UFC

Ankalaev nezaustavljivo ide ka vrhu kategorije! Dagestanac se lakoćom obračunao sa Smithom

Magomed Ankalaev

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
Magomed Ankalaev nakon tri pobjede na bodove došao je do pobjede prekidom na UFC 277 eventu

Nakon podosta uzbudljivog preliminarnog dijela UFC 277 eventa, Anthony Smith i Magomed Ankalaev otvorili su ‘‘main card‘‘ UFC-ovog eventa u Dallasu. Bio je to obračun visokorangiranih izazivača u poluteškoj kategoriji. Smith je ušao u meč kao peti u poretku izazivača, dok je Ankalaev jednu poziciju iza njega.

Oprezno su Smith i Ankalaev ušli u ovaj meč, obojica pokazujući poštovanje jedan drugome. Treba istaknuti kako je Smith djelovao fizički krupnije i impozantnije nego u nekim prijašnjim nastupima u poluteškoj kategoriji. Prvi dio runde protekao je bez ikakve konkretnije akcije, što bi se reklo, u ispitivanju snaga. Ankalaev bi povremeno dobro pogodio ‘‘low kickovima‘‘, a Smith je desnicom pokušavao pronaći metu, ali bez previše uspjeha. Smith je 30-ak sekundi prije kraja nakon promašenog udarca završio na podu, ali Ankalaev nije pokazivao naročitu težnju da ide u parter sa Smithom te je zadao nekoliko kickova, niti ne pokušavajući zauzeti gornju poziciju u parteru. Bila je to runda u kojoj su borci ostali dužni publici, ali Ankalaev je bio nešto bolji. Smith se između prve i druge runde požalio svom kutu na ozljedu gležnja, i vidno je šepao.

Drugu rundu Smith je otvorio vršeći pritisak na Ankalaeva od samog početka, a nakon par otvorenih razmjena, ‘‘Lionheart‘‘ je tražio rušenje. Pritisnuo je Ankalaeva uz ogradu kaveza, ali srušiti dagestanskog borca nikad nije lak zadatak. Smith je stoga odlučio zatvoriti gard i tražio je ‘‘butterfly‘‘ gard iz kojeg bi pokušao ‘‘sweepati‘‘ Ankalaeva i završiti u gornjoj poziciji. Ankalaev je radio dobar posao tako što nije dopuštao Smithu da zatvori taj gard i dobro je kontrolirao Smitha iz gornje pozicije. Jako dobrim ‘‘GNP-om‘‘ počeo je Ankalaev pogađati Smitha drugom polovicom runde, a Smith je ubrzo okrenuo svoja leđa, pokrio je glavu i nije se aktivno branio. Sudac je tražio od Smitha više akcije, ali Smitha je očito uzdrmala ozljeda gležnja i ubrzo je došlo do prekida. Ankalaev je pobijedio tehničkim nokautom, a Smitha se čulo se kako je nakon meča izjavio da je ‘‘slomio nogu‘‘ i jednostavno se s takvom ozljedom nije mogao boriti protiv borca kao što je Ankalaev.

Dagestanac je upisao devetu pobjedu zaredom unutar UFC-a, a jedini poraz upisao je 2018. godine protiv Paula Craiga. Bio je to onaj nes(p)retni poraz ‘‘submissionom‘‘ sekundu prije kraja borbe u kojoj je dominirao. Ankalaev je u ovu borbu ušao kao četvrtorangirani borac poluteške kategorije, a nema sumnje kako zaslužuje što skoriji napad na titulu s obzirom na svoj pobjednički niz. Hoće li se UFC odlučiti za njega ili će Glover Teixeira ipak dobiti priliku za revanš protiv Prochazke, preostaje nam vidjeti.

18-1 sada je omjer Ankalaeva u profesionalnoj MMA karijeri, a nakon tri pobjede na bodove, dagestanski poluteškaš došao je do desete pobjede prekidom u svojoj karijeri. Što se ‘‘Lionhearta‘‘ tiče, uz asistenciju svog tima napustio je kavez, a ovime je prekinut njegov niz od tri uzastopne pobjede. Ovo mu je 17. poraz u karijeri (36-17, 11-7 UFC), a pitanje je što je sljedeće za iskusnog 34-godišnjeg koji se očito teže ozlijedio u ovom meču.

Alexandre Pantoja vs. Alex Perez

Nakon Smitha i Ankalaeva, u kavez su kročili također visokorangirani borci, ali muha kategorije. Alexandre Pantoja i Alex Perez uoči ove borbe zauzimali su četvrto (Pantoja) i šesto (Perez) mjesto u poretku izazivača muha kategorije. Pobjednik ovog meča napravit će dodatni pomak ka vrhu kategorije, a Pantoja je borac za kojeg je Demetrious Johnson izjavio kako ga vidi kao dominantnog prvaka muha kategorije u budućnosti.

Od prve sekunde, Pantoja je pokazao kako je došao ostaviti snažan utisak u ovom meču. Odmah je pritisnuo Pereza serijom udaraca, iako niti američki borac nije ostao dužan. Manje od minute trebalo je Pantoji da dođe do prvog rušenja i uzme leđa svom protivniku. Perez se brzo vratio na noge, ali Brazilac je i dalje ostao na njegovim leđama tražeći ‘‘submission‘‘. Nekih 30-40 sekundi trebalo je Pantoji da uspije zaključati gušenje, no zapravo se radilo o ‘‘neck cranku‘‘ i Perez je nakon minutu i pol prve runde morao tapkati.

Bio je ovo uistinu spektakularan nastup 32-godišnjeg Pantoje koji je očito došao izboriti napad na titulu, a to je definitivno zaslužio nakon treće pobjede u nizu i ovako impresivnog nastupa. ‘‘Cannibal‘‘ je upisao desetu pobjedu ‘‘submissionom‘‘ u karijeri, a ovo mu je ukupno 25. slavlje u 30. profesionalnom nastupu. Devet ih je došlo pod okriljem UFC-a (9-3 UFC). Pantoja je borac koji je 2018. godine pobijedio Brandona Morena, a 2016. godine pod okriljem TUF-a savladao je Kai Karu-Francea i Brandona Morena, ali ti mečevi vode se kao egzibicijski te ne ulaze u službeni omjer. Vrijeme je da Pantoja dobije poštovanje koje zaslužuje, UFC mu to može iskazati ‘‘title shotom‘‘.

Što se Alexa Pereza tiče, njega nismo gledali od kraja 2020. godine. Tada se borio za titulu muha kategorije, a Deiveson Figueiredo završio ga je ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi. Nakon duge pauze, Perez je ponovno izgubio prekidom u prvoj rundi i realnost je kako 30-godišnji američki borac trenutno ipak ne pripada samom vrhu ove kategorije.

Linker
19. travanj 2024 10:47