UFC

Covington nije Masvidalu pružio ni mrvicu šanse: Dominantnom pobjedom ‘Chaos‘ je utišao velikog rivala!

Jorge Masvidal vs. Colby Covington

 David Becker/Getty Images/AFP
Dugo očekivana borba završila je uz po mnogima očekivanu dominaciju Colbyja Covingtona

Uvjerljiv i dominantan bio je Colby Covington u dugo očekivanoj borbi protiv Jorgea Masvidala. Jedan od najvećih rivaliteta u povijesti UFC-a nije ponudio neizvjesnost, što ne znači kako glavna borba UFC 272 priredbe nije ponudila uzbuđenje. Svaka minuta borbe ponudila je nešto i nije bilo opuštanja niti s jedne strane.

Nakon jedne minute stidljivih izmjena na nogama dogodio se prvi ulazak Colbyja u klinč, nakon čega kreće strategija pokušavanja odvođenja borbe na pod. Kratko je nakon pola minute uspio u tome, no držao se Masvidal na nogama sve do trenutka kad više nije mogao izdržati pritisak. Točno na sredini runde dolazi Colby do leđa i kreću pokušaji postavljanja ruke oko vrata, što Masvidal dobro brani. Ulaskom u posljednju minutu pokušava Colby krenuti u "mount", no upravo tu se Jorge ustaje i dobiva priliku pola minute napraviti nešto na nogama. Pogodio je nekoliko kickova, no to je za prvu rundu bilo to. Ništa previše akcije, ali neupitno runda za Covingtona.

Masvidal na početku druge runde većinom koristi udarce nogama koji nisu radili preveliku štetu. To je potrajalo minutu i pol prije novog ulaska Colbyja u klinč. Odgovara Masvidal s par laktova, a onda slijedi razdvajanja nakon Covingtonovog udarca koljenom u međunožje. Uzeo je Masvidal pola minute za oporavak te se borba nastavila točno na sredini runde. Počinje Masvidal više koristiti ruke i pogađa nekoliko udaraca upozorenja. Prihvatio je Colby akciju na nogama, da bi u jednom trenutku pokušao udarac u tijelo koji Masvidal osjeća i kontrira rušenjem. Krenuo je dolje prema Colbyju koji se okreće i sad on dolazi u gornju poziciju, ali ne dugo. Uskoro su ponovno na nogama i dolazi do nove razmjene udaraca gdje se činilo da Covington više pogađa, čak se krajem runde činilo da je uzdrmao svog nekad velikog prijatelja.

Colby je žestok na početku treće runde i time prisiljava Masvidala na kretanje unazad, što nije njegov stil. Uz takvo kretanje ovog puta uspijeva Colby doći do čistog rušenja, a onda i gornje pozicije iz koje kreće raditi štetu. Nekoliko udaraca laktom itekako je Jorge osjetio. Minutu i pol prije kraja runde prebacuje se Covington svom protivniku na leđa i kreće tražiti prostor za postaviti ruke oko vrata. U jednom trenutku kratko se Masvidal izvukao i pokušao preuzeti kontrolu, no bez rezultata. Odmah se Covington vraća i bez problema privodi rundu kraju.

Pola minute nakon početka četvrte runde napad Covingtona na nogu. Napad koji nije izgledao dobro i nije bio uspješan, ali je bio dovoljan za dolazak do novog klinča uz ogradu kaveza. Nije to ipak dugo trajalo prije nego su se odvojili, nakon čega Covington pogađa odličan aperkat te ulazi u novi pokušaj rušenja. Sredinom runde novo razdvajanje i boksačke razmjene u kojima se događa neočekivano, odnosno Covington pogađa više, bolje i kvalitetnije. Minutu i pol prije kraja šok za Covingtona. Udarac nogom u tijelo pogodio je Masvidal, a onda i desni kroše točno u bradu, udarac koji je rezultirao promjenom dotadašnjeg tijeka. Počinje se uzdrmani Colby kretati unazad, no kod Masvidala ipak nije bilo dovoljno elana za krenuti u pokušaj završavanja borbe. Oporavio se Colby i još jedna runde privedena je kraju.

Između rundi u potpunosti se Covington oporavio i samo pola minute trebalo mu je za novo rušenje. Onda je krenuo niz pokušaja dolaska do gušenja, u kojima nije uspio, ali mogao je raditi gotovo što je htio jer Masvidal više nije imao snage niti za pokušaj povratka. Do otprilike posljednje minute nije žešće kretao Colby, svjestan da ima ono po što je došao. Želja za prekidom ipak se pojavila na samom kraju, budući da je u posljednju minutu krenuo udarcima. Ipak, nije dozvolio Masvidal da njegov nekada veliki prijatelj, a sad još veći rival dođe do prekida.

Sudačke kartice otkrile su ono što smo svi vidjeli. 49-46, 50-44 i 50-45, što dokazuje kako je jedan sudac negdje pronašao rundu za Masvidala. Neće mu to biti neka utjeha, budući da je dugo očekivanu borbu uvjerljivo izgubio.

Što se tiče ostatka priredbe, Rafael Dos Anjos uvjerljivo je savladao Renata Moicana u sunaslovnoj borbi priredbe, a nekoliko vrhunskih izvedbi može se pronaći i na ostatku programa. Prije svega valja istaknuti one impresivnog Bryce Mitchella, Jalina Turnera i Umara Nurmagomedova.

UFC 272 - Rezultati

Colby Covington def. Jorge Masvidal - jednoglasna sudačka odluka
Rafael dos Anjos def. Renato Moicano- jednoglasna sudačka odluka
Bryce Mitchell def. Edson Barboza - jednoglasna sudačka odluka
Kevin Holland def. Alex Oliveira - TKO (R2 0:38)
Sergey Spivak def. Greg Hardy - TKO (R1 2:16)

Jalin Turner def. Jamie Mullarkey- TKO (R2 0:46)
Marina Rodriguez def. Yan Xiaonan - podijeljena sudačka odluka
Nicolae Negumereanu def. Kennedy Nzechukwu - podijeljena sudačka odluka
Maryna Moroz def. Mariya Agapova - SUB (R2 3:27)

Umar Nurmagomedov def. Brian Kelleher - SUB (R1 3:15)
Tim Elliott def. Tagir Ulanbekov- jednoglasna sudačka odluka
Ľudovít Klein def. Devonte Smith - podijeljena sudačka odluka
Dustin Jacoby def. Michał Oleksiejczuk- jednoglasna sudačka odluka

Linker
23. travanj 2024 19:16