UFC

Big John McCarthy kritičan prema kolegi: 'Katastrofa, imaš sreće da te borac nije prebio'

Kevin MacDonald, Ion Cutelaba i Magomed Ankalaev
 screenshot
Prekid borbe s UFC Fight Nighta 169 između Magomeda Ankalaeva i Iona Cutelabe dobio je komentar od strane najvećeg svjetskog autoriteta po pitanju MMA suđenja. Big John McCarty nema nikakvih isprika za svog kolegu Kevina MacDonalda koji je spomenutu borbu prekinuo, čak smatra kako ovaj može biti sretan što odmah u kavezu nije dobio batina.

Borba Ankalaeva i Cutelabe završila je već u prvoj minuti, no od samog početka krenula je žestoko. Oba borca puno su pogađali, a Ankalaev je u jednom trenutku pokušao čak četiri high kicka lijevom nogom u nizu. Nakon jednog je Cutebala krenuo teturati, no nastavio se boriti. Sudac, koji je od samog početka djelovao iznenađen i zatečen takvom akcijom, uskočio je usred akcije i prekinuo borbu, smatrajući da Cutebala nije u stanju nastaviti. No, moldavski borac istog trenutka je pokazao kako je u potpunosti priseban te je krenuo prigovarati sucu.

Sam prekid dočekan je s jako puno kritika. Stvar je zapravo jednostavna. Borba se gotovo nikad ne prekida ako borac slijedom udaraca nije pao ili se ne nalazi leđima uz ogradu kaveza/ringa bez da se inteligentno brani, nego samo prima udarce. Cutelaba nije bio niti u jednoj od tih situacija. Zapravo, u trenutku prekida on je bio taj koji je napao i čiji udarac je prošao blizu glave njegovog protivnika, ali također i suca koji se samo pukom srećom izvukao bez primanja udarca koji bi vjerojatno nokautirao njega. Taj nesretnik je inače iskusni MMA sudac Kevin MacDonald, koji je sad dočekao kritiku od svog kolega, umirovljenog suca Johna McCarhyja. Ovaj velikan, koji se u Octagonu nalazio već 1993. na prvoj UFC priredbi, nema lijepih riječi. Niti on niti Josh Thomson, bivši borac UFC-a, Strikeforcea i Bellatora, u čijem je Weighin In podcastu McCarthy gostovao.

"Bila je to katastrofalna odluka. Kevin MacDonald, ti si sretan što te borac nije opalio u lice. Izuzetno si sretan što te već odmah tamo nije prebio, izgledalo mi je kao da hoće", rekao je Thompson nešto s čim se McCarthy odmah složio, da bi se onda bivši sudac okrenuo situaciji s početka borbe. Naime, Cutelaba se tijekom predstavljanja zaletio prema Ankalaevu, unijevši mu se u lice. Već pri tome je MacDonald, po Johnovom mišljenju, dokazao da nije na visini zadatka.

"Moraš paziti gdje se u kavezu nalaze borci. Kad su obojica tamo, to je tvoj posao. Čim jedan izađe, miran si, ali dok su tamo, tvoj je posao paziti na to. Ako jedan borac krene prema drugom, ti moraš hodati uz njega, a ne stajati na drugom kraju kaveza kao neki fan. Moraš biti sposoban zaustaviti ga na pola puta. Moglo je završiti katastrofalno, što zapravo i je, ali 38 sekundi kasnije", rekao je McCarthy, usput kritiziravši komisiju koja je to zapravo dozvolila.

Onda se McCarthy okrenuo samom prekidu borbu koji je po njegovom mišljenju bio apsolutni promašaj.

"Ako si sudac, moraš znati što gledaš. Cutelaba je borac koji je onakve stvari radio već ranije. Ako si tamo i vidiš borca koji je uzdrman ili borca koji se ponaša kao da je uzdrman, kako ćeš znati razliku? Moraš gledati noge, to je baza. Ako borac radi neke stvari s tijelom, ne smiješ obazirati se na to, moraš gledati bazu, a ne njegovo lice. Gledaš cijelu sliku, ali baza ti daje cijeli odgovor i ako je čvrst na nogama, borac nije uzdrman. Vidjelo se da nije uzdrman nego da samo radi neke svoje stvari. I onda gledaš suca i cijelo vrijeme gledaš kako ulazi unutra i van te samo čekaš kad će prekinuti i moliš se da to ne napravi. Bio je sam početak borbe, najbolji trenutak za vratiti se i ako si uzdrman. Moraš ga pustiti, on se bori i uzvraća. Nije pao na pod, nije se naslonio na ogradu, samo je radio pokrete tijelom. Nakon prekida istog trenutka vidiš da je borac dobro. Bio je pogođen, no ne toliko jako da ga se uzdrma. Osjetio je udarce, no pogledajte njegovu bazu. On je cijelo vrijeme bio dobro. To su osnovne stvari koje sudac mora znati. Sudac je morao provjeriti drugu informaciju i vidjeti o čemu se ovdje radi. On jednostavno nije bio spreman, nije bio opušten. Može reći što hoće, ali danas i on sam zna kako je zeznuo cijelu stvar. Zapravo, može mu se vidjeti po licu da je to shvatio istog trenutka kad je borbu prekinuo", ispričao je.

Oba borca su već otkrili kako su zainteresirani za revanš. Cutelabin tim možda će pokrenuti žalbu, no McCarthy je objasnio da je poništavanje borbe moguće jedino ako sudac MacDonald sam prizna da je krivo procijenio i napravio pogrešku.

Linker
24. travanj 2024 16:23