Ostalo

‘Poljski eksperiment‘ otkrio: ‘Psihodelici su budućnost, pomogli su mi oko ozljeda mozga‘

Pokrajac vs. Soszynski
 screenshot
Bivši UFC borac Krzysztof Soszynski progovorio je o svom zdravstvenom stanju

Osam godina trajala je karijera Krzysztofa Soszynskog, kanadskog MMA borca poznatog po nadimku "Poljski eksperiment". Borca koji je uvijek ostavljao srce u ringu ili kavezu te koji nije bježao od otvorenih okršaja. Posljednje tri godine karijere borio se u UFC-u, gdje se susreo i s hrvatskim borcima, Goranom Reljićem i Igorom Pokrajcem. Upravo mu je borba protiv Pokrajca, koju je u odradio krajem 2011. godine, bila posljednja u karijeri. "Duke" ga je zaustavio udarcima već u prvoj minuti borbe, što je Krzysztofu bio šesti poraz nokautom. Iako su mi bile tek 34 godine, odlučio je završiti karijeru.

Danas je on obiteljski čovjek čiji glas možete čuti u službenim prijenosima KSW promocije na engleskom jeziku. Na taj način ostao je blizak sportu kojim se bavio, ali niti malo ne žali što je on u aktivnom obliku iza njega. Iako je nakon završetka karijere imao nekih određenih mentalnih problema, uspio ih je riješiti i danas živi normalnim životom.

"Nemojte me krivo shvatiti. Koljena su mi u jako lošem stanju, ali um mi je i dalje snažan. Sretan sam, nemam nikakvih ludih simptoma kao neki drugi bivši borci. Radio sam s velikim brojem liječnika koji su mi pomogli da se regeneriram, da obnovim sve veze s mozgom. Jako sam sretan što koristim stvari koje mi pomažu, uključujući suplemente", rekao je Soszynski u razgovoru za MMA Junkie, dodavši:

"Isto tako, mislim da sam napustio borbe u pravo vrijeme. Moj um mi je savjetovao da prestanem, a to mi je rekla i obitelj. Tada sam pristao na to i stao sa svima, zapravo sad tek vidim koliko sam sretan što sam stao i što imam sjajan život. 43 su mi godine i osjećam da sam otvorio novo poglavlje, neko novo putovanje."

No, dodao je kako za njegovo dobro stanje zasluge nose i neke stvari koje je uzimao, a oko kojih je javnost podijeljena. S jedne strane imate borce poput Spencera Fishera, koji proživljavaju životnu dramu zbog štete primljene tijekom karijere, a s druge strane su borci koji vjeruju kako postoji pomoć. I bivši UFC-ov borac Ian McCall jedan je od onih koji dijele mišljenje s Krzysztofom te koji su zapravo i sami odlučili postati korisnici istog. Riječ je o psihodelicima.

"Osobno sam uzimao terapiju mikro dozama LSD-a, psilocybin gljiva i sličnih stvari. U jako, jako malim količinama. Radim to već neko vrijeme. Da vam budem iskren, nedavno sam imao svoje prvo ayahuasca iskustvo i te stvari su jednostavno fantastične. Svakako ti pomognu da vidiš svijet na drugačiji način. Male su razlike, ali osjećaš se sretno, imaš više energije i daje ti neki elan da kreneš raditi stvari. Istovremeno se osjećam normalno i prekrasno. Mislim kako je to budućnost. Takve stvar ne pomažu samo nama, nego i ljudima koji su bili u ratu ili koji imaju post-traumatski stres. To su dokazale i studije", objasnio je svoje viđenje bivši borac, koji sam namjerava biti jedan od glavnih promotora psihodelika pri liječenju posljedica borilačke karijere.

Čak je i UFC sve bliže poticanju korištenja sličnih preparata. Nedavno su uložili novce u istraživanje oštećenja mozga, a neki od instituta koje su odlučili podržati ozbiljna razmišlja o sve više eksperimentiranja upravo sa supstancama koje se svrstavaju u grupu psihodelika. Je li to uistinu budućnost? Saznat ćemo!

Linker
20. travanj 2024 02:49