UFC

Prvak ostaje na tronu! Sean O‘Malley majstorskom izvedbom deklasirao je Marlona Veru

Sean O‘Malley

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
‘‘Suga‘‘ Sean O‘Malley bez većih problema došao je do prve obrane pojasa u bantam kategoriji

Tri godine i sedam mjeseci nakon prvog međusobnog obračuna, Marlon Vera i Sean O‘Malley ponovno su se našli na suprotnim stranama UFC-ovog kaveza. Prvi meč odradili su u kolovozu (osmi mjesec) 2020. godine. O‘Malley je tada zauzimao 14. mjesto u poretku izazivača, dok Vera nije imao svoje mjesto unutar top 15. ‘‘Chito‘‘ je tada slavio tehničkim nokautom u prvoj rundi, a revanš na UFC 299 eventu nudio je posve drukčije okolnosti.

Sean O‘Malley u današnji meč ušao je kao branitelj naslova u UFC-ovoj bantam kategoriji, dok je šestorangirani izazivač ‘‘Chito‘‘ Vera dobio priliku detronizirati prvaka u ‘‘main eventu‘‘ UFC 299 priredbe.

Nije Vera iskoristio ukazano povjerenje i priliku koju po mnogima nije zaslužio. Sean O‘Malley odradio je pet majstorskih rundi i pokazao se za klasu boljim borcem te je bez većih problema obranio titulu prvaka.

‘‘Kickovi‘‘ su bili glavna priča početka ovog meča. Vera i O‘Malley jedan drugog su napadali bacajući ‘‘kickove‘‘, ali nešto frekventnije i preciznije pogađao je O‘Malley. Vera nas je zapravo i naviknuo na izvedbe u kojima nastupa nešto rezerviranije, sve dok ‘‘ne namiriše krv‘‘ i priliku za pobjedu prekidom. Sean O‘Malley miksao je gardove, pogađao je direktima s distance i nešto bolje otvorio je meč. Jako dobro je O‘Malley kontrolirao distancu i Vera je nerijetko ostajao prekratak sa svojim udarcima nogom. Nekoliko lijepih desnicom u tijelo Vere nanizao je O‘Malley krajem runde i čisto je uzeo prvu rundu. Tehnički i taktički jako dobrih pet minuta od strane prvaka.

Stražnjim kružnim udarcem nogom Sean je otvorio drugu rundu i izazvao je oduševljenje publike u Kaseya Centeru. Nije taj udarac ipak najbolje odsjeo, ali atraktivno je izgledao. Marlon Vera također je radio učestale tranzicije iz klasičnog garda u kontragard i obratno, ali i dalje se mučio s pronalaskom osjećaja za distancu. Kad su u pitanju ručne tehnike, O‘Malley je puno češće i konkretnije pogađao nakon prvih osam minuta dvoboja. Minutu i 25 sekundi prije kraja druge runde svjedočili smo najznačajnijem udarcu u dotadašnjem tijeku borbe. Marlon Vera prešao je u kontragard, ali Sean O‘Malley munjevito je skratio distancu i sjajno je desnim koljenom pogodio Veru ravno u lice. Udarac se itekako dobro čuo i nevjerojatno je kako Vera nije završio u nokdaunu nakon takvog udarca. Jako brzo Ekvadorac je počeo uzvraćati udarce, ali na samom kraju runde pogođen je ‘‘front kickom‘‘ nakon kojeg se nakratko oslonio na jedno koljeno. Odlična runda O‘Malleyja, ali i nevjerojatna srčanost i čvrstina Marlona Vere. Ekvadorac je spreman poginuti za UFC-ov pojas.

Početak treće runde nije ponudio neku konkretniju akciju. O‘Malley se i dalje dinamično kretao, ali nešto rjeđe plasirao je udarce. Vera je prihvatio ulogu kontraša, odnosno reaktivnog borca koji čeka svoj trenutak. Takav pristup je riskantan i nerijetko vodi ka porazu, ali Vera se jednostavno nije mogao nositi s brzinom i kretnjama Seana O‘Malleyja. Boksačke kombinacije Seana O‘Malleyja konkretizirale su se drugom polovicom treće runde. Prednji i stražnji direkti sve češće pronalazili su glavu Marlona Vere, neovisno o gardu iz kojeg je O‘Malley bacao udarce. Bez većih problema Sean je eskivirao gotovo sve ‘‘Chitove‘‘ pokušaje. Nakon prvih 15 minuta, gledali smo ‘‘remek-djelo‘‘ u režiji Seana O‘Malleyja. No, Marlon Vera često je imao mečeve u kojima je pasivan, gubi na bodove, a zatim jednim udarcem preokrene kompletnu borbu. Nismo ga mogli otpisati nakon prvih 15 minuta.

Pojačao je tempo Marlon Vera na startu četvrte runde i nešto više je riskirao. Čak je pokušao ugroziti O‘Malleyja i ‘‘letećim koljenom‘‘, ali Sean je jako dobro izbjegavao udarce Ekvadorca. Vera je metu pronašao lijevim aperkatom nakon nešto više od minutu unutar četvrte runde. Ohrabrio se ‘‘Chito‘‘ nakon tog pogotka, ponovno je pokušao koljenom, a zatim je povezao i nekoliko dobrih udaraca ručnim tehnikama. Napokon je Vera izgledao kao borac koji može nešto pružiti u ovom meču. Nešto teže počeo je disati Sean O‘Malley i vidno je usporio sredinom četvrte runde. Možda se dogodila nekakva ozljeda, a možda je Verin pojačan tempo jednostavno počeo iscrpljivati O‘Malleyja. Da ne bude zabune, Sean O‘Malley i dalje je bio ‘‘unutra‘‘, itekako aktivan i precizan sa svojim udarcima, samo nešto sporiji nego ranije. Usporio je i Vera nakon žustre prve polovice četvrte runde i Sean O‘Malley nekoliko puta ga je ispogađao kombinacijom prednjeg i stražnjeg direkta. Kad sve sve zbroji i oduzme, Vera je mogao biti zadovoljan izdanjem u četvrtoj rundi. Ono što je prikazao budilo je nadu Ekvadorcu kako ipak može raditi štetu prvaku i potencijalno ga iznenaditi.

Marlon Vera savjetovan je od strane kuta da krene po finiš u posljednjoj rundi, dok je O‘Malleyju rečeno da se ne upušta u otvorene razmjene i da nastavi skupljati bodove s distance. Razumni savjeti s obzirom na stanje nakon prve četiri runde. Podosta defanzivno Vera je otvorio tu posljednju rundu. Povlačio se, zatvarao se u blok i O‘Malley je u potpunosti zagospodario kavezom. Morao je Vera krenuti na sve ili ništa, ali nije dobro izgledao nakon prve dvije minute pete runde. Čekali smo Veru da doda gas, ali nakon tri minute pete runde, statistika značajnih udaraca u petoj rundi pokazala je 24-5 u korist Seana O‘Malleyja. Previše pasivan bio je Vera s obzirom na okolnosti i bodovni zaostatak. Naravno, umor je također igrao ulogu, kao i činjenica da je Seana O‘Malleyja jako teško dohvatiti. Sean je imao ono usporavanje tempa u četvrtoj rundi, ali u petoj se ponovno vratio svom uobičajenom tempu. Odličan rad nogu, napadi iz raznoraznih kuteva, promjene ‘‘stancea‘‘, širok spektar tehnika, sve to pokazao je Sean O‘Malley. Marlon Vera probudio se tek u posljednjih pet sekundi kada se O‘Malley zapravo odlučio upustiti u otvorenu razmjenu. Uspio je Vera plasirati dobar lijevi aperkat u tijelo O‘Malleyja, ali daleko, daleko od onog što je trebao za pobjedu u ovom meču.

Četvrta runda jedina je runda u kojoj je Marlon Vera parirao O‘Malleyju, dok su preostale četiri runde u potpunosti otišle u korist Seana O‘Malleyja.

Jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x2, 50-44), više nego zasluženo slavio je ‘‘Suga‘‘ Sean O‘Malley, a čak je i tu četvrtu rundu dobio na sve tri sudačke kartice. 29-godišnji američki borac upisao je prvu obranu pojasa u bantam kategoriji i osvetio je jedini poraz u dosadašnjoj karijeri.

Marlon Vera po mnogima nije niti zaslužio ovakvu priliku i očekivali smo da će pružiti više u takvim okolnostima. Međutim, Vera je jednostavno lošiji borac od Seana O‘Malleyja i koliko god on zapravo pružio unutar kaveza, to više nije dovoljno za poraziti O‘Malleyja. Pravo je čudo da je Marlon Vera izdržao još jedan meč, a da pritom nije završio u nokdaunu. Ekvadorcac iza sebe ima 33 nastupa i nikada nije bio u nokdaunu, ali danas je pretrpio mnoštvo štete.

Bila je ovo majstorska izvedba Seana O‘Malleyja, a takva će mu trebati i u sljedećem nastupu. Merab Dvalishvili idući je izazivač, a Gruzijac je ipak osjetno bolji borac od Marlona Vere. Je li dovoljno dobar za poraziti O‘Malleyja, saznat ćemo kasnije ove godine.

Sean O‘Malley prozvao je Iliju Topuriju, prvaka perolake kategorije, ali male su šanse da će ove godine doći do tog meča. Merab Dvalishvili na deset je uzastopnih pobjeda, ovaj tjedan obnašao je ulogu zamjenskog borca i vjerujemo da je sljedeći na redu.

Svaki meč na main cardu u potpunosti je opravdao očekivanja

Sunaslovna borba večeri ponudila je sedam i pol minuta čistog užitka. Benoit Saint Denis i Dustin Poirier u potpunosti su opravdali očekivanja.

Bivši pripadnik francuskih specijalnih postrojbi poznat je kao nevjerojatno agresivan i neustrašiv borac. Tako je pristupio i borbi protiv Dustina Poiriera. Nemilosrdno je Saint Denis pritiskao, pogađao je Dustina i hrvački je dominirao. Poirier se pokušajima ‘‘giljotine‘‘ dovodio u podređene pozicije u parteru, a krajem prve runde BSD je imao dobar pokušaj ‘‘armbara‘‘.

Preživio je Poirier tu prvu rundu, a odmah na početku druge runde uzdrmao je Francuza sjajnim aperkatom. Saint Denis se uspio oporaviti, rušio je Poiriera, ali nije uspijevao napraviti konkretniju štetu, iako je imao odlične pozicije u parteru (full mount i back control). Sredinom druge runde Poirier sjajno pogađa krošeom, šalje BSD-a na tlo i posao dovršava udarcem iz gornje pozicije. Velik preokret Poiriera i uistinu meč za pamćenje.

‘‘Main card‘‘ UFC 299 eventa otvorili su Song Yadong i Petr Yan. Tri vrlo dinamične i atraktivne runde pružila su dva visokorangirana bantamaša, ali pobjeda je zasluženo pripala Petru Yanu. Bivši prvak bantam kategorije slavio je jednoglasnom odlukom sudaca i upisao je prvu pobjedu od desetog mjeseca 2021. godine. Nakon tri uzastopna poraza, Yan je napokon prekinuo gubitnički niz.

Jack Della Maddalena i Gilbert Burns ušli su u kavez nakon Yana i Yadonga, ali ništa manje nismo uživali gledajući velteraše. Burns je vodio na sudačkim karticama, hrvanjem i BJJ vještinama uspijevao je ‘‘krasti‘‘ runde, ali pokušaj rušenja na kraju ga je koštao poraza. Burns je neoprezno krenuo u pokušaj rušenja sredinom treće runde, Maddalena je odlično kontrirao koljenom i bio je to početak kraja za Burnsa. Australac je posao dovršio udarcima iz gornje pozicije.

Odličnu izvedbu pružio je i Michael ‘‘Venom‘‘ Page. Dugogodišnji Bellatorov borac napokon je došao u UFC i odmah u debiju borio se s rangiranim borcem. Kevin Holland trebao nam je odgonetnuti kolika je vrijednost Michaela Pagea. Sa sigurnošću možemo reći da Page uistinu vrijedi i posjeduje kvalitetu za velika postignuća. Nevjerojatnu brzinu i eksplozivnost prezentirao je Britanac i zasluženo je došao do pobjede u ovom meču.

Gorostasni Kubanac sjajno debitirao, Curtis Blaydes zaustavio pobjednički niz Jailtona Almeide

Preliminarni dio priredbe također nas nije razočarao. Prije svega, istaknut ćemo Robelisa Despaignea, Kubanca koji je došao u UFC uz podosta pompe. Despaigne je 2012. godine osvojio olimpijsku broncu u taekwondou, a u MMA vode otisnuo se sredinom 2022. godine. Nakon četiri pobjede nokautom u prvoj rundi, Despaigne je privukao interes UFC-a.

Josh Parisian bio je njegov protivnik u debiju unutar najveće MMA organizacije. Samo 18 sekundi potrajao je taj meč, a Robelis Despaigne došao je do još jedne ekspresne pobjede nokautom. Kubanac zastrašujućih fizičkih gabarita posjeduje odlične motoričke sposobnosti i razvije li dobre defanzivne grappling vještine, mogao bi predstavljati velik problem u teškoj kategoriji.

Curtis Blaydes upisao je važnu pobjedu u meču protiv Jailtona Almeide. Brazilca se najavljivalo kao ‘‘novu veliku stvar‘‘ u teškoj kategoriji, ali Blaydes jednostavno posjeduje sve alate za neutralizirati njegovu igru. Istina da je Almeida rušio Blaydesa čak devet puta u prvoj rundi, ali taj podatak zapravo nam govori kako Almeida nikako nije uspijevao zadržati Curtisa u donjoj poziciji.

Pokušao je Almeida doći do rušenja i početkom druge runde, Blaydes je obranio pokušaj, a Brazilac je ostao u donjoj poziciji pokušavajući dovršiti ‘‘double leg‘‘ rušenje. Blaydes je nanizao seriju takozvanih ‘‘hammerfistova‘‘ kojima je nokautirao Almeidu početkom druge runde. Više o toj borbi možete pročitati klikom na LINK, a u posebnom izvještaju pisali smo vam i o pobjedi Mateusza Gamrota nad Rafaelom dos Anjosom (LINK).

Vrijedi izdvojiti i novu pobjedu Maycee Barber. Borkinja koja je u UFC došla 2018. godine s velikim najavama, trenutno pokazuje zašto je nekoć smatrana ogromnim talentom. Rutinski je Barber porazila Katyln Cerminaru (nekoć Chookagian). Maycee je tako došla do šeste uzastopne pobjede, a njen ‘‘score‘‘ unutar UFC-a sada iznosi 9-2. Barber je spremna za one najteže izazove.

Michel Pereira upisao je drugu pobjedu u drugom nastupu unutar UFC-ove srednje kategorije. ‘‘Demolidor‘‘ je ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi porazio Michala Oleksiejczuka. Poljak je odbijao tapkati i ostao je van svijesti nakon 61 sekundu borbe. Vrlo impresivan nastup ‘‘Demolidora‘‘ koji je spreman za rangirane borce unutar srednje kategorije.

Kyler Phillips pokazao se nepremostivom preprekom za Pedra Munhoza. Svojom brzinom i eksplozivnošću radio je probleme iskusnom veteranu i na koncu je slavio jednoglasnom odlukom sudaca.

Kompletne rezultate UFC 299 eventa pročitajte u nastavku ovog članka.

UFC 299 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Sean O‘Malley def. Marlon Vera via jednoglasnom odlukom sudaca (50-45 x2, 50-44)

Dustin Poirier def. Benoit Saint Denis via TKO/KO - R2, 2:32 | IZVJEŠTAJ

Michael Page def. Kevin Holland via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) | IZVJEŠTAJ

Jack Della Maddalena def. Gilbert Burns via TKO - R3, 3:43 | IZVJEŠTAJ

Petr Yan def. Song Yadong via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3) | IZVJEŠTAJ

Preliminarni dio priredbe:

Curtis Blaydes def. Jailton Almeida via TKO - R2, 0:36 | IZVJEŠTAJ

Maycee Barber def. Katlyn Cerminara via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x2, 29-28)

Mateusz Gamrot def. Rafael dos Anjos via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x2, 30-27) | IZVJEŠTAJ

Kyler Phillips def. Pedro Munhoz via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Rani preliminarni dio priredbe:

Philipe Lins def. Ion Cutelaba via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Michel Pereira def. Michal Oleksiejczuk via submission (RNC) - R1, 1:01

Robelis Despaigne def. Josh Parisian via KO - R1, 0:18

Assu Almabayev def. CJ Vergara via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27 x3)

Joanne Wood def. Maryna Moroz via podijeljenom sudačkom odlukom (29-28 x2, 28-29)

Linker
06. travanj 2024 23:32