Ostalo

Borbe iz 2020. godine koje nećemo tako lako zaboraviti, u kojoj ste najviše uživali?

Stipe Miočić vs. Daniel Cormier
 Screenshot/YouTube
Izdvojili smo okršaje koji su u proteklih 12 mjeseci privukli posebnu pozornost borilačke zajednice

2020. godina bila je veliki izazov za sve čija egzistencija ovisi o borilačkom sportu. Od organizatora i boraca pa sve do svih onih "nevidljivih" ljudi koji se bave aktivnostima od produkcije i marketinga do fizičkih radova na stvaranju onoga što se donosi pred ekrane te pred publiku u dvoranama. I u takvoj godini borilački sport uspio je opstati i pružiti nam neke trenutke po kojima će iza 2020. godine ipak ostati neke pozitivne uspomene.

Ovim putem izdvojili smo 12 borbi (jer je nemoguće bilo odabrati koje izbaciti da bude deset) koje su na neki način obilježile 2020. godinu za Fight Site, ali i za njegove čitatelje. Riječ je o borbama oko kojih ste pokazali najveći interes i najveći angažman te koje su bile u ovim krajevima najgledanije, ali svakako su tu i neke oko kojih nije bilo toliko pažnje, ali su dovele do bitnih posljedica ili su jednostavno neke na čiji će vam spomen uvijek doći osmijeh na lice.

Njihov popis nalazi se ispod teksta, a klikom na svaki naslov možete o samoj borbi saznati nešto više. Poput kompletnog izvještaja, najboljih fotografija ili video zapisa. Prisjetimo se još jednom onoga što smo gledali.

Tyson Fury vs. Deontay Wilder 2 - 22. veljače (Los Angeles)

Veliki revanš svakako je najvažniji boksački meč u 2020. godini. On je dao odgovor na sva pitanja koja su ostala nakon prvog meča ova dva teškaša, ali je isto tako bio prvi korak prema onome za što se svi nadaju da će se dogoditi što prije u 2021. godini. Naravno, radi se o najvećem meču koji boks u ovom trenutku može ponuditi, sudaru za apsolutnog prvaka teške kategorije između Anthonyja Joshue i Tysona Furyja.

Dan Hooker vs. Paul Felder - 23. veljače (UFC Fight Night - Auckland)

Nevjerojatan rat na pet rundi koji je publika u najvećem gradu Novog Zelanda pozdravila s ogromnim ovacijama i na nogama nakon apsolutno svake runde. Jedna od najtežih borbi za presuditi, budući da je viđeno akcijom pretrpanih 25 minuta, a pobjeda je mogla otići na obje strane. Obojica su tijekom godine ponovili po jednu sjajnu borbu, u kojoj su ipak poraženi. Hooker, koji je ovdje slavio, je na sličan način poražen od Dustina Poiriera, dok je Felder svoju ratničku narav prezentirao u borbi protiv Rafaela Dos Anjosa, koju je prihvatio samo tjedan dana prije održavanja.

Weili Zhang vs. Joanna Jedrzejczyk - 7. ožujka (UFC 248 - Las Vegas)

Najbolja borba 2019. i prve polovice 2020. godine. I to službeno. I najbolja ženska borba u MMA povijesti. Ovaj drugi naziv nije služben, ali je isto tako nešto oko čega se rijetko tko neće složiti. Glavna borba ove priredbe bili su Israel Adesanya i Yoel Romero. No, nakon priredbe se o njoj nije pričalo niti blizu koliko o ovom ratu.

Ivica Trušček vs. Vaso Bakočević - 1. kolovoza (FNC 3 - Zagreb)

Fight Nation Championship uspio je u prvoj polovici godine organizirati tek jedno amatersko natjecanje, no onda su se odvažili na FNC 3 priredbu. Nakon nekoliko posrtanja na koja nisu imali direktni utjecaj, poput onog da je priredba sa Zrća prebačena u Zagreb kad se već na Pagu počela postavljati produkcija, u ATT dvorani održan je regionalni spektakl predvođen borbom za balkanskog BMF-a. Borbom između Ivice Truščeka i Vase Bakočevića koja je po svemu postala jedna od najintrigantnijih, ali i najgledanijih međusobnih borbi neka dva borca iz regije.

Stipe Miočić vs. Daniel Cormier 3 - 15. kolovoza (UFC 252 - Las Vegas)

Treća borba dva teškaška prvaka zatvorila je jednu od najvećih trilogija u UFC povijesti. Ovog puta nije bilo prekida nego se kroz 25 minuta moglo vidjeti tko je najbolji teškaš svijeta, a to je podosta uvjerljivo postao i zapravo ostao Stipe Miočić. Priča koja je trajala preko dvije godine je napokon zaključena i to na zadovoljavajući način za veliku većinu naših čitatelja.

Alexander Povetkin vs. Dillian Whyte - 23. kolovoza (Brentwood)

Još jedan meč čiji je ishod otvorio put prema meču Joshue i Furyja i to tako što je Whyte porazom ostao bez pozicije obaveznog WBC izazivača, koja bi mu omogućila meč protiv Furyja. Veliki preokret i jedan od najboljih nokauta godine odmah su doveli do ugovaranja revanša, no isti se već dva puta potvrđivao pa otkazivao. Prema svemu što je viđeno, meč svakako zaslužuje drugu epizodu.

Jose Zepeda vs. Ivan Baranchyk - 3. listopada (Las Vegas)

Nevjerojatan show koji su boksački portali i fanovi gotovo jednoglasno proglasili najboljim mečem u 2020. godini. Dva ponajbolja svjetska boksača super lake kategorije otvoreno su se potukli u meču prepunom preokreta i u kojem su borci čak osam puta završavali na podu. Ako ste ovo propustili, ispravite tu pogrešku, kliknite na link i pogledajte najbolje trenutke ovog spektakla.

Teofimo Lopez vs. Vasyl Lomachenko - 18. listopada (Las Vegas)

Kad jedan od najboljih i ljubiteljima pravog boksa najdražih boksača svijeta padne u meču protiv mladog lava koji je unatoč svom talentu ušao kao autsajder, to je svakako jedan od najvažnijih boksačkih trenutaka u godini. Sjajni Ukrajinac ovog puta nije bio pravi i teško je prežaliti što nije u ugovoru bilo klauzule za revanš. Ista postoji kod mečeva gdje je to puno manje potrebno nego ovdje, no "Lominom" timu ta se nevjerojatna pogreška ipak omakla.

Khabib Nurmagomedov vs. Justin Gaethje - 24. listopada (UFC 254 - Abu Dhabi)

UFC meč koji se ove godine najviše iščekivalo, nakon onog još jednom propalog između Nurmagomedova i Fergusona, za koji je sad jasno da se nikad neće dogoditi. Sve što se događalo prije i nakon borbe također daju veliku važnost, posebno ako na kraju konačna postane odluka Nurmagomedova da je ovo bila njegova posljednja borba u karijeri.

Roberto Soldić vs. Michal Materla - 14. studenog (KSW 56 - Varšava)

Teško je priredbu koja nosi naziv "Poljska protiv Hrvatske" ne spomenuti u jednom ovakvom tekstu. Rezultat iste na kraju je bio 2:2, a impresivan nastup odradio je Roberto Soldić. Pobijedivši Michala Materlu, jednu od najvećih zvijezda u povijesti KSW-a, upravo je sebe doveo u takav sličan status. Možemo samo razmišljati o tome koliko bi ovo bilo veliko da su hrvatski borci došli do sve četiri pobjede. No, imamo se pravo nadati revanšu u 2021. godini, na našem domaćem terenu.

Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno - 12. prosinca (UFC 256 - Las Vegas)

Borba koja je svim skepticima još jednom pokazala koliki uzbuđenja može donijeti muha kategorija, a prvaka Figueireda već neki nazivaju borcem koji je kategoriju spasio. Sjajna vijest je i to što je neodlučeni ishod doveo do toga da će se ova dva borca u narednim mjesecima susresti još jednom. Ako odrade približno uzbudljivu borbu kao što je bila ova, koja je svakako dobila kandidaturu za najbolju borbu godine, čeka nas još jedna noć o kojoj će se dugo pričati.

Benjamin Adegbuyi vs. Badr Hari - 19. prosinca (Glory 76 - Rotterdam)

Pred kraj godine podigao se i Glory kickboxing, doslovno iz mrtvih, nakon što se sredinom godine pojavila vijest o njihovom bankrotu. Priredbu je predvodila velika pobjeda Benjamina Adegbuyia nad Badrom Harijem, koji je doživio treći poraz u nizu. Ovog puta nije bilo ozljede. Badr je bio blizu pobjede, njegov protivnik preživio je težak kraj druge runde, no na kraju je iz ringa otišao kao bolji borac, uz veliko razočaranje mnogobrojnih fanova možda i najpopularnijeg kickboksača u povijesti.

Vrijedno spomenuti

Još neki regionalni natjecatelji upisali su važne nastupe ili borbe oko kojih je postojala velika pažnja. Godinu smo otvorili napokon dočekanim mečem Ivane Habazin i Claresse Shields,u kojem hrvatska boksačica ipak nije uspjela šokirati svijet. Uspješne godine upisala su dva najbolja hrvatska boksača teškaša, Filip Hrgović i Alen Babić, a veliku priliku imao je Marko Čalić protiv Joshue Bautsija. Do pobjede nije došao, ali je ostavio sjajan dojam u jednom od najboljih Matchroomovih mečeva godine.

Briljantan nokaut Filipa Pejića s KSW 56 priredbe vrijedi posebno istaknuti, kao i tijesan poraz Antonija Plazibata na Gloryjevom teškaškom turniru, nakon još jedne ratničke izvedbe. FNC-ov Armagedon velika je stvar za domaću scenu i teško je izdvojiti neki meč koji se istakao iz gomile sjajnih ogleda. Kroz turnir nam predstavljena nova regionalna imena, a još čekamo finalne borbe za koje se nadamo kako će što prije doći na red.

Najbolji hrvatski poluteškaš Ivan Erslan nije uspio zasjesti na KSW-ov tron, ali je u borbi s aktualnim prvakom Tomaszom Narkunom pokazao da pripada samom europskom vrhu te da se od njega u budućnosti mogu očekivati još veće stvari.

U 2020. gledali smo i posljednji meč sada umirovljenog Igora Pokrajca. Nažalost, legendarni 'The Duke' izgubio je od Michala Kite, ali to nimalo ne umanjuje sve ono što je tijekom svih proteklih godina napravio ne samo za sebe, već i za čitavu domaću borilačku scenu.

Pratili smo i boksačke olimpijske kvalifikacije koje su zaustavljene te kojima se veselimo u 2021. godini. Nadamo se uz puno manje drame po pitanju naših predstavnika. A onda naravno i uz barem tri vize za Tokio, gdje ćemo biti najveći navijači. Teško je navesti sve sportaše čiji smo svaki nastup pratili, ali ono što je sigurno je da ćemo jednako tako nastaviti.

Imamo se čemu veseliti u novih 12 mjeseci, to je svakako činjenica i nešto što nam budi nadu. Hvala vam svima što ste uz nas, što nas pratite i što zajedno sve ove važne događaje proživljavamo.

Linker
26. travanj 2024 17:33