K1 i Boks

Robert Helenius izbačen iz boksa na dvije godine zbog pada na doping testu prije meča protiv Anthonyja Joshue

Joshua i Helenius

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA
Helenius se pravdao pretjeranom konzumacijom kontaminiranih jaja i mesa

UK Anti-Doping (UKAD) i SAN, profesionalna boksačka federacija u Finskoj, suspendirali je teškaša Roberta Heleniusa (32-5) na dvije godine nakon što je bio pozitivan na zabranjenu supstancu klomifen.

Helenius je bio testiran tijekom vaganja 11. kolovoza 2023., u testu koji je provela Voluntary Anti-Doping Association (VADA), i tada je bio pozitivan. Sljedećeg dana, Helenius je nokautiran u sedmoj rundi od strane Anthonyja Joshue u O2 Areni u Londonu, u borbi koju je prihvatio s tjedan dana unaprijed kao zamjena za Dilliana Whytea, koji je već bio isključen zbog pozitivnog testa na droge.

Četrdesetogodišnji Helenius inzistirao je da nije svjesno varao. Trenutno se oporavlja nakon operacije vrata i nije siguran u vezi s budućnošću. Suspendiran je do 17. rujna 2025., a početak suspenzije je unatrag datiran na 18. rujna 2023.

"Finski profesionalni boksač Robert Helenius zabranjen je iz svih sportova koji su u skladu s World Anti-Doping Code na dvije godine, nakon kršenja antidopinških pravila (ADRVs) zbog prisutnosti i korištenja zabranjene supstance" stoji u izjavi objavljenoj od strane UKAD-a.

"Gospodin Helenius je testiran od strane UK Anti-Doping (UKAD) nakon njegove borbe protiv Anthonyja Joshue u londonskoj O2 Areni 12. kolovoza 2023. Analiza njegovog uzorka otkrila je prisutnost klomifena. Klomifen je specifična supstanca koja je zabranjena u svakom trenutku.

"UKAD je obavijestio i optužio gospodina Heleniusa za kršenje antidopinških pravila zbog prisutnosti i korištenja zabranjene supstance te ga je privremeno suspendirao. Po obavijesti o kršenju antidopinških pravila, gospodin Helenius je izjavio da je klomifen otkriven u njegovom uzorku urina morao potjecati od konzumacije jaja i pilećeg mesa. Međutim, nakon zahtjeva UKAD-a, gospodin Helenius nije mogao pružiti nikakve dokaze da su jaja i pileće meso koje je konzumirao prije borbe potjecali od kokoši kojima je administriran klomifen. Gospodin Helenius stoga nije uspio identificirati izvor klomifena u svom uzorku i stoga nije uspio smanjiti primjenjivo razdoblje nepodobnosti od dvije godine.

"Gospodin Helenius ima pravo na kredit za vrijeme koje je proveo pod privremenom suspenzijom, pa se njegova zabrana smatra da je započela 18. rujna 2023. i završava u ponoć 17. rujna 2025."

Linker
07. rujan 2024 23:43