UFC

Previše riječi, premalo djela; Leon Edwards porazio je Colbyja Covingtona u poprilično dosadnom meču

Leon Edwards

 Kieran Cleeves/PA Images/Profimedia
Leon Edwards drugi put je obranio titulu prvaka u UFC-ovoj velter kategoriji

Velik ‘‘hype‘‘ proteklih dana nastao je oko borbe između Leona Edwardsa i Colbyja Covingtona na UFC 296 eventu. ‘‘Chaos‘‘ je žestoko razljutio Leona Edwardsa spominjući njegovog pokojnog oca, a engleski borac jedva je čekao priliku za kazniti Colbyja Covingtona, ali meč je na kraju podosta razočarao.

1. runda

Nije Colby otvorio ovaj meč onako kako inače započinje svoje mečeve. Navikli smo na Colbyja koji odmah pritišće protivnike i kreće po rušenje. Rezerviran je bio Covington na početku ovog meča i očito je imao veliko poštovanje ka Edwardsovoj udaračkoj snazi. Leon nas je navikao na ovakav pristup i njemu je zapravo odgovarao takav pristup borbi. Nismo vidjeli puno akcije tijekom prve runde. Covington je imao blijed pokušaj rušenja nakon nešto više od tri minute. Pokušao je zgrabiti nogu Leona Edwardsa, ali falilo je eksplozivnosti i veće želje za egzekucijom, a Edwards je bez ikakvih problema obranio taj pokušaj. Edwards je bio taj koji je kontrolirao sredinu kaveza, a blago konkretniji bio je sa svojim udarcima. Sigurno je donekle i zbunjivao Covingtona konstantnom promjenom garda, kao i kvalitetnim miksanjem ručnih i nožnih tehnika. Covington je odradio jednu od najpasivnijih rundi u svojoj karijeri.

2. runda

Druga runda započela je u istom ritmu. Covington se nije odvažio na pritisak koji ga inače prati u svim mečevima, a čak i kad je skratio distancu, izvukao je deblji kraj. Edwards je jako dobro kontrolirao distancu i bio je osjetno precizniji sa svojim udarcima. Odlično je prvak kontrolirao borbu. Sredinom druge runde vidjeli smo prvi pokušaj Edwardsovog lijevog ‘‘high kicka‘‘, ali udarac je odsjeo na bloku Colbyja Covingtona. Joe Rogan i Daniel Cormier bili su u čudu tijekom prijenosa ovog meča, jer nikad nismo gledali ovako pasivan pristup Colbyja Covingtona. Kao da je s nekakvom mentalnom blokadom ušao u ovaj meč. Edwards je postepeno nanosio štetu Covingtonu. Odmjereno je pogađao s distance, a ‘‘leg kickovima‘‘ je samo dodatno usporio izazivača.

3. runda:

Prve dvije runde više su nalikovale na sparing, nego na meč za UFC-ovu titulu prvaka. Nadali smo se puno boljem ostatku meča. Lijepo je ipak gledati Leona Edwardsa kako svaki njegov potez itekako ima smisla. Svaki udarac pravovremeno je plasiran, a jednako dobar je i u blokiranju protivničkih udaraca. Malo je boraca koji su u stojci na tako visokoj tehničko-taktičkoj razini. Nakon nešto više od minutu i pol treće runde, napokon se probudio i Colby Covington. Krenuo je Colby po rušenje, činilo se da će Edwards obraniti taj pokušaj, ali u želji da dođe do dominantnije pozicije, završio je u podređenom položaju. Nije ipak Covington uspio zadržati Edwardsa dolje. Leon se brzo pridigao, bacio je dobar lijevi ‘‘high kick‘‘, a zatim je iz drugog pokušaja uspio i srušiti Colbyja Covingtona ‘‘double leg‘‘ tehnikom. Bio je to Edwardsov način da poruči Colbyju kako mu može parirati i u tom segmentu. Ako je ovo izvedba kojom je Covington htio zadiviti bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, onda Colby može biti sretan jer se Donald nije pokupio i napustio dvoranu nakon prve tri runde. Colby je u prve tri runde pretrpio veliku štetu na natkoljenici desne noge i sve teže se kretao kavezom. Edwards je uništavao nogu lijevim ‘‘low kickom‘‘.

4. runda:

Pokušao je Colby doći do rušenja nakon samo 30-ak sekundi četvrte runde. Edwards je lakoćom obranio to rušenje, a nakratko je zaključao Colbyja u vrlo opasan pokušaj gušenja. Napetost se podigla, ali Colby se uspio izvući iz tog pokušaja gušenja i borba se nastavila na nogama. Nešto konkretniji bio je Colby u ovoj rundi i napokon je pokazao barem djelić svog pritiska. Sredinom runde skratio je distancu dvama udarcima, a zatim se spustio u novi pokušaj rušenja. Kombinacija Edwardsove snage i tehnike činila se nepremostivom preprekom za Colbyja i Leon je obranio još jedan pokušaj rušenja. Uspio je Colby pogoditi nešto više udaraca direktima u četvrtoj rundi i frekventnije je inicirao pokušaje rušenja. 50-ak sekundi prije kraja runde Edwards je napravio sličnu grešku kao u prošloj rundi. Umjesto da se zadovoljio obranom rušenja, Edwards se upustio u hrvačku razmjenu i Colby ga je uspio srušiti. Nakratko se Colby našao na leđima Leona Edwardsa, ali engleski borac imao je odgovor na svaki napad američkog velteraša. Colby je odradio dobru četvrtu rundu, ali i dalje je bio daleko od neke konkretnije prijetnje po Leona Edwardsa.

5. runda:

Uspio je Colby srušiti Edwardsa početkom pete runde. Uhvatio je nogu prvaka, izbacio ga je iz ravnoteže i odveo je borbu u parter. Problem nastaje kad Colby pokuša zadržati Edwardsa u donjoj poziciji. Leon se bez većih problema vraća na noge, ali ekspresno je vratio borbu u parter. Srušio je Edwards svog rivala, a zatim je napao leđa Colbyja Covingtona. Nije ‘‘Rocky‘‘ uspio u potpunosti uspostaviti kontrolu, ali u jednom trenutku imao je dobru priliku za trokut gušenje ili ‘‘armbar‘‘. Leon je odabrao pokušaj poluge, bio je to solidan pokušaj, ali Colby se izvukao i došao je do gornje pozicije u polugardu. Napokon je i Covington uspostavio kontrolu iz gornje pozicije, držao je Edwardsa u podređenom položaju do kraja meča, ali jednostavno premalo za preokret i pobjedu.

Nije na kraju ni Leon Edwards došao do neke dominantne pobjede, niti možemo reći da je prebio Covingtona. Tehnički i taktički je nadmudrio američkog borca, ali dojam je kako ipak ostajemo razočarani ovom borbom. Očekivali smo rat, meč prepun preokreta i akcije, a dobili smo poprilično pasivan meč.

Zaslužena i može se reći rutinska pobjeda Leona Edwardsa. Jednoglasnom odlukom sudaca (49-46 x3) porazio je Covingtona. Britanski borac upisao je drugu obranu pojasa i 12. pobjedu zaredom, ako zanemarimo onaj ‘‘no contest‘‘ protiv Belala Muhammada. Osam godina Edwards je neporažen i jedan je od najboljih boraca na svijetu u ovom trenutku.

35-godišnji Colby upisao je treći poraz u posljednjih pet nastupa. Ovo mu je bio i treći napad na pojas, ali vjerojatno i posljednji u karijeri. Puno je Covington pričao, ali jako malo je pokazao u kavezu. Donald Trump neće biti oduševljen, a publika je zvižducima već iskazala svoju razočaranost njegovim nastupom.

Pantoja obranio pojas, Tony Ferguson upisao novi poraz

Ostatak eventa ponudio je nekoliko interesantnih mečeva. Alexandre Pantoja odradio je svih pet rundi s Brandonom Royval. Brazilac se držao taktike, hrvački je dominirao i slavio je jednoglasnom odlukom sudaca. Prva je to obrana titule za prvaka muha kategorije. Više o tom meču pročitajte klikom na LINK.

Tony Ferguson upisao je sedmi poraz zaredom, a bolji od njega na UFC 296 eventu bio je Paddy Pimblett. ‘‘El Cucuy‘‘ se unatoč novom porazu nije umirovio, ali možda naknadno donese tu odluku.

Shavkat Rakhmonov upisao je 18. pobjedu u svom 18. profesionalnom nastupu. Nastavio je Kazahstanac i svoj stopostotni niz kad su u pitanju pobjede prekidom. ‘‘Submissionom‘‘ u drugoj rundi završio je Stephena Thompsona, a više o samom meču pročitajte klikom na LINK.

Josh Emmett brutalno je nokautirao Brycea Mitchella, a pobjedama nokautom vratio se i Cody Garbrandt nokautiravši Briana Kellehera. Vjerojatno najbolju borbu večeri pružile su borkinje bantam kategorije, Irene Aldana i Karol Rosa. Aldana je slavila jednoglasnom odlukom sudaca nakon tri runde bespoštedne borbe.

Posljednji ovogodišnji UFC-ov event nažalost nije opravdao očekivanja. Na papiru smo imali fantastičan ‘‘fight card‘‘, ali nećemo ovaj event pamtiti kao jedan od boljih u ovoj kalendarskoj godini. Sada nam slijedi pauza sve do 13. siječnja (1. mjesec) i priredbe koju će predvoditi Johnny Walker i Magomed Ankalaev.

Kompletne rezultate UFC 296 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC 296 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Leon Edwards def. Colby Covington via jednoglasnom odlukom sudaca (49-46 x3)

Alexandre Pantoja def. Brandon Royval via jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x2, 49-46)

Shavkat Rakhmonov def. Stephen Thompson via submission (RNC) - R2, 4:56

Paddy Pimblett def. Tony Ferguson via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Josh Emmett def. Bryce Mitchell via KO - R1, 1:57

Preliminarni dio priredbe:

Alonzo Menifield def. Dustin Jacoby via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Irene Aldana def. Karol Rosa via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28 x3)

Cody Garbrandt def. Brian Kelleher via KO - R1 3:42

Ariane Lipski def. Casey O’Neill via submission (armbar) - R2, 1:18

Tagir Ulanbekov def. Cody Durden via submission (RNC) - R2, 4:25

Andre Fili def. Lucas Almeida via TKO - R1, 3:32

Shamil Gaziev def. Martin Buday via TKO - R2, 0:56

Linker
04. svibanj 2024 06:50