UFC

Kako je Justin Gaethje postao jedan od najbrutalnijih i najagresivnijih boraca u UFC-ovom rosteru?

Justin Gaethje

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA Usa Today Network/ddp Usa/profimedia
Meksičko-njemački korijeni upareni s odlučnošću radničkog mentaliteta "odgojili" su jednog opasnog borca

Motivacija je uvijek bila predmet rasprave velikih umova. Veliki njemački filozof Friedrich Nietzsche često je opisivao motivaciju kao kompleksnu ljudsku i antropološku pojavu. Kroz svoja glasovita djela "Tako je govorio Zaratustra" i "Dionizovi ditirambi" objašnjavao je teoriju koja zastupa gledište da se motivacija "rađa" u čovjekovoj okolini odnosno da pojedinac velikim dijelom ne bira nego bude "prisiljen" biti motiviran, bilo pozitivno bilo negativno. Kada pričamo o genezi odnosno uzroku i začetku motivacije, obično možemo naći jednu vremensku točku koja je proizvela voljni moment da se stvari promijene.

POČETCI

"Vratit ćeš se ti brzo ovdje, vidjet ćeš" rečenica je koja je predstavljala upravo tu vremensku točku u životu glavnog protagonista ovog teksta. Protagonistovo ime je Justin Gaethje. Tu rečenicu, koja mu je svojevrsno obilježila drugu polovicu života, čuo je od svojih kolega u jednom od najvećih rudnika bakra na svijetu - Morenci. Taj rudnik se nalazi u američkoj saveznoj državi Arizoni. Rudarenje je u Gaethjeovoj obitelji tradicija, njegov otac i oba djeda su bili rudari u istom rudniku.

Justin ima specifično porijeklo, otac Ray dolazi iz obitelji njemačkih korijena dok majka Carolina vuče korijene sa sjevera Meksika. Ironično, samo njegovo porijeklo i opisuje njegov borilački stil - njemačka preciznost i meksička agresivnost. Protagonist ove priče je proveo ugodno djetinjstvo u radničkoj obitelji s dvije sestre. U srednjoj školi je bio dvostruki prvak Arizone u hrvanju, još drži neke rekorde u svojoj srednjoj školi u Saffordu. Nakon srednje škole i kratkog mukotrpnog rada u rudniku Justin se je zaputio u Colorado na poziv sveučilišta Northern Colorado kako bi istodobno gradio sportsku i akademsku karijeru. Imao je zapažene rezultate u NCAA D1 ligi (National Collegiate Athletic Association - najveća razina sveučilišnog sporta u SAD-u) gdje je u zadnjoj godini imao skor 17-8. Tijekom natjecanja u spomenutoj ligi Justin je radio i hrvačke sparinge s UFC zvijezdama poput Georgesa St-Pierrea i Donalda Cerronea koji će mu kasnije biti protivnik. Ta činjenica samo dokazuje koliko je već tada bio dobro isprofilirani hrvač.

Nakon druženja s zvijezdama UFC-a Justin ubrzo shvaća da ga jako zanima "novi sport" te nagovara svoje trenere da mu daju šansu. Nakon popravljanja prosjeka ocjena na fakultetu Gaethje sredinom 2008. godine debitira u amaterskim pobjedama i ostvaruje pobjedu razornim nokautom nakon samo 27 sekundi. Nakon toga pobijedio je još šest puta te će svoju amatersku karijeru zaključiti s skorom od 7-0.

PROFESIONALNA KARIJERA

"The Highlight" nakon zaključenja sjajne amaterske karijere prelazi u profesionalne vode sredinom 2011. godine. Tijekom razdoblja od nepune dvije godine ostvaruje sedam pobjeda u isto toliko borbi. Sve borbe većinom okončava nokautima, a svoj jedini "submission" u karijeri ostvaruje gušenjem protiv Sama Younga. Sve te prve profesionalne borbe su bile pod okriljem lokalnih američkih organizacija poput RITC-a, BTT-a i ROF-a.

Godine 2013. potpisuje za veliki WSOF (World Series Of Fighting - današnji PFL) te u 10 nastupa ostvaruje 10 pobjeda protiv eminentnih imena poput Melvina Guillarda, Luisa Palomina, Briana Fostera i Luiza Firmina. Nakon tri pobjede dobiva šansu za titulu u WSOF-ovoj lakoj kategoriji koju iskorištava pobjedom nad Richardom Patishnockom. Ray Sefo, predsjednik i osnivač WSOF-a tada je izjavio da mu je Gaethje postao jedan od omiljenijih boraca jer svoje borbe završava na atraktivan način. Od 10 borbi u WSOF-u "The Highlight" upisiva devet nokauta. Samim tim je očito na koji je način "zaradio" svoj nadimak.

UFC AVANTURA

Sredinom 2017. godine debitira u UFC-u na njihovom The Ultimate Fighter "showu". Pobjedom nad veteranom Michaelom Johnsonom osigurava ulazak na velika vrata najveće svjetske MMA promocije. U sljedeća dva meča doživljava prve poraze, i to uzastopno protiv Eddieja Alvareza i Dustina Poiriera . U sljedeće četiri borbe pobjeđuje nokautima i to mu potkraj 2020. osigurava napad na titulu protiv Khabiba Nurmagomedova. Tu borbu gubi "triangle" gušenjem. Nakon propuštene šanse za titulom Justin u povratničkoj borbi sebi neklasičnim načinom osigurava pobjedu nad Michaelom Chandlerom ujedinjenom odlukom. Nakon te pobjede opet dobiva priliku za tada upražnjenu titulu u UFC-ovoj lakoj kategoriji. Protivnik mu je bio Charles Oliveira koji tada nije zadovoljio težinsku granicu lake kategorije. Odluka UFC-a bila je da samo Gaethje eventualnom pobjedom postaje prvak, dok Brazilac "ispada" iz igre za titulu. Unatoč tome što je Brazilca dvaput bacio u nokdaun Gaethje borbu gubi gušenjem u prvoj rundi. Amerikanac tada uzima najdužu pauzu u karijeri te se vraća nakon nepune godine protiv mlade nade Rafaela Fizieva kojeg pobjeđuje odluke te nakon toga u revanšu s Dustinom Poirierom svijet zadivljuje prekrasnim nokautom nožnim tehnikama. Cijela dosadašnja karijera mu omogućava da pored svog imena nosi "ponosni skor" 25 pobjeda (20 nokautom, 1 "submission", 4 odluke) i 4 poraza (2 nokauta, 2 "submissiona").

"GAETHJEOVSKI" STIL

Pod vodstvom svog trenera Trevora Wittmana "The Highlight" je izgradio renome opasnog i preciznog udarača. Wittman je bivši američki profesionalni boksač koji je svoju karijeru prekinuo relativno rano zbog problema s plućima. On "njeguje" udarački stil, ali jako odaje pozornost na ispravnost tehnike. 50-godišnji trener je inače trenirao Kamaru Usmana, GSP-a, Stipu Miočića i ostale mnogobrojne poznate MMA borce i boksače. Gaethjea su mnogo puta pitali zašto ne koristi svoje napredne hrvačke mogućnosti u borbama, a on je odgovorio da želi biti zanimljiv publici. Smatra da postoje mnogi borci koji su neporaženi, ali i "negledljivi" te da ne želi da ga ljudi pamte po tome. Očigledno je da se "The Highlight" snašao u udaračkim tehnikama, no zaista vrlo malo boraca tako zanemaruje jedan borilački segment poput Justina. U nastavku donosimo pet najzanimljivijih tehničkih karakteristika koje "The Highlight" posjeduje.

1. "Pop up" stojkaški stil

- Gaethje najviše prakticira tzv. "pop up" stil u kojem svoje nade polaže u otvorenim brzim razmjenama udaraca. Svoje protivnike "navuče" u blisku distancu i onda "pusti" svoje ruke na brz i eksplozivan način. Kraćenjem distance i neodgovornim gardom otvara prilike za kontre protivnika što dokazuju i brojke (SApM 7.50 - značajni primljeni udarci po minuti). Također brojke otkrivaju i činjenicu ja jako uspješan i u svom prvotnom cilju zbog kojeg prima toliko udaraca (SLpM 7.35 - značajni plasirani udarci po minuti). Objektivno gledajući, iako je brojka primljenih udaraca veća od plasiranih udaraca možemo reći da su u prosjeku Justinovi udarci razorniji, i ono najvažnije precizniji su. Amerikanac najviše vremena provodi u klasičnom stavu, dok nerijetko prelazi u kontra gard. Najopasniji udarci su mu lijevi kroše, zadnji direkt i zadnji aperkat.

2. Pravilno tempiranje leg kickova

- "The Highlight" u svojim nogama ima prave "topove". Eksplozivna snaga njegovih udaraca puno puta je bila dokazana. U svom prvom meču s Dustinom Poirierom svom je protivniku nanio neugodnu djelomičnu ruptura kvadricepsa. "Par puta su mi ozbiljno nanijeli štetu nogama, ali nitko me nikada nije jako ispogađao kao on" rekao je Dustin par dana nakon meča. Prednost Justinovih kickova nije samo u snazi, već i u tajmingu. Često hvata svoje protivnike u raskoraku odnosno čeka ih da budu van balansa i onda ih pogađa kako bi stvorio rupu u gardu kroz koju bi počeo plasirati svoje razorne kombinacije.

3. Nekonvencionalan način borbe u klinču

- Mnogi borci ne shvaćaju prednosti koje bi mogli ostvariti u borbi u klinču. Klinč otvara brojne mogućnosti, a Gaethje to shvaća. On često svojom prednjom rukom "drži i namješta" protivnikovu glavu kako bi slobodnom rukom uputio razoran udarac. U par zadnjih mečeva je kombinirao i svoj raskorak odnosno pozicijom svog tijela bi manipulirao pozicijom protivnika u klinču kako bi što lakše ostvario željenu poziciju u klinču. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to lakše raditi u borbi s Maxom Hollowayem ako uzmemo u obzir da on "dolazi" iz niže kategorije te bi snaga trebala biti na Justinovoj strani.

4. Defenzivno hrvanje

- Iako ne koristi elitno hrvanje u ofenzivnom, itekako ga dobro koristi u defenzivnom smislu. Relativno visok postotak branjenja od rušenja (TD def. 75%) dokazuje tezu da se hrvači u većini slučajeva neće dobro provesti s njim. Specifično, Gaethje se nakon branjenja od rušenja ne vraća na sigurnu distancu nego aktivira svoj nekonvencionalni klinč u kojem traži šansu za brzi nokaut.

5. S&C

- Kada pričamo o sirovoj snazi Gaethje se sigurno nalazi u samom vrhu svoje kategorije. Njegov trener kaže da je tu snagu izgradio hrvanjem u srednjoj školi, što bi bilo zapravo jako logično. Kondicija mu je isto na samom svjetskom vrhu, jednostavno nikada nije pokazivao velike znakove umora u kasnijim rundama. Wittman je jednom prilikom objasnio da je njegov borac inteligentan po tom pitanju jer "štedi" pluća kada treba odnosno tempira svoje napade tijekom borbe.

Pred nama nama je vikend i megalomanski UFC 300 koji na main cardu donosi sjajnu borbu između Justina Gaethjea i Maxa Hollowaya. Ulog je BMF titula, baš ona kakva priliči ovim "ratnicima" koji se ne libe baciti u otvorenu borbu. Pitanje je samo hoće li pobijediti Justinova sirova snaga udaraca ili Maxov tempo kombiniran s naprednom boksačkom tehnikom. O njegovim borilačkim sposobnostima Fight Site je već pisao u podrobnijoj iscrpnoj analizi.

Linker
23. travanj 2024 15:58