ove afričke podružnice pod nazivom ‘‘PFL Africa‘‘. Iako je bilo jasno da se radi o odličnom poslu za Ngannoua, mnogi su ga nastavili ismijavati jer nisu postojale nikakve naznake oko velikog boksačkog meča.

Kritike su utišane danas, jer Ngannou je uspio isposlovati boksački meč protiv svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Tyson Fury ne samo da je svjetski prvak, nego je i ponajveća boksačka zvijezda današnjice. Borba će se održati u Saudijskoj Arabiji, a jasno je kako bogati Saudijci neće bježati od dubokog posezanja u džep. Francis Ngannou sigurno će jako dobro zaraditi u ovom meču.

Napadalo se Ngannoua proteklih dana da će njegov meč protiv Furyja biti nezanimljiv publici, prvenstveno jer su se spominjala nekakva modificirana pravila koja bi zabranila snažne udarce i pobjedu nokautom. Danas su demantirane te tvrdnje i čeka nas meč prema standardnim boksačkim pravilima. Dakle, PPV brojke također bi trebale biti jako dobre. Koliko god Fury bio tehnički i taktički kvalitetniji boksač, Francisova nokauterska snaga faktor je koji će privući širu masu da se zainteresiraju za ovaj meč.

Sada kada se sve sumira, Francis Ngannou definitivno nije pogriješio odlaskom iz UFC-a. Istina da ga MMA fanovi više neće promatrati kao najboljeg teškaša na svijetu, jer je otišao iz najjače svjetske MMA organizacije. 36-godišnjem ‘‘Predatoru‘‘ to vjerojatno neće pretjerano smetati. Iz UFC-a je otišao kao prvak teške kategorije i svojevoljno je napustio tron. Ovu godinu provesti će pripremajući se za meč koji je najviše htio, a od sljedeće kalendarske godine posvetit će se PFL-u i nastupima unutar te organizacije. Sve što je tražio prilikom pregovora s UFC-om, pronašao je izvan UFC-a i to je više nego dobar pokazatelj da je napravio dobar potez.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da je Ngannou nerijetko kritizirao UFC i njihove ugovore nazivao je gotovo pa ‘‘robovlasničkim‘‘. Tražio je Ngannou da se poboljšaju uvjeti, da borci dobiju veće pravo glasa, a zazivao je i uvođenje zdravstvenog osiguranja za borce. Time si je priskrbio status pozitivca u cijeloj priči, a UFC i Dana White dobili su epitet negativaca. Ngannou tek treba dokazati da mu je uistinu stalo i do tih detalja, ali još je prerano za donositi ikakve zaključke po tom pitanju. Sebi je priskrbio najbolje moguće uvjete, a sada mu preostaje borba za ostale, ako mu je uistinu stalo do toga.

Mnogi će kritizirati ovaj meč, ali Tyson Fury jedini je koji zaslužuje kritike u ovoj priči

Što se samog boksačkog meča tiče, najzagriženiji kritičari Francisa Ngannoua pokušat će umanjiti vrijednost tog meča, ali Francis Ngannou nije osoba na koju bi se trebali okomiti u cijeloj ovoj priči.

Tyson Fury na neki način prolazi ispod radara kad je u pitanju službena potvrda ovog meča. ‘‘Gypsy King‘‘ svjetski je boksački prvak prema WBC-u i po mnogima najbolji teškaš na svijetu. Ranije ove godine Fury je bio u pregovorima za meč protiv Oleksandra Usyka, a pobjednik tog meča postao bi apsolutnim prvakom teške kategorije. Posljednji apsolutni prvak teške kategorije bio je Lennox Lewis još 1999. godine. Meč između Usyka i Furyja možda je i najveći mogući meč koji boks trenutno može ponuditi, ali dogovora na kraju ipak nije bilo.

‘‘Gypsy King‘‘ konstantno je mijenjao uvjete i postavljao je razne ultimatume Usyku. Fury je tražio raspodjelu novca u omjeru 70-30 posto u svoju korist, iako je Usyk nositelj triju svjetskih titula, a Fury u svom vlasništvu ima ‘‘samo‘‘ WBC-ov pojas. Pristao je Usyk na takvu raspodjelu, ali serijom ostalih ultimatuma Fury je natjerao Usyka da se povuče iz pregovora.

Brzo je Usyk pronašao protivnika u vidu Daniela Duboisa, dok je Fury ostao praznih ruku. Nakratko je Zhilei Zhang bio favorit za sljedećeg Furyjevog protivnika, ali Joe Joyce ekspresno je aktivirao klauzulu za revanš protiv Zhanga i onemogućio je meč između Furyja i Zhanga.

Fury je nastavio potragu, a manji problem mu stvara činjenica da WBC trenutno nema obveznog izazivača i Furyju nije nametnut protivnik s kojim se mora boriti ako ne želi izgubiti titulu. Deontay Wilder prvorangirani je izazivač, ali Fury je već triput boksao s njim i četvrti međusobni okršaj trenutno nema smisla. Povremeno se spominjao Anthony Joshua kao mogući protivnik, ali ‘‘AJ‘‘ nije bio voljan pregovarati s Furyjem, posebice nakon što je posmatrao kako su tekli pregovori između Furyja i Usyka.

Na prvu bi se reklo kako je Tyson Fury ostao bez adekvatnih protivnika, ali to nije istina. Ako je Fury bio zainteresiran za meč protiv Zhanga, nema razloga da ne bude zainteresiran za meč protiv nekog od teškaša kao što su Andy Ruiz, Frank Sanchez ili naš Filip Hrgović. Radi se o boksačima koji nisu ništa lošiji od jednog Zhanga, niti je kineski teškaš megazvijezda u odnosu na navedene teškaše.

Dugo teška kategorija nije nudila širinu kakvu trenutno nudi i Fury je sigurno mogao pronaći zanimljivog protivnika. Nitko nas ne može uvjeriti da netko poput Hrgovića, Ruiza ili Sancheza ne bi pristao na meč protiv Furyja.

Činjenica je da se Fury pretvorio u nevjerojatno tvrdoglavog i nezahvalnog boksača kad su u pitanju pregovori i odabir protivnika. Krajem prošle godine razočarao je javnost jer je titulu branio protiv Dereka Chisore, boksača koji je davno ispao iz svih kombinacija za napad na svjetsku titulu. Očekivali smo da će Fury ove godine ponuditi mečeve s puno interesantnijim protivnicima, ali jedini meč koji će Fury odraditi ove godine, bit će taj protiv Francisa Ngannoua.

Tyson Fury potrošit će dvije godine svoje karijere na mečeve koji su besmisleni za njegovu boksačku ostavštinu

Ne možemo Ngannoua kriviti jer je lobirao za takav meč. Kamerunac je MMA borac i iza sebe nema niti jedan boksački nastup. Odmah u debiju boksati će protiv svjetskog prvaka, zaradit će ogroman novac i ostvarit će svoj san. S Francisove strane, ovo je fantastičan posao.

Istu stvar nažalost ne možemo reći za Furyja. Boks je godinama na meti kritika jer se jako teško ugovaraju međusobni obračuni između najboljih u kategorijama. Tyson Fury jedno vrijeme bio je boksač kojeg nismo mogli optužiti da prati taj trend, ali Fury je naglo postao jedan od predvodnika tog trenda.

Dillian Whyte, Derek Chisora i Francis Ngannou. To su protivnici na koje će najbolji teškaš svijeta potrošiti dvije godine svoje karijere. Dok boksači poput Filipa Hrgovića ne mogu dobiti priliku niti kao prvorangirani izazivači, Francis Ngannou već u svom boksačkom debiju boksati će protiv svjetskog prvaka. Barem godinu dana Tyson Fury neće braniti svoju titulu svjetskog prvaka, jer WBC-ova titula neće biti ulog u meču između njega i Ngannoua. Kada na sve to dodamo vijest da je WBC-ov predsjednik Mauricio Sulaiman osobno odobrio Furyju ovaj meč i ne planira mu oduzeti titulu, bit će vam jasno zašto nerijetko slušate izjave da je ‘‘boks propao‘‘ i da promotori, menadžeri i čelnici organizacija uništavaju ovaj plemeniti sport.

Linker
03. svibanj 2024 18:30