UFC

Nije atraktivno, ali funkcionira savršeno: Israel Adesanya ponovno je rutinski obranio titulu prvaka

Israel Adesanya i Jared Cannonier

 Carmen Mandato/Getty images/Profimedia
MMA fanovi mogli su uživati u gotovo svakom od 12 održanih mečeva na UFC 276 eventu

Velika očekivanja postavljena su pred UFC 276 priredbu, a može se reći kako su gotova sva očekivanja ispunjena. Nakon jedanaest pretežno dobrih mečeva, uslijedila je glavna borba večeri.

Israel Adesanya i Jared Cannonier obračunali su se za titulu prvaka UFC-ove srednje kategorije, a gledali smo jedan tipični Izzyjev nastup.

Adesanya je najavljivao cijelog tjedna da će razvaliti Cannoniera i djelovalo je kao da je željan uvjerljivog nastupa kojim bi ušutkao kritičare koji smatraju da premalo riskira u posljednjim nastupima. Ipak, Izzy i ovaj meč otvorio nešto rezerviranije i opreznije, ali ništa drukčiji pristup nije imao niti Cannonier. Oba borca povremeno su pogađali low kickovima, ali čekalo se tko će prvi ''pustiti kočnicu''. Prvak je dobro koristio prednost u visini i u duljini udova te je prednjim direktom lijepo kontrolirao distancu. Adesanya je više puta mijenjao gard tijekom prve runde, al najviše uspjeha imao je upravo s lijevim prednjim direktom iz ortodoksnog garda. Jared Cannonier izuzev nekoliko low kickova nije pogodio ništa značajnije u prvoj rundi.

Adesanya se početkom druge runde nametnuo na sredini kaveza i pritiskao je Cannoniera, ali bez konkretnije štete. Prva polovica runde prošle je pretežno u odmjeravanju i bez neke značajnije akcije. Polako se počelo osjećati i nezadovoljstvo publike, ali Cannonier i Adesanya nastavili su sa ''šahovskom bitkom'' u kojoj se do tada nitko nije značajnije otvorio. 60-ak sekundi prije kraja runde, Izzy je dobro pogodio desnim direktom. 53 sekunde prije kraja runde došlo je do prekida zbog Izzyjevog nenamjernog uboda u Jaredovo oko, ali nije se ponovila situacija koju smo gledali u borbi između Munhoza i O'Malleyja. Adesanya je prošao s upozorenjem. Bila je ovo još jedna runda s premalo akcije, a možda najnapetiji trenutak dogodio se nakon sirene za kraj runde. Adesanya i Cannonier zastali su nekoliko sekundi u odmjeravanju, mnogi su se nadali kako će se taj žar prenijeti i na sam meč u sljedećoj rundi.

Nakon 60 sekundi treće runde, Cannonier je uhvatio Izzyjevu nogu i djelovalo je kao da traži rušenje, no nije se radilo o konkretnijem i ozbiljnijem pokušaju. Jared je sve više tražio kraćenje distance i klinč, ali čak i kada bi uspio u svojim naumima, Adesanya bi se brzo oslobodio iz tog klinča. Minutu prije kraja runde Cannonier je došao do klinča, a u jednom trenutku imao je obje ''kuke'' ubačene ('double underhook'). Adesanya se nije uspijevao izvući iz ovog klinča, ali Jared isto tako nije uspijevao nešto konretnije napraviti. Međutim, Cannonier je u trećoj rundi napokon pogodio više značajnih udaraca od Adesanye (19-13).

Prve tri runde nisu ponudile gotovo ništa, ali Adesanya je kontrolirao meč i već smo naviknuti na njegova takva izdanja. Problem je što se Jared Cannonier jednostavno nije uspio nametnuti i riješiti zagonetku u vidu Izzyja. Četvrta runda ponudila je gotovo identičnu priču kao protekle tri. Adesanya je s distance radio točno onoliko koliko mu je potrebno da kontrolira meč i odnosi runde na svoju stranu, a Cannonier je uspjeha imao jedino u klinču gdje je uspio pogoditi nekoliko solidnih udaraca laktom.

image

Israel Adesanya vs. Jared Cannonier

Carmen Mandato/Getty images/Profimedia

Cannonier u petoj rundi nije imao više što čekati, no njegova agresivnost jednostavno nije bila na nivou. Adesanya se disciplinirano držao svoje taktike pogađanjima direktima i povremenim kickovima, a Cannonier nije djelovao kao borac koji je ovdje došao po titulu pod svaku cijenu. Naravno, puno je lakše govoriti nego pronaći pravo rješenje za Adesanyu, ali Jared je velikim dijelom borbe igrao Izzyjevu igru u kojoj nije imao puno uspjeha. Izazivač je uspio i u ovoj rundi doći do klinča gdje bi pritisnuo Adesanyu uz žicu kaveza i tražio rušenje, ali bili su to jalovi pokušaji koje je prvak lakoćom neutralizirao. Nasrnuo je Jared 60-ak sekundi prije kraja, pogodio s nekoliko dobrih udaraca, ali nedovoljno da bi ozbiljnije ugrozio prvaka. Izzy je pogodio više značajnih udaraca u svakoj, osim u trećoj rundi i još jednom je rutinski obranio titulu. Jednoglasnom odlukom porazio je Cannoniera (49-46 x2, 50-45).

Peta je ovo obrana titule Israela Adesanye koji je i dalje neporažen u srednjoj kategoriji, ali fanovi neće biti oduševljeni još jednim rezerviranim nastupom. Adesanya svoju taktiku provodi savršeno, ali mečevi su mu nerijetko prepasivni i neatraktivni, a za nekog tko vapi za popularnošću i ostavštinom, ovo nije ispravan pristup.

Vidjet ćemo što će Alex Pereira ponuditi. Za razliku od većine ostalih izazivača, Pereira je borac koji može parirati Adesanyi u stojci i ne čudi što ga je UFC ''preko reda'' pogurao do vrha kategorije.

U sunaslovnoj borbi večeri gledali smo još jednu majstorsku izvedbu Alexandera Volkanovskog. Australac makedonskih korijena možda je trenutno i najbolji borac na cijelom rosteru. Nevjerojatno je koliko Volkanovski napreduje iz borbe u borbu i kakvom lakoćom je danas porazio Maxa Hollowayja. Svih pet rundi otišlo je na stranu prvaka perolake kategorije, a OVDJE možete pročitati više o toj borbi.

Sean Strickland pričao je i pričao, konstantno kroz cijeli tjedan. ''Ne postoji Gloryjev borac niti u jednoj težinskoj kategoriji s kojim se ne bih mogao nositi u stojci'', jedna je od njegovih izjava koju će mu mnogi nabijati na nos nakon večerašnjeg nastupa. Alex Pereira ''ugasio'' ga je već u prvoj rundi, a Sean Strickland niti u jednom trenutku nije ugrozio sjajnog kickboksača koji se sada etablirao i kao vrhunski MMA borac.

Veteran i bivši prvak UFC-ove velter kategorije, Robbie Lawler, nije se dobro proveo protiv Bryana Barberene koji je došao do najveće pobjede u karijeri. Nakon gotovo 10 minuta ''vatrometa'', Barberena je Lawlera završio tehničkim nokautom 13 sekundi prije kraja druge runde. Treća je to pobjeda zaredom za Bryana Barberenu koji je uvelike oživio svoju karijeru koja je u jednom periodu osjetno stagnirala.

Sean O'Malley i Pedro Munhoz otvorili su ''main card'' ovog sjajnog eventa, ali nakon više nego razočaravajućih osam minuta borbe, došlo je do prekida zbog Seanova uboda u Munhozovo oko. Brazilac nije mogao nastaviti i sudac je prekinuo meč proglasivši ''no contest''.

Već od ranog preliminarnog dijela priredbe, vidjeli smo sjajan finiš Julije Stoliarenko, a zatim dobre nastupe Maycee Barber i Andrea Muniza. Detaljniji izvještaj tih mečeva možete pročitati OVDJE.

Event se nastavio ''prelimsima'' koji su ponudili četiri jako zanimljiva meča. Dricus Du Plessis i Brad Tavares pružili su 15 minuta prave makljaže, a Ian Garry oduševio je tehnički profinjenim nastupom. Ako želite detaljniji uvid u ta dva meča, kliknite na LINK

Jim Miller umirovio je Donalda Cerronea, a Jalin Turner nastavio je svoj pobjednički niz, ekspresno savladavši Brada Riddella. Kako su se ti mečevi odvijali možete provjeriti OVDJE.

Kompletne rezultate UFC 276 eventa pročitajte pri dnu teksta.

UFC 276 - rezultati:

Glavni dio priredbe:

Israel Adesanya def. Jared Cannonier via jednoglasnom sudačkom odlukom (49-46 x2, 50-45)

Alexander Volkanovski def. Max Holloway via jednoglasnom sudačkom odlukom (50-45 x3)

Alex Pereira def. Sean Strickland via KO - R1, 2:36

Bryan Barberena def. Robbie Lawler via TKO - R2, 4:47

Pedro Munhoz vs. Sean O'Malley završeno je ''no contestom'' - R2, 3:09

Preliminarni dio priredbe:

Jalin Turner def. Brad Riddell via submission (giljotina) - R1, 0:45

Jim Miller def. Donald Cerrone via submission (giljotina) - R2, 1:32

Ian Garry def. Gabriel Green via jednoglasnom sudačkom odlukom

Dricus Du Plessis def. Brad Tavares via jednoglasnom sudačkom odlukom

Rani preliminarni dio priredbe:

Andre Muniz def. Uriah Hall via jedoglasnom sudačkom odlukom (30-27 x3)

Maycee Barber def. Jessica Eye via jednoglasnom sudačkom odlukom (29-28, 29-28, 30-27)

Julija Stoliarenko def. Jessica-Rose Clark via submission - R1, 0:42

Linker
20. travanj 2024 02:13